Friday, September 23, 2016

17 Tips Rumah Tangga Bahagia


  1. Solat berjemaah sama2
  2. Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup
  3. Berbual dgn pasangan setiap hari
  4. Mandi bersama sekali-sekala
  5. Jadi penawar hati buat pasangan
  6. Isteri tidur di atas lengan suami
  7. Mesra dengan suami
  8. Sentiasa ungkapkan kata cinta -  I Love You
  9. Apabila berjalan di luar, suami genggam jari isteri & isteri paut lengan suami
  10. Apabila berselisih faham, kenangkan kembali saat indah bersama
  11. Sentiasa berhias untuk pasangan
  12. Jika ada masalah, bawalah berbincang
  13. Fahamin dan hayati sifat pasangan & anak2
  14. Kekalkan sifat romantis dan sentiasa berjiwa muda walau masing2 sudah berusia
  15. Bantu isteri melakukan kerja rumah
  16. Pastikan penampilan anda anggun, kemas, bersih, wangi, sihat dan ceria
  17. Didik isteri dengan memberikan nasihat dan peringatan secara berhikmah

Thursday, July 9, 2015

Conversation

Assalamualaikum. 

Hai gaiss!

Entry ni lebih kepada genre: Syok sendiri. kehkehkeh. But, some parts of it, I mean it.

Since sekarang zaman Whatsapp (mostly used app), blue ticks, last seen, online tapi tak tegur are such big issues for some people. C'mon, be professional and mature. Aku nak tulis pasal benda ni pun rasa tak matured. Lol. But I've to make things clear. Sebabnya....sebabnya I'm suck at replying messages.

Okeh. Here, aku rasa aku takde masalah bagi komitmen dalam whatsapp group kerja/kelas/akademik sebab penting [top priority]. Kalau group family, time free boleh lah nak menyampuk sekali-sekala sebabnya bab family ni selalunya call terus dan cerita secara langsung. Group family pun dah berapa banyak; yang belah umi, belah baba, yang kecik, yang besar, yang sedang2 besar, yang kecik besar kecik besar wa tengok - sebab asyik share panjang2 berkilo2meter tak larat nak baca (read: delete), tu belum masuk group keluarga bakal mentua 😳. Group friend till jannah pun aku okay sebab sayang ok muah ciked.

PM = Personal message. Kau - Aku. Biasanya kalau orang yang rapat, aku constantly reply bila free. 

Bila tak free, haa maka tak kira rapat ke, renggang ke, baru kenal 87534301 milisaat yang lalu, dah lama kenal sejak zaman susuan, yang suka, tak suka, annoying apatah lagi, semua akan jatuh dalam kategori2 yang bakal dibincangkan. Tersebut adalah beberapa kategori mesej (dan cara reply): 

1. Kepentingan.

Please recheck your message before sending. Relevant ke tak mesej tu. Kalau benda tu tak penting, agaknya orang hadap tak nak reply? Sekali-sekala boleh la bermesra mengeratkan silaturrahim, chill2, tanya tengah buat apa, suka apa, tak suka apa kau, jiran masak apa, kucing kau dah mengawan ke belum. Tapi kalau selalu sangat mesej tak berpekdah gitu, bila anak bangsa nak maju kawan. Baik bagi komitmen kat benda yang lebih berfaedah contohnya, tolong Najib fikir cara nak mengatasi kegawatan ekonomi Malaysia.

2. Pernyataan.

Dah nama pun statement, baca je lah. Kalau mood tengah rajin, cakap terima kasih atau komen pasal statement tu. Kalau terlebih rajin sikit, buat research pasal statement tu, lepas tu bahas. Kalau jenis bagi salam seketul, "Assalamualaikum." ni memang aku akan jawab jerit kuat2 verbally without replying.

3. Pertanyaan.

Mesej 2 markah tahu? Pertanyaan pendek2 yang berkait-kait. 2 markah tu sebab jawapan pendek2. Bagi individu yang tak rapat mana pun dengan individu tersebut, soalan sebegini merimaskan. Should I reveal everything? Should you know everything? Should you be in my contact list or blocked list? Haaa. Berpada-pada saja okay ☝🏻️

4. Sambutan.

Ni salah satu cara pancing receiver untuk reply message. Contoh, "Aku ada something nak bagitahu ni...", "Weh kau tau tak..." dengan harapan receiver reply sebab eager to know. Benda ni tak berkesan untuk aku. Nak cerita, cakap. Taknak cerita, sudah. I won't wait atau sambut titik-titik tu.✌🏻️

5. Ngayat.

Dari segi susunan ayat dan ejaan pun aku dapat tahu orang tu macam mana dan tujuan orang tu mesej. Untuk kategori ni, "Maaf", tu je kata pemutus dia. Please stahp it. Aku tak bagi dan taknak bagi harapan kat sesiapa pun. Jenis ni memang jatuh hukum makruh aku reply. Best tengok orang cakap sengsorang ni sebenarnya. Tapi tu lah, tak sedar diri tu annoying.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Yang mana dah masak cara reply aku tu, faham lah kot. Yang tak boleh faham, terus call kalau penting okay. Simple. Aku suka conversation yang tenang, menyenangkan, gembira, bijak dan sarkastik.

MY BAD, I'm not that type of person who will start a conversation unless it is important or you are important 😌

Satu lagi, "Kata study/busy, kenapa online?" 

Yes dear, I memang guna Whatsapp untuk berfoya2 pun. Memang. I mana join group kelas yang bincang pasal assigment, group program yang bincang pasal kerja, group thesis yang meroyan pecah kepala pasal next meeting and update. Lepas tu mana ada nak Whatsapp classmate pasal subjek yang tak faham, semua belajar sendiri lah boleh kata. Apatah lagi nak Whatsapp lecturer untuk bertanya, memang tak lahhh. Kerja semua faham sediri je, tak payah gedik Whatsapp orang lain pun.

Nampak?

Tak kuasa nak layan perangai sorang2. Feel free to block me. Peace!

Kadang2 attitude orang tu sendiri yang bagi kesan, orang reply mesej dia ke tak. Pernah tak, orang semua tengah rancak borak, tetiba masuk dia semua senyap. See? Sama la kalau PM. Kita okay je reply mesej orang lain, tiba mesej dia, terus rasa nak offline, takmau tengok, buat kusut je. Moga kita tak tergolong dalam golongan itu.

Be wise in conversation. Let's try our best not to be blue-ticks-zoned!

Selamat berpuasa ;)




Thursday, February 26, 2015

Trip, Tips & Tricks USS!

Resort World Sentosa here we are...

Kenderaan semua masuk basement parking. Bas, kereta, van semua sama banyak. Bila dah sampai, ikut je orang ramai2 tu jalan naik escalator kat situ..ajet2 tahu. Bila dah sampai atas, akan nampak taman tema sekeliling membentuk bulatan n ada juga kedai2 chocolate n souvenir. Pastu boleh nampak jugak muka2 teruja nampak glob universal. Kahkah

Pit stop. Mainstream...



Masuk entrance Universal Studios dengan semangatnya.


Akhirnya, sampai jua kita di sini. Tapi semua control macho jalan slamber takde yang wowemjee wowemjee..kena tinggal jalan sorang2 nanti



Let's get underway!


Hollywood

Ini adalah laluan pertama yang akan anda lalu bila masuk USS, Hollywood Boulevard taddaa


Disebabkan sekarang adalah musim CNY, maka warna merah serta tanglung menghiasi segenap tempat. Patung minion pun pakai topi cina. Hmm wonder kalau musim Raya Puasa, adakah ketupat, buluh lemang dan pelita yang akan menghiasi ruang laluan Hollywood itu? Adakah patung minion itu juga akan bersampin dan bersongkok segak? Ini bukan Malaysia...panggg -__- . Kat bahagian Hollwood ni ada certain time dia buat street show. Hollywod Walk Of Fame jahh. Macam perarakan ah. Ada Sesame Street, Marilyn Monroe, Minion n watak2 Universal yang lain. Selalunya dalam pukul 2,4,6,8pm. Kena pandai bajet masa kalau nak tengok show kat sini. Tapi kitorang tak sempat tengok sebab tengah gigih beratur kot masa tu. Tak rugi pun terlepas part ni rasanya. Eheh. Itu je keistimewaan kat section ni.



New York City

Haa ini betul rasa macam duk New York cuma xde skyscraper. Yang paling jelas anda akan nampak kat sini adalah Sesame Street Spaghetti Space Chase.


Ada orang tu kan, dia cakap ni restoran sebab ada ‘spaghetti’. Tapi ramai gila orang beratur. Aneh. Bila g tanya rupanya ni salah satu ride kat section ni. Hahahaharestoranhahaha. Dia macam mission space apatah. Kitorang nak join orang beratur tapi hakak yang jaga entrance situ cakap ni slow ride yang sesuai untuk budak kecil. Untuk tidak membazir waktu, terus kami blah dari situ tanpa berfikir dua jenak. Malas nak berebut dengan budak2. Banyak lagi benda menarik masih menanti.

Oh satu lagi attraction kat sini ialah Lights, Camera, Action! Hosted by Steven Spielberg. Mula2 nak skip tau benda ni. Tapi sebab ada masa lagi, masuk jugak. Nasib baik masuk! Rugi kalau tak masuk! Best! Nampak tak tanda seru bersepah tu. Masuk ok? Macam biasa, beratur untuk masuk. Memula dia bagi briefing pasal filming ni. How this and that. Tapi tengok Steven Spielberg tu dalam skrin je lah. Lepas briefing, ramai2 akan masuk kat satu hall besar. Kat sini korang kena berdiri tengok live show macam mana letupan2, hujan banjir ribut petir, api marak atas laut, aircraft crash, kapal langgor rumah n semua benda dahsyat yang  dalam filem dibuat. Real woh! Big clap untuk live show dalam ni. Mind blown.

Kat NYC ni juga ada banyak bangunan2 vintage. Vintage? Ye kot. Such a nice place. Posing la kau sampai pengsan.














Science Fiction City

Part yang paling takkan dilupakan, paling tak sabar, paling excited. TRANSFORMERS The Ride: The Ultimate 3D Battle. Kawan aku cakap dia naik 2 kali. Tazabarnyew. Masuk ala2 kapal Transformers untuk beratur.


Ini first ride kitorang. So sangat noob beratur dari luar n barisan pun bergerak ke hadapan sedikit demi sedikit tu pun dah excited lol. Rupa-rupanya…rupa-rupanya..makin masuk kapal Transformers yang konon2 tu, makin kau akan nampak barisan ratusan orang. Banyak betul section bilik dia. Setiap kali keluar satu2 section tu sangat berharap nampak ride..tapi banyak kali jugak harapan musnah sebab yang nampak muka2 orang boring beratur macam ular anaconda di satu lagi section dan satu dan satu lagi zzz.


Tepi2 dinding tempat beratur tu ada lah some entertainment macam skrin2, button2, PC, keyboard, switch board yang kau boleh main2 untuk hilangkan boring. Kitorang ni sampai berapa kali buka Mister Potato, makan tetap tak sampai2 lagi. Sejam lebih beratur sebelum sampai turn ya Rabbi sabo je lah. Bila sampai last section tempat beratur, dia bagi spek 3D. Di situ sudah terpancar wajah2 keterujaan masing2.

'Masing2' tu kena crop.Bye.

Dah sampai turn tu dah happy dah…bila nasib dapat first row tu double triple the happiness la beb. Sepatutnya 4 riders for each row tapi kitorang duk 3 orang je. Tafsir sendiri lah kegembiraan tu. Dan kalau boleh pilih seat, duduk la kat hujung. Kalau jatuh pun jatuh kau dulu. Haha eh eh tak. Tak banyak gangguan la kalau duk paling depan n paling hujung. Boleh nampak jelas n feel the battle to the max.

Ride ni adalah kapal untuk new recruits/freedom fighter dihantar ke satu tempat. Bila kapal ni gerak, betapa banyak mehnah dan trabulasi kau akan lalu sebelum sampai ke destinasi. Abam Autobots, Optimus Prime, Bumblebee n kawan2 dia akan berusaha sedaya upaya fight dengan robot2 penjahat yang nak culik kapal tu. This is 3D battle against the forces of evil. Bayangkan kau tengah terbang dalam kapal takde bumbung tu, lepas tu robot2 duk berebut kapal tu, lawan2 depan kau dengan percik api la air la. Bila meletup rasa panas, bila lalu kat air kena percik air. Dia punya real tu macam gila. Ye la 3D. Tapi yang kapal nak jatuh, kapal kena langgar, eksiden, spin, kena rampas, bergoncang, kau kena tembak, kena tarik, kena tumbuk tu semua macam juta riban D. pfftt apa lagi aku nak cerita ni habis ayat dah nak cakap benda ni best. Kalau beratur 2,3 jam pun berbaloi kot aku rasa. Tolong pergi sini kalau sampai USS k.

Satu lagi attraction kat Sci-Fi ni adalah Accelerator. Benda ni kitorang naik agak last sebab biasa2 je. Untuk mengisi sisa-sisa waktu berbaki, pergi lah naik. Macam cup yang spin kat Sunway Lagoon tu. Aaa kat Fun Fair pun ada kot kadang2. Tapi boleh tahan jugak spin dia. Makin laju. Laju pun dalam 40km/h gitu jerh. Semua bajet tough, berpeluk tubuh taknak pegang pemegang tengah tu, sekali berganjak jugak kau weh..aku lagi lah sebab seluar licin. Haha

Kat sini patutnya ada Galactica.


Tapi roller coaster dia dari dulu lagi duk test ride. Berapa tahun lagi tah nak test ride. Harapnya bukak so soon lah. Nak datang lagii. Ini kalau boleh naik, aku ambil tiket express unlimited. Haha



Ancient Egypt

Antara ride yang akan dirindui, Revenge of the Mummy


Aha, sebelum nak masuk beratur kat ride ni, sila simpan beg di loker berdekatan ye. Nampak tak betapa ganasnya ride ni sampai kena simpan beg. Kiranya Transformers tadi belum cukup ganas la? Haa kita tengok, kita tengok. G simpan beg dulu. Jangan ambil risiko letak beg tepi2 je sebab cleaner dia memang cekap sapu habis licin bermastautin la kau kat situ dengan passport2 sekali kena sapu. Loker tu 45minit pertama free. Setakat yang aku guna loker semua free sebab kejap. Haa nak tahu kenapa kejap? Jengjejeng. 

Untuk ride kedua, kitorang try masuk beratur kat lane ‘Single Ride’. Single ride bukan bermakna satu ride tu kau naik sorang sebatang kara, banyak cantheq dah la takyah special pass ke apa, nak sorang2 pulak, mimpi. Single ride ni naik ramai2 jugak cuma tak sekali dengan kawan2 till jannah kau. Single rider akan memenuhi ruang2 kosong ride tersebut. Contoh kuota 4, tapi satu row tu ada 3 je kawan till jannah, so kau akan join 3 orang yang kau tak kenal tu. Dan bagi pendapat aku, tak perlu pun bersama2 duduk sebelah2, ride sekali berjemaah satu geng sebab bila dah start riding, kau lupa terus kawan/bf/gf/adik kesayangan sebelah kau tu. Ala macam tengah main COC la, ada kau kesah kawan kau meroyan menggelupur kelaparan ajak kau keluar makan? Takkkkk. Ok balik kepada lane single ride, YES ini fast track paling berkesan tak perlu VIP pass sumpah kejap je masuk terus kau dapat g depan nampak ride tu takyah nak teka berapa tahun lagi kena beratur untuk sampai depan. Muka masing2 takleh lah berseri-seri sebab dapat skip barisan 3 kilometer. Lagi sekali aku muka x tahan gumbira sebab dapat first row n hujung. Ahaks. Btw sini tak perlu spek 3D. Ride ni mula2 acah2 seramshit ada mumia, hantu pegang sabit mintak soul tapi krik2 je. Bila dah gerak ke tempat gelap, terus jadi roller coaster yang maha dahsyat, automatik jerit keluar sore jantan doh. Yang ni memang rasa nak tercampak keluar ride sebab high-speed n curam dan benda tu yang best sebenarnya tambah satu lagi, ride ni dalam gelap nampak samar2, certain tempat je ada lampu. Paling aku suka sebab dia accelerate n berhenti dengan penuh luar jangkaan dan sangat dramatik. Kau boleh tengah ride laju 80km/h tiba2 ada tembok, lepas tu kau jerit sampai JB sana dengar sebab ingat ride salah jalan dan kau bakal bermakam kat situ rupa-rupanya dia brake mengejut. Pheuww. Zrappp kena tarik ke belakang pulak ah sudah. Spin. Kena lift, drop…and go! Lagi sekali roller coaster menggila dalam gelap. Haha. Bila keluar kat exit tu terpampang gambar2 photogenic kau masa tengah ride. Kau gelakkan gambar aku, aku gelakkan gambar kau macam tu je lah sebab sepesen je semua muka herot. Ride ni kitorang naik 2 kali. Sekali lagi lepas solat Asar. Itulah yang best dia sebab boleh skip barisan guna Single Ride lane. Tak semua ride ada Single Ride lane. So, ambillah peluang.

Another attraction here is Treasure Hunters. Naik desert jeep lalu abandoned Egyptian excavation site. Jeep dia ada rail ohmai comelnya. Dia macam naik kereta api berdua atau berempat yang kat Genting Highlands Outdoor Theme Park tu. Slow ride untuk santai2 bawa budak2. Youngsters jangan buang masa kat sini. Skip!

The Lost World

Sini paling banyak attractions. Kitorang nak naik Canopy Flyer tapi malas beratur. Roller coaster pendek macam skyway duduk atas kerusi, kaki tergantung. Slow. Skip lagi jalan2 tanpa arah tuju ikut arus manusia yang entah ke mana. Tiba2 bro tu buka pintu untuk kitorang. Kitorang pun masuk je terpinga-pinga entah masuk kandang apa dikelilingi zink ni. Oh! My! Gosh! Water World! Ni antara tempat yang wajib pergi! Wajib notice bila show time dia. Show baru nak mula. Beruntungnya rasa tercampak ke sini. Tak notice pun bila show time dia. Ngeee. Tapi rasanya dalam pukul 2 kot. Mencari tempat duduk. Hati2. Warna kerusi membezakan tahap kebasahan anda nanti. Kerusi belakang dah penuh orang lagipun x feel ah duk jauh2.


So kitorang pilih yang sederhana depan..dalam row ke 6, seat biru. Harapnya xde la banyak sangat kena simbah nanti. 

Baru briefing dari lanun2 pun orang row paling depan dah kuyup kena simbah air sebaldi. Dia random je simbah penonton. Kalau nak duk depan pun pilih bahagian tempat duduk yang tersorok sikit. Strictly no umbrella here. Kalau tak nak basah, g beli baju hujan kat vending machine kat luar hall. Hall? Kandang? Suka hati la nak panggil apa pun.

Sensational live water show ni lakonan live depan mata, cerita lanun. Ceritanya hero nak selamatkan heroin. Lepas tu ada lanun n geng penjahat. Kejap hero kena culik, heroin fight nak selamatkan hero. Kejap heroin kena culik, hero pulak fight nak selamatkan heroin. Korang berlakon apa ni weh aku pun tapaham. Banyak sangat aksi n watak nak ditengok satu2 masa. Contoh kita nak tengok tahanan tu kena campak dalam tong toxic besar bapak tinggi bangunan 2 tingkat dalam masa yang sama taknak lepas pandang lanun2 n penjahat duk fight tembak2 real kat bawah ni guna machine gun pulak tu. Satu2 masa tu ada la 3-5 scenes tengah berlaku. Juling mata nak tengok semua serentak oi. Lepas tu ada pulak jebon2 naik jet ski ke sana ke mari, lawan2 sambil percik air kat penonton dengan jet ski diorang tu. Ok masa ni kitorang kena air. 20% basah. Ingatkan tak kena hahaha. Stunts semua hebat2 n sado. Heroin dah la cun, fit, badan gym oh. Dia punya lakonan pun mak aih ganas. Lincah. Panjat tangga, terjun bangunan, pandu bot ala2 dalam cerita James Bond, abseiling, rappelling memang handal. Kat sini jugak boleh tengok letupan2 besar yang real. Rasa bahang api kat muka. Lepas tu api marak dalam air tempat diorang berlakon tu ha cuak cuak. Tak ingat dah macam mana dia padam sebab banyak lagi aksi yang best. Last sekali fuel tank tu bocor n meletup. Penjahat semua jatuh selam dalam air. Tembok2 lanun runtuh. Hero and heroin selamat landing depan penonton. Hug. The end. Full marks untuk show ni.

Dino-Soarin pulak ride khas untuk budak main pusing2 tang situ je. Amber Rock Climb tak nampak pulak kat mana. Rock climbing tempat lain je lah. Skip skip.

Satu lagi tempat best kat Lost World ni adalah Jurassic Park Rapids Adventure. Waiting time paling lama kitorang rasa antara semua rides. 2 hours or even longer. Sebab sistem tergendala. Masa ni serius rasa nak baring terus kat situ. Dah la takde entertainment zzzz. Ada je single ride, sikiit lagi nak langkah pergi single ride dia dah tutup lane tu tak bagi beratur sebab penuh. So tabahlah beratur. Beratur sampai takde riak. Fungsi support kawan di sini sangat membantu. Kau bagi semangat kat aku, aku bagi semangat kat kau. Gitu lah hidup dalam barisan bersama kawan2. Dah sampai turn yey! Boat dah sampai. 9 orang satu boat bulat.  3-3-3 mengadap satu sama lain. Boat tu gerak sendiri, gedum jatuh manja dalam air. Masa tu sempat lagi elak2 kaki taknak bagi kena air. Santai je boat berpusing2 lalu river stream yang kat tepi2 ada dinosaur duk gerak2 lepas tu ada waterfall. Bila ada air pancut je, elak. Duk gelak2. Makin lama makin berliku river ni. Dengan jeram2nya dah macam river rafting. Aku duk paling tepi dalam seat bertiga tu, lepas tu ada lekuk pulak tepi seat aku tu. Air duk masuk2 masa boat goyang. Aih seluar aku. Sedaya upaya aku angkat kaki taknak bagi kena air. Tengah duk berpusing2 tu, tiba-tiba nampak jeram yang super dahsyat punya menanti. Berlekuk-lekuk dan curam! Arus pun makin laju. Apa lagi, jerit lah!!! Macam nak karam gayanya. Lepas part mencabar tadi, boat gerak masuk kat satu tempat tertutup...gelap. Lagi sekali gerak terumbang-ambing boat tu sampai satu tempat dia berhenti dan boat kena angkat. Masa ni lah part paling cuak bagi aku. Dah la lift boat naik atas, dongak tengok ada dinosaur ternganga tengah tunggu taknak berganjak. Kalau terhantuk cemana? Tapi itu lagi better dari imaginasi kedua aku…kalau dia lepas boat ni free fall jatuh turun bawah cemana? Oh scary sebab aku bayang kena berenang-renang ke tepian dengan beg2 sekali. Imaginasi terhenti apabila boat tiba2 berhenti dari diangkat. Fuh lega tak terhantuk ngan dino. Dum! Pintu sebelah terbuka. What the…?!! Tak sempat mata terbeliak, boat dah menggelongsor turun selaju mungkin dan splash! Sekian wassalam lencun seluar aku segalanya yang duk elak dari tadi. Wow memang wow. Boat jalan lagi berpusing2 dan sampai. Keluar boat dengan seluar basah is not a big deal banding pengalaman river rafting, boat lifting and sliding yang unexpected langsung2. Best! Sangat best. Cuaca panas, kejap je slack aku kering. Jeans budak2 ni tak tahu la apa cerita. Haha

Far Far Away


Fairytales section a.k.a kids section. All rides are meant for children; Enchanted Airways (junior roller coaster bentuk naga, panjang tapi slow n open) and Magic Potion Spin (ferris wheel dalam kedai souvenir). Ada DONKEY live show, tapi tak g masuk tengok, tak tahu la best ke tak. 

Kitorang pergi dekat Shrek 4D Adventure. Ehem sini tempat beratur dia tertutup. Kalau line clear kau selinap je masuk line VIP tu takde orang perasan pun, save masa beratur ohok ohok muka harus tenang bila buat kerja macam ni. Laju2 pun masuk hall ramai2 jugak. Briefing sambil berdiri dalam 10 minit. Lepas tu masuk hall lagi satu macam cinema. Lebih seratus seat rasanya. Oh don’t forget your 3D specs. Semua ambil seat masing2. Suka hati la nak duk mana. And the show begins. Macam tengok wayang 3D cerita Shrek. Tapi sebab ini 4D, Shrek naik kuda, kau pun ikut naik kuda jugak gedeguk2. Kerusi tu bergerak okay. Bergerak. Kerusi bergerak jatuh ke belakang sampai terangkat kaki. Bila Donkey bersin, habis semua penonton kena hingus Donkey..eeyakkk. Banyak kali pulak tu Donkey bersin. Huu virus2. Basah muka den. Lepas tu dalam cerita tu tiba2 ada sekumpulan labah2 terlepas, rasa kat kaki! 4D punya show ni best dan jangan terlepas attraction yang satu ni.

Ah so far meh


Madagascar

Move to the last section. Sini ada 2 rides yang sederhana; Madagascar: A Crate Adventure(river boat ride) n King julien’s beach Party-Go-Round(carousel @ merry-go-round). Kitorang pergi kat boat ride tu je. Sini pun boleh tahan beratur dia. Sejam lebih. No escapism. Tabah. Sampai turn naik ride tu, dapat last row. Dah nak habis x bernasib baik pulak. Haha. Tapi sokay sebab ride ni boring-luar-petala. Sangat slow, boat lalu masuk kapal/gua, entertained by Madagascar characters yang takde lah fun sangat. Takde yang surprise. Mengantuk. Orang2 depan kitorang macam enjoy je ride tu. Tapi kitorang tak. Krik krik…sehinggalah tourist Indon row depan kitorang bersuara lantang sebab ada flash camera dari atas gua, “Ambil gambar yaaa”….dan tiba2 lepas tu Paeh bersuara, “Berapa bintang yaaa” ajuk suara Farah Quinn juri tetap MLM. Kuat dan bersemangat pulak tu! Terdiam terus ibu2 indon kat depan sebab nada menganjing tu sama. Aku punya la nak gelak sampai nak benam muka dalam air tak menahannn kahkahkahkah kesian ibu2 indon. Paeh paeh. At least ada jugak hiburan dalam tu kan. Kalau tak krik2 je kita bertiga kat belakang. Hahahaila. Masa keluar dari tempat boat ride tu, nak je buat announcement suruh semua dismiss sebab tak berbaloi beratur panjang untuk benda tu. Mohon skip yang ni okay. Haha

* * * * * * * * * * * * * *

Selesai jelajah segenap tempat, kitorang jalan2 jumpa Bumblebee wee wee wee. 

Bumblebee menari sebelum masuk kandang

Oh untuk makanan, syarat dia memang takeh bawa masuk makanan dan minuman. Tapi takde orang cek pun masa masuk tu. Kot ye orang tiket tu tak cek, jangan pulak kau ngendeng bungkusan nasi lemak ngan teh ais ikat tepi kau masa kat entrance. Cari bala. Kalau bawa periuk nasi dalam beg nak makan berkelah dengan Marilyn Monre pun takpa aku rasa sebab takde orang halang kau makan makanan yang dibawa dari luar. Makanan dalam tu semestinya 3,4 kali ganda mahal dari harga kat luar. Ahaha

Pukul 7pm dah keluar sebab 7.15 sharp bas datang n terus gerak. Cuak jugak kalau kena tinggal. Masa tengah duduk2 kat ruang menunggu bas kat bawah tu, tetiba dak Hasan cakap nak g cari baju. Tinggal Paeh sorang kat bawah, kitorang berlari naik atas cari kedai souvenir. Time’s ticking. Sempat bergaduh pilih baju ergh. Berdebor dia Tuhan je lah tahu sebab masa bayar tu dah sharp 7.15pm! Lepas bayar, berlari balapan tak cukup tanah turun escalator terus cari n naik Bas Rajawali. Fuhh. Settle semua di Singapore. Balik JB.

Atas bas baru terasa lenguh2 kaki, longgar sendi lutut semua. Hampir give up untuk terus balik Nilai malam tu. Tapi masih gigih masuk JPO yang dah nak tutup. Very nice concept, shopping outlets in a park. Nanti kerja baru boleh shopping kat sini kot. Haha. Lepas dinner kat Kulai, gagahkan diri juga untuk balik...dan nasib lah ada yang volunteer untuk drive balik. Trip end. Alhamdulillah.

Terima kasih kepada bodyguards sekalian. Terima kasih kerana menjaga, bertahan, belanja souvenir, belanja itu ini, jalan menonong ikut gerak hati, redah sini sana, tolerate, layan, sabar, menyenangkan, melawak, mengutuk, menyewel etc.

You guys are the best trip partners that I could ever wish for. 

And this is my first overseas holidays without family. Looking forward for another trip with fellow buddies. Plan Oh Plan ;)

Plan Oh Plan

Ceritanya bermula bila aku enterprem conversation kat Twitter. Diorang tengah berangan nak g USS kalau tak silap. Komen cliché biasa lah, “Ajakkk..”…and the plan began. Plannya bermula bila start cuti semester 5 dengan tagline, ‘Plan Oh Plan’. Dari awal cuti sampai saat masa nak pergi tu pun masih gigih mencari orang yang nak join sama. Lagi2 perempuan.

Nak pilih partner in crime ni perlu la memenuhi kriteria yang paling utama iaitu, SADO. Sado di sini bukan yang benjol sana benjol sini. Sado yang kami maksudkan ialah yang:
-          
  • TAK MERUNGUT – faham situasi, tak banyak songeh, sabar dan cool *duduk dalam ais*
  • TAHAN RIBUT PETIR – kuat stamina; mental, fizikal, rohani dan jasmani, dalam kata lain kena fit lah takmau jalan pat ploh langkah tengok dah guling2 atas jalan, pancit
  • TOLAK ANSUR – tak berkira sangat, empathy
  • MENYENANGKAN – tak bermasalah dan membantu bila perlu dan semestinya muka tenang. Yang suka berkerut-kerut, muka botox, muka ketat, tarik muka, muka tanggung masalah dunia – maaf sila selesaikan masalah dalaman anda terlebih dahulu.

Kriteria ni juga boleh diaplikasi untuk mencari pasangan #eh. Tak susah pun kan jadi yang positif dan optimis. Tapi tu lah, tak ramai manusia positif. Yang memenuhi kriteria pun semua tak available. Den pasghah. Den tawakal. Den percaya kawan2 den. Sorang urus pakej n transport, aku urus hotel kat JB dan sorang lagi supporter thumbs up yang sangat cemerlang. Haha

Maka bermula perjalanan kami dari kampung halaman masing-masing 19 Februari 2015 pada hari Khamis ituww. Sampai je Subuh tu, budak surau datang amek n terus bersiap untuk bertolak pukul 9 kononnya sekali pukul 10 baru gerak. Heh

Nasib jalan tak jem. Dekat pukul 1pm sampai JB. Boleh tahan berpusing2 jugak cari CIQ Hotel. Banyak sangat bangunan sekitar tu. Check-in dulu tapi tak masuk bilik lagi sebab superior room belum siap kemas. Btw, CIQ Hotel kat luar nampak macam bangunan zaman Portugis, tapi kat dalam cantik je.

Keluar pergi bandar. Alah sebelah tu je bandarnya. This is my first time masuk bandar JB. Lebih kurang Jalan TAR @ Jalan Masjid India. Bapak ramai gile orang. Tapi yang duk jalan kaki bersesak-sesak tu semua muka foreigner mostly Indian, Vietnamese, Indonesian. Melayu mana Melayu? Melayu naik kereta. Haha. Yang paling jelas Bangla berkopiah berpusu-pusu ke masjid. Jumaat beb. Kita pun kena Jumaat ni. Nampak kubah masjid tapi tak tahu nak masuk kat mana. End up, berhenti tepi jalan, jalan kaki ikut orang berkopiah jalan pergi masjid tepi Galleria. Susah nak masuk kawasan masjid sebab tepi Galleria tu under construction. Nak cukup rukun haji aku tawaf situ cari parking lepas kena halau dek security guard Galleria sebab block laluan teksi. Akaka.

Lepas Jumaat, pergi Danga Bay cari Tune Hotel. Saja nak kenal jalan supaya subuh esok tak menangis cari tempat berkumpul pagi2 buta. Perjalanan ke Danga Bay dari bandar JB ambil masa dalam 9-10 minit sajo. Lalu tepi laut, boleh nampak Singapore kat seberang. Ye ke tak entah. Haha. Then balik hotel letak2 barang, rehat. Aku punya standard single room macam capsule hotel room sebab ngam2 untuk sorang ke hulu ke hilir. Bersih, cantik, selesa, siap tv n wifi selaju Usin Bolt. Superior for two pun okay but not too big. Very recommended untuk traveler. 8 jam je aku duk dalam bilik tu sebab selebihnya keluar berjalan.

Pukul 4 petang keluar asalnya nak cari makan sebab semua belum makan dari pagi. Tup2 pergi City Square tengok Kingsman. Kenyang bhaii. Haha. Nasib baik cerita berbaloi walopon tiket macam agak mahal. Masa masuk cari parking, sikiiit lagi nak keluar balik, tapi tak dapat, kena reverse balik sebab tiket belum bayar n sebab exceed free time 15mins. Hahahamalu. Memang nak suruh masuk sini jugak agaknya. So cari la parking  dalam setengah jam lebih. Basement 3 kau. Nak sangat. Jalan sajo.

Before movie start, kitorang pergi Dapur Kita kat rooftop cari habuan perut. 


*nuur over expose*

Very nice landscape n decoration. Woody and nature concept. Siap makan, jalan2 dekat taman kat luar.


Let’s catch the movie gaiss. Puas hati siap bagi 9/10. Keluar2 dah pukul 8 malam erk. Sekali lagi pergi Danga Bay. Drive ikut suka hati je masuk memana. Jalan memang jalan sungguh..sambil cari makan. Try cari restoran Singgah Selalu. Tepi JOHO Concept. Parking penuh! Terpaksa parking nun sebelah istana sana, 300 meter jauhnya. Jalan kaki lalu istana tu berhenti selfie dulu.


Ramai orang depan istana. Van tourist pun ada. Macam kat taman. Budak2 main kejar2, ambil gambar, lepak2. Dia punya pintu gerbang ada mahkota besar berkilau.

Baru je nak beredar dari depan istana tu, bunyi siren. Berpeluang tengok Raja n Permaisuri Johor masuk istana diorang lambai2 kat rakyat. Old skool betul Merc Raja Johor. Old skool yang berjuta la. Haha. Bila sampai Singgah Selalu, takde tempat duduk. Rasa nak gelak kuat2 pun ada. Ramai betul yang masih berdiri cari meja kosong. Dari ‘Welcome’ ke ‘Thank you’ ke ‘Welcome’ balik takde tempat. Keluar pergi Tepian Tebrau. Kedai makan banyak pun banyak. At least ada tempat walaupun orang ramai. Siap light dinner, balik hotel letak kepala je terus tak sedar bila tertidur.

210215, 0700 : Check out, pecut ke Tune Hotel tempat berkumpul.


8 pagi bas gerak n berhenti ambil orang kat beberapa hotel sekitar JB. Berhenti 2 kastam dan macam biasa lah buat apa patut.



9 lebih masuk Singapore and sangat enjoy the journey. Tak banyak beza ngan Malaysia pun. Beza dia signboard semua in English. Dalam setengah jam sampai Resort World Sentosa, Singapore. Sedikit excited. Eheh

Wednesday, September 3, 2014

Chiffon

Assalamualaikum :)

     Bagi sesiapa yang terfollow aku kat Instagram mesti aware dengan spam gambar budak muka selebet pakai tudung herot takpun gambar yang ada RM20 warna merah besaq. Apakah minah ni duk promote online shop ke hape. Asyik muka dia je. Jangan risau, kita sekapal. Aku pun rasa annoying. HAHA.

     Ada yang siap PM aku tanya aku berniaga tudung ke sekarang bla bla bla. Ye lah, sekarang ni, butik2 pakaian atas talian mahupun luar talian trending meletop cun punya bagai cendawan tumbuh di tepi telaga selepas hujan lebat membasahi kain jemuran. Tapi hakikatnya, aku bukan salah satu daripada itu. Nehi nehi.

Sejarah.

     Kalau tak salah la kan, aku mula buat tudung sendiri waktu sebelum masuk degree. Maksudnya 2 tahun lepas lah (2012). Masa tu cari tudung putih sebab orientasi nak sedemikian rupa. Well budak baru, skema harus jitu. (Walaupun dah setahun tamhidi kat yusem jugak dan walaupun juga, aku tak pakai pun tudung yang buat tu sebab rasa macam budak sekolah justeru aku pakai warna cream yang sedia ada ajo).

     Aku ni jenis kalau masuk kedai kain, orang lain tawaf kedai cukup rukun haji pun aku belum tentu habis usha kain kat situ. Dah la semua kain nak peygang. Pastu keluar awan2 kat kepala terbayang2 apa boleh buat dengan kain tu. Cantik tak kalau kain ni buat itu ini. Design macam ni, macam tu. Kiranya aku masuk kedai kain ni kerja berangan je la kan. Kahkah. Motif. Lepas tu aku mula kawan dengan kain chiffon. Ee macam best je kalau jadi tudung. Test sehelai. Wuu best jugak. Very light and no inner needed. Plain and simple pulak tu. Lagi lah iolls suka! Lepas tu aku buat lagi helaian demi helaian menambah koleksi tudung yang berjuta. Sampai la ada orang tanya, "Eh, tudung buat sendiri ke?". Maybe sebab jenis kain rare kot masa tu. Beliau macam berminat. Aku pun cakap la, kalau nak, aku boleh tolong buatkan. Tapi dia senyap je. Aku pun meneruskan kehidupan macam biasa.

Setahun setengah kemudian...

Jualan.

     Semester 3. Baru sedar kelas memerlukan dana in case ada event apa2 untuk guna duit. Maka geng usahawan kelas aku cadangkan untuk jual tudung dan aku appointed to be in charge. Balik cuti midsem, tudia semangat g cari kain. Plain chiffon, bawal ombre and printed soft crepe. Classmates semua gigih ambil gambar n buat promosi. Aku pun ada menyelpi tunjuk contoh tudung2 tu pabila dipakai. Konon.



Dibuat bawah jenama SCONE sempena nama kelas (Science Computer ONE *computer science*) Promote situ sini. Alhamdulillah masa tu banyak jugak terjual. Membeli sambil menderma. Setengah keuntungan masuk dana kelas.

     Lama-kelamaan, berbekalkan saki-baki stok yang masih ada, aku bergerak sendiri. *peh macam ayat novel Anak Din Biola masa tingkatan 2*. Aku rasa aku ber-hak bergerak sendiri.

Bermulalah cuti semester yang sangat panjang... (dah tinggal 5 hari je pun dari 3 bulan. Sobs).

     Kawan2 Athierah stalk aku kat stegrem. Lepas tu tanya2 Athierah, kot2 ada buat tudung baru. Aku yang cuti takde kerja duduk rumah ni, saje mencuba2 buat halfmoon shawl. Eh macam lawa. Dah la simple nak pakai guna 2 pin je, cantik elok pulak tutup semua. Jatuh chenta. Athierah bawak g sekolah. Open order for any colours. Standard harga RM25. Minat betul budak2 ni dengan halfmoon. Tiap2 minggu ada je order baru. Ada la jugak kerja nak dibuat dari duk sesaja. Dekat nak raya ada order dari orang luar jugak.

     Lama menyepi, sibuk dengan Syawal sebulan dia tu. Lepas Syawal, budak2 start sekolah, open house dah kurang...start takde kerja nak dibuat. Cari kerja lagi. Muehehe. "Yah(Athierah), kak rasa nak buat Merdeka Sale la. Yah bagitau kawan2 Yah, semua tudung jadi RM20 dari 25 sampai 31 Ogos." 


Yah lagi excited dari kakak Yah sebabnya untuk setiap helai tudung, dia dapat commission. Business partner katorang. Terima kasih Yah sebab sabo (sabo ke?) layan kerenah I. Hiks

Halfmoon Shawl - Tudung Square Curve

     Untuk Merdeka Sale ni sengaja aku sediakan banyak2 stok. Perempuan dan sale, berpisah tiada. Bila habis stok, ulang pergi kedai kain. Balik gunting, then hantar kelim tepi tudung sebabnya rumah aku takde mesin kelim tu. Bukan selalu guna pun. Agaknya Kak Su (lovely aunty yang jahit kelim) dah naik hijau muka dia alih2 budak ni je yang datang. Akak2, uncle2 kat kedai kain pun sama. Masuk kedai je, "Chiffon ye?" lol pandainyee uncle akak mana tahu. Haha.

     Yeah untuk semua tudung setakat ni aku guna chiffon. Majoriti perempuan kenal kain jenis ni. Dulunya, kalau sebut chiffon, mesti nak buat alas baju sebab kain dia light and breathable. Tapi sekarang, semua benda kalau boleh nak guna kain jenis ni sebab dia punya flow sangat2 cantik(sebab utama aku suka chiffon) jatuh elok je even Tudung Fareeda yang Nyata Jelita tu pun memang basic guna chiffon. Ketebalan/kenipisan dia berbeza mengikut warna. Bila dah 2 layer, inshaAllah tak jarang pun :)

     FAQ yang most frequent punya untuk segala tudung adalah, "Senang bentuk tak?". Untuk menjawab soalan ini, aku terus letak contoh gambar apabila dipakai tanpa menggunakan pengeras/starch.


Cun aje pabila dipakai. Tak macam kain langsir pun. Dan aku akan cakap, untuk mana2 tudung pun, boleh gunakan starch untuk lebih keyakinan. Maksudnya kalau nak lasak panjat gunung ke, jungle trekking ke, kejar lori ikan ke, taknak bagi tudung tu turun separuh muka, digalakkan sembur starch kat bahagian muka tudung tu ye princesses semua.

     Orait. Ada yang tanya aku beli kat mana. Untuk pengetahuan rakyat jelata, beta beli kain merata-rata. Chiffon fabric for certain colours in certain gedung kain have different types and I'll choose the best among them. Selalu jadikan diri kita sebagai kawan kita yang nak pakai tudung tu, mesti nak yang elok kan. Tak kesah la satu warna satu kedai, as long it is the best quality. Nak tahu, rajin2 la melawat kedai kain. Nak tahu lagi, beli satu, test pakai sendiri. Bila okay, baru boleh angkat.

True success requires sacrifice. 

Antara soalan yang aku rasa tak proper ditanya kepada mana2 penjual adalah, 'Berapa helai dah jual?'// 'Berapa banyak dah dapat?' // 'Berapa ringgit sehelai ambil untung?' // 'Kain yang awak beli, berapa ringgit semeter?'. Hmmm. Apa motif awak sebenarnya? Saya pos cengkerik lah kat awak. Free postage.



Asalnya nak cerita pasal sejarah macam mana mula je, dah melarat-larat sampai cengkerik. Sebelum noktah terakhir, saya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang support projek mengisi masa lapang saya ini. Jom tutup aurat dengan sempurna, moga Allah redha kita semua ;)

A true beauty is modesty. Simple but still nice.

Wednesday, August 13, 2014

Reunions.

Masih belum terlambat untuk wish korang SHRAMZDB! *jimat ink* *bunyi mercun* *pasang lagu raya* *Syawal sebulan* *raya tiga ploh hari* *ah semua nak star*. Walaupun sampai raya kesemilanblas ni aku masih tak merasa lemang dan rendang serta biskut Mama Carrie, namun boleh dikatakan raya tahun ni antara raya yang paling meriah dalam hidup. Alhamdulillah. Moga semua dipanjangkan umur untuk jumpa pada Syawal tahun depan. Ameen.

Gambar raya buat tatapan anak cucu sekeping dua
(Btw, semua gambar dalam entry ni semua tak diedit bahana penulisnya yang emm...kurang rajin)

Pagi raya, budak2 lambat naik kereta asing. Dapat sembahyang raya dalam masjid pun dah cukup syukur
*walaupun dapat saf depan pintu*

Takde stand mahupun monopod, Diebapod pun boleh demi gambar raya bersama.
Dia sorang takde dalam gambar di atas. Ina nak main game -_-" K

"Jom selfie!" Semua datang serbu cuba memuatkan muka masing2 dalam gambar. Havoc!

Adik/kakak : Mana-mana pun boleh.
Baru tahu sekeping dua tu 5 rupanya. Err. Okdah. Next story...

Bekos this is puasa and raya months, maka kebanyakan bebudak obesea sana balik ke tanah air untuk tidak beraya dengan sebesen air mata nun jauh di sana. Kepada yang tak balik beraya di Malaysia, saya yakin anda sangat tabah dan kental walaupun anda mungkin patblas kali tukar kotak tisu tepi laptop yang anda guna untuk Skype dengan family tercinta di pagi 1 Syawal.

Adalah sangat sesuai waktu ini untuk mengumpulkan semua orang yang jauh yang dekat yang rapat yang senggang. Kau ada dengar cuti Hari Malaysia bebudak oversea balik Malaysia? Takde. Raya je ada kuasa macam tu. Dan Alhamdulillah for this holiday, managed to handle 2 reunions.

Terbelek Instagram bebudak ni, ternampak komen tanya bila nak gathering, maka aku terdetik untuk usul perkara ni kat Aya the headgirl of SKKK3(2005). Aku kemukakan benda ni masa Aya datang open house rumah aku pada raya ke-4. Kata Aya, the sooner the better sebabnya dia pun dah tak lama kena masuk sekolah (we used to call our university as ‘sekolah’). Hari Sabtu aku create group conversation kat FB. Maaf kepada sesapa yang aku lupa invite -.- Hari Ahad mintak tolong Pojan create Whatsapp Group untuk Batch 8 SKKK3. Semakin dibincang, semakin awal pulak tarikh nak buat reunion tu. Haha. Takpe asal ramai boleh datang.  Untuk tempat pulak, aku bagi cadangan nak buat kat Pizza Hut KB Mall sebab seingat aku PH ada satu tempat yang luas and private. Rupa2nya dia dah tutup section tu. Kakakakamalu. Lagi pun, PH Amerika punya. Boikot. Selagi boleh elak baik elak. Tiap2 masa otak jalan je duk pikir mana nak buat. Siap kena survey setiap tempat. Last2 mintak tolong Pojan survey Domino Kubang Kerian yang baru sangat2 dibuka. Tempat and ruang okay. Dekat dengan semua orang. Perfect. Announcement time.

Reunion Batch 8, SKKK(3)

Tarikh     : 5 Aug 2014 (Selasa)
Masa       : 11 pagi
Tempat   : Domino’s Pizza, Kubang Kerian

Adlin Syafini the early cute bird. Lepas tu baru weolls menyusul. Chena pulak bawak niece dia yang sungguh comel ya Allah, si Hanan. Semua tanya anak ke. Ia-kan je la. Haha. 

Antara yang terawal

Semua tunggu Pipi datang, baru nak order. Nampak tak VVIPnya kat situ. Dah la dia suggest suruh buat reunion kat Nasi Kak Wok. Hahaha. Ngidam lettuw France sana takde Kak Wok.

Zaty bawak kek Oreo ni :) Tenkius


Tengah makan, ada lagi datang. Meriah! :) 7 tahun tak berkumpul sekali ramai2 macam ni. Semua dah besar *ayat cliché*. Yang maintain pun ada. Tak banyak pun yang berubah. Perangai sama je sengsorang. Jati diri tu ada. Tak mudah terpengaruh dengan keadaan. Kebanyakannya mengikut resmi padi. Perangai loqlaq pon, tetap humble. *kira halal lah aku interpret peribahasa sasukehati ni ye*

Masing2 cerita pasal life masing2, study, culture, macam mana survive kat negara orang so on and so forth.  Pipi cakap kalau nak hidup dekat France, memang kena belajar culture sana baru boleh survive. Chena pulak asyik jumpa budak2 ni kat Airport. Airport Dubai lah, UK lah. Dapat title Minah Airport. Hehe. Cerita paling menarik, Busra yang anak 1 setengah dah (yang setengah tu sebab dalam perut lagi). Kahwin dengan budak Naim Lilbanat. Peh2. Aku? Main kejar2 dengan Acaf, kadang2 berebut drumstick ayam. Hm

Busra-Fittri-Pojan-Pipi-Adiebah-Aya-Maisurah-Chena-Hanan de comel-Delin-Zaty-Amalin-Adeeb-Syahmi
Eh yang belakang kanan meja sebelah tu reunion sekali ke? Hehe
Berapa kali suruh abang Domino tu ambilkan gambar. Banyak2 kali, dia pun buat2 tak nampak je budak2 ni panggil. Sian.

Reunion kali ni disponsor oleh 2 insan berhati mulia. Murah rezeki mereka2.  Reunion sekolah rendah kami tamat pada pukul 1.30pm. Tak kira la kau belajar tinggi ke rendah ke, jauh ke dekat, semua balik cuti, jadi driver. Ambik adik sekolah, bawak mak pergi pasar. *kaitan betul conclusion aku*

 *******

Reunion seterusnya, Innocence. Entah berapa kali reunion kitorang ni. Selalu je ada. Haha. Tapi kali ni, berusaha sedaya upaya untuk kumpulkan kesemua sepuluh orang. Malangnya Aida dah masuk sekolah, Kak Jan ada musyaqqah, Aimi pulak sakit peyut pada hari kejadian. 7 orang pun dah cukup cemerlang untuk dikumpulkan. Kalau reunion sekolah rendah hari Selasa, reunion Innocence ni pulak, hari Rabu. Berturut-turut. Cuba untuk menenangkan baby2 cacing yang kegemukan dalam perot. Reunion kali ni juga adalah agak official sebab dapat sponsor. Weee. Tukang sponsor ni dari bulan puasa lagi ajak bukak puasa, tapi semua busy. Maka ditunda amal jariah tu kepada hari Rabu tu. Katanya buat open house dekat Seoul Garden KB Mall dan budak2 ni semua dijemput. Sol gadeng kot. Selamat 27 hengget memasing untuk lunch. Laju2 semua setuju nak datang.

Tukang sponsor ada hal, so lewat sejam katanya. Pabila perut masing2 sendiri yang bercakap sesama sendiri, semua geleng kepala sambil keluarkan duit masing2. Kami ta kuaddd. Dah lapar! Gigih tau kosongkan perut dari semalam sebab nak makan banyak. Janji 2.30pm. Tak tahan ah nak delay sejam. Kita masuk bayar dulu, nanti claim. Hehe.

All-in. Sungguh macam2. Ni baru 13% gambar . . .

Makan kat sini wajib ada 2 sesi atau bersesi-sesi. Baru berbaloi. Tak pernah pulak dengar orang kena halau. So duduk la selama mana korang nak. Ulang amek makanan patblas juta riban kali pun diorang tak perasan sebab ramai sangat orang. Nak borak gaya nak suruh Sushi King sebelah dengar pun takpe. Takde orang kesah kot. Yang penting, MAKAN and have fun. Ambil gambar habis gaya pun orang tak pandang. Kau jangan buat perangai firaun g naik atas meja untuk bergambar sudah.

Sesi pertama adalah sebelum Ain sampai. Sesi kedua adalah selepas Ain sampai. Ain got class till 4 dan terus bergegas dari IPG Pengkalan Chepa ke KB Mall. Nasib baik ada Ain, boleh excuse untuk adakan 2 sesi. Bhahahaha. Habis sesi pertama, semua simpan pinggan and kemas meja. Acah-acah belum makan lagi. Konon.padahal.dah.berpuluh.pinggan.sampai.tak.muat.meja.nak.letak.aha.makan.ke.mentekedaghah.tak.tahu.lah.burpp Eh Ain sampai jom ambil makanan! Masak2. Makan second round. Esoknya sakit perut haa kan.

5.30 baru keluar. 3 jam dalam tu kira ok lah kot ; tak sampai pun setengah hari.  Lepas asar, Ain nak beli talipon! Ingat memain sekali memang tebal cash dia bawak. Wowo. Girlfriends sekalian maha eksaited sebab duk tunggu Ain ada smartphone untuk bersosial ; whatsapp. Semua suggest SONY. Maka SONY lah pengakhirannya. (Lupa model apa. Sorry Aen >< ) Welcome to SONY Family. Ngehehe

Lepas maghrib kat surau situ, balik.


Bie ajak overnight rumah dia malam tu sebab abah n adik Bie takde. Pukul 10 malam suruh Inche Kembar hantar rumah Bie dalam hujan renyai2. Sebelum turun kereta, gaduh dulu sapa yang kena cium tangan sapa. Menang! Kak awal 10 minit. Fuh. Syuda n aku je dapat overnight rumah Bie. Kira jadi. Pukul 11 malam keluar beli makanan. Wowemji da derhaka dengan Inche Kembar sebab dia pesan jangan keluar g mana2, malam2 bahaya. Tapi selamat. Kira kurang sikit efek derhaka tu kay. Konon beli makanan untuk sahur. Balik terus makan. gahaha. Awal gila sahurnya. Hiks. Borak2, gosip2, online, tido. Pagi lepas subuh ibu bapa masing2 datang jemput. Bangun genyeh2 mata, pakai tudung, salam2, babai keluar rumah, turun tangga, naik kereta. Balik separa sedar. And the story ends.

May Allah bless our friendship. *hugs*

Looking forward for another grand-gathering.

Tuesday, May 27, 2014

Isra Mikraj, End of Semester & the best Nan Cheese in town !

Assalamualaikum ^_^

Hari ni 27 Rejab 1435 Masihi. Hari di mana berlaku peristiwa paling agung dalam sejarah Islam pada bulan Rejab iaitu peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad SAW.

       Tanggal 27 Rejab setahun sebelum hijrah Rasulullah SAW ke Madinah Al-Munawwarah mencatatkan peristiwa penting dalam kerasulan baginda SAW iaitu perjalanan Israk Mikraj. Israk membawa pengertian perjalanan nabi Muhammad SAW pada malam hari dengan menuggang Burak bermula dari Masjid Al-Haram di Makkah Al-Mukarramah ke Masjid Al-Aqsa di Baitul Maqdis, Palestin. (more info)

       Alhamdulillah duduk universiti kat Nilai sebab raja Kedah, Negeri Sembilan dan Perlis sahaja yang sayang rakyat lebih, kasi cuti isra mikraj. Flying kiss kat Ku Riz. hiks

       Akhir2 sem ni semua pelajar universiti sedia maklom, kerja/assignment mahupun projek akan datang secara berjemaah dengan bertubi2 dan bertali arus. Siap yang tu, yang ni pulak. Bila tah nak habis. Tiap2 minggu presentation itu normal. Siapkan kerja last minute pun normal. Eh. Bukan apa, too much to handle! Waktu tidur pun tak macam manusia dah. Lagi2 time esok nak due date, mampu tengok katil empuk beserta bantal gebu dengan linangan air mata je. Pagi esok eye bag besar bantal sengsorang. Online submission pun sama, beberapa minit lagi submission nak tutup, tetiba internet buat hal, habis segala binatang dalam hutan diserunya *not me not me* . Dalam kata lain, macam lifeless jugak la bebudak ni bila akhir sem. Sempat bernafas pun nasib baik.

       Minggu ni minggu last belajar untuk semester 4. Alhamdulillah banyak jugak assignments n presentation yang dah lepas. Dah boleh bernafas baik sikit dari minggu2 lepas. Tinggal present final project Software Engineering dengan CTPS Product. Minggu depan dah study week. USIM bab keluar jadual exam final memang lajuuu. Sebulan setengah sebelum exam dah keluar.



Semua nak, "mohon sedar diri" "please be nice to me" wateva. Boleh, tapi dengan usaha study la. Bukan usaha menaip sahaja. *peh nasihat orang.pehhh*

       Ok2. Ceritanya semalam submit 3 benda sekali gus. Lepas tu rasa macam, "I'm free" yang sedikit hipokrit. Alaa kasi la can nak free kan otak. Aku senyum sengsorang tau buat kerja. Tapi bila tengok whatsapp yang  kelakar la. Bukan senyum yang tiba2 tu. Nak cakap kite gil* la tu. heyyy. Masih waras okay *kepala Kim Kardashian*

       Lepas kelas OS semalam, balik rumah, macam biasa, takde orang. Kepala serta-merta bentang list yang boleh dibuat. Iklan - Ikin buat post sweet pulak.


       Dengan tenaga berbaki, lepas solat n siap2 semua, aku kemas satu rumah. Beres kat luar, kat dalam toilet pulak. Segenap tempat berus. Dia ala2 membuang tekanan gitu. Ni aku belajar dengan Kak Ehsan la ni, bila stress, sental lantai tandas. Haha. Thank you Kak Ehsan bagi tips hilangkan stress. Berfaedah la jugak kan dari termenung. Tengah2 cuci tandas tu, Kak Atin kat tandas sebelah seru. Kitorang memang suka buat conversation dalam tandas. Ahah. Dia tanya free x malam tu. Dah baru submit kerja, memang lah free. Kak Atin ajak ambil Kak nik kat airport. On dengan lajunya. Lepas maghrib keluar. Kak Aimi ikut sekali. I jadi co-pilot Kak Atin. GPS jadi co-co-pilot; co-pilot I.

       Sampai la KLIA2 buat ke-2 kalinya. Aim utama - cari booth Boost instead of cari akak rumet aku yang tak tau jalan keluar dari arrival hall tu. Bertuah punya adik rumet macam ni. Lek ah, kasi pusing2 dulu tempat baru. Dah lama sangat hentak2 kaki ngidam nak ni. Mau duk kelantan anak dalam kandungan nanti ngidam benda alah ni, jenuh nak cari luar kelantan (drama tak nak kalah).kbai . Jalan sikit dah jumpa booth - mata bersinar-sinar - sikit lagi nak lompat2 nasib baik pakai skirt - behave - jalan g order Crush Berry


Tetiba nampak Kak Nik ngan Kak Una (kakak Kak nik) dah jalan datang sini. Akhenya jumpa jugak keluar dari arrival hall tu.

       Dari KLIA2 terus g Bangsar, hantar Kak Una, esok dia kerja. First time masuk kat Pantai Dalam tu, terkesima kejap tengok flat/kondominium bebanyak gitu. Aku panggil segugus. Kereta penuh tepi jalan luar pagar. The sesakness that not everybody can bear. Lepas hantar Kak Una, perut masing2 menagih simpati minta diisi.

       Memula ingat nak makan kedai sekitar situ je, lepas tu diorang suruh aku decide. Silap besar lah suruh aku decide tempat makan. Demand! Apa lagi, terus taip kat GPS, "RSMY". Ni satu lagi, sejak nampak post nan cheese kat IG orang tu, terus pacak restoran tu kat list-to-go. RSMY dalam 15 minit dari Bangsar. Tapi tak berapa nak 15 minit lah, sebab first time pergi, banyak makan buah langsat. GPS kata dah sampai, tapi tengok kiri, mana ada jalan masuk lol. Dekat setengah jam jugak weh pusing KL cari kedai. Pusing tempat sama sampai nak haus jalan tu. Mungkin nak suruh tengok Menara KL riban2 kali kut. Romantik sangat pusing KL dalam hujan rintik2 tetengah malam buta dengan perut mencerut~~~ Then baru tepikir nak contact orang tu, tanya tempat. Nak landmark je sebenarnya. Sampai Maju Junction, tak jumpa jugak + malam + banyak kedai dah tutup. Kaitan. Aku pasrah. Letak henfon kat tepi. Guide Kak Atin suruh jalan je. Sampai Maju Junction, belok kanan. Lepas tu suruh Kak Atin masuk susur kiri. Pastu jalan 20 meter, nampak kedai makan kat lorong sebelah kiri. Masa tu dah tak kesah lah kedai apa pun, janji dapat makan. Pukul 11 tak dinner lagi, kang ada yang kunyah kusyen kereta. Masuk lorong tu, kiri nampak Malindo Air, depan sikit Bangunan Mara. Eh, bukan kedai tu depan Bangunan Mara yang kita tak jumpa tadi ke. Tengok kanan. Jejeng !!! RSMY House of Real Nasi Beriani. Ok aku jerit kut. Over sangat. Ok tahu. Sukahatila. Janji akak2 ni pun happy. Dapat parking depan2 kedai tu jugak. Masuk duduk meja paling belakang. Semua dah mengantuk. Dan lapar. 2 nan cheese, 1 chicken nan cheese, 1 garlic nan cheese. Servis tip top.

Kuah Dhal n Kuah Kari Ayam. Lain dari yang lain, pekat n sedap serius tak tipu!
Kuah harga asing.

Gebu. Tepuk2, tidur.ZzZz
RM6

Taddaa. Chicken Nan Cheese paling sedap pernah aku makan. Tak tau la kut2 yang korang pernah makan lagi sedap ke
RM8

Keju berkilo-kilo ni la yang buat orang tak tidur malam memikirkannya
Anne, nan tarik satu! Siap!


Muka-muka puas hati. Yang sorang tu punya la teruja
       Conclusion, two thumbs up! Sumpah sedap rasa nak nangis laju-laju. Cheese dia bapak dewa punya banyak. Makan rasa macam, aku makan keju segumpal ke roti nan ni? Sampai gitu sekali aku exaggerate. Kak Atin order lagi satu nan cheese kot! Aku sebijik pun dah rasa kembang semacam.

       Semua dah menyandar, aku bangkit g bayar. Nak pukul 12 dah, tapi orang still ramai, yang baru datang pun ada. Dia tutup pukul 12 rasanya, takpun pukul 1pg. Apa pun, pagar kolej tetap tutup pukul 12am. Baik gerak balik sekarang dan siap2 karang ayat pujangga untuk pakcik jaga nanti. Nak balik senang pulak cari jalan. Biasa macam tu la kan. Hujan lebat mencurah-curah. Nak pecut, sayang nyawa. Merangkak lah perlahan-lahan, pukul 12 lebih sampai kolej. Dan berita baiknya, pintu pagar tak tutup. Hooreeyy! Lepas isyak semua sekian atas katil dengan perut kenyang dan puas hati.

Wish us luck for final project presentation. May Allah bless all of us J