Thursday, July 14, 2011

Berdoa dan beribadatlah pada malam Nisfu Sya'ban (selepas maghrib Jumaat - 15 Julai)

Nama-nama malam Nisfu Sya'ban

Sebahagian ulama menyebutkan bahwa malam Nisfu Sya'ban memiliki banyak nama, dan sudah menjadi maklum bahwa banyaknya nama menunjukkan kemuliaan yang mempunyai nama itu. Bahkan al Imam Abul Khoir Ath Thaliqani menyebutkan tidak kurang 22 nama Nisfu Sya'ban, diantaranya :

Lailatul Mubaarokah (Malam keberkatan)

Artinya malam itu sendiri memiliki keberkatan, atau kerana makna dan rahsia yang terdapat didalamnya atau karena dekatnya malaikat kepada manusia pada malam itu.

Lailatul qismah (Malam pembahagian)

Iaitu pembahagian rezki dan penentuan takdir yang sudah ditetapkan oleh Allah SWT, sebagaimana yang diriwayatkan dari 'Atho' bin Yasar, beliau berkata:

"Jika tiba malam nisfu sya'ban malaikat maut menghapus setiap nama orang yang ditakdir akan mati pada sya'ban itu sampai sya'ban yang akan datang, dan sesungguhnya seseorang berbuat kezaliman dan kekejian atau menikahi wanita atau menanam pepohonan padahal namanya telah dipindah dari (catatan) golongan orang-orang yang hidup ke dalam (catatan) golongan orang-orang mati dan tidak ada malam yang lebih mulia setelah malam Lailatul Qadr daripada malam nisfu sya'ban"

Lailatut Takfiir (Malam pengguguran dosa)

Al Imam Taqiyuddin As Subki RA menyebutkan dalam tafsirnya bahawasanya malam Nisfu Sya'ban menggugurkan dosa selama setahun dan malam Jum'at menggugurkan dosa seminggu dan malam Lailatul Qadr menggugurkan dosa seumur hidup.

Lailatul Ijaabah (Malam pengabulan doa)

Diriwayatkan dari Abdullah bin Umar RA, beliau berkata :

"Terdapat lima malam yang tidak akan tertolak doa ( si hamba ), iaitu malam Jum'at, awal malam bulan Rejab, malam Nisfu Sya'ban, malam Lailatul Qadr dan dua malam hari raya (Aidil Fitri dan Aidil Adha).

Lailatu 'iidil malaaikah (malam hari raya malaikat)

Al Imam Abu Abdillah Thohir bin Kuhammad bin Ahmad al Haddadi ra menyebutkan dalam kitabnya 'Uyuunul Majaalis :

" Sesungguhnya para malaikat di langit mempunyai dua hari raya sebagaimana kaum muslimin, adapun hari raya malaikat adalah malam Nisfu Sya'ban dan malam Lailatul Qadr sedangkan hari raya muslimin adalah Aidil Fitri dan Aidil Adha. Hari raya malaikat malam hari karena mereka tidak tidur, jadi siang dan malam sama di hadapan mereka, sedang hari raya muslimin pada siang hari karena malam adalah waktu mereka tidur dan beristirahat ".

Lailatusy Syafa'ah (Malam pemberian syafa'at)

Nama ini diberikan oleh al Imam Abu Manshur Muhammad bin Abdillah al Hakim an Naisaaburi dan ulama lainnya.

Lailatul Baraa ah (malam pembebasan)

Yang dimaksud adalah dibebaskan dari neraka Allah, yang demikian ini diberikan kepada mereka yang melaksanakan hak-hak Allah dan melaksanakan kewajibannya sebagai hamba Allah.

Lailatut Ta'dziim (malam kemulian)

Nama ini diberikan oleh Taqiyuddin as Subki ra dalam tafsirnya.

Lailatul ghufraan wal 'itq minan niiraan (malam pengampunan dan pembebasan dari neraka)

Keterangan ini disebutkan dalam kitab Tuhfatul Ikhwan yang ditulis oleh as Syeikh Syihabuddin Ahmad bin Hijazi Rahimahullah.



***************************************************************

Dengan keterangan diatas kita dapat mengetahui betapa agung malam Nisfu Sya'ban itu. Sehingga ketika kita sudah mengetahui kemuliaannya maka hendaknya kita mempergunakan kesempatan umur dengan banyak beribadah pada malam ini, entah dengan solat, zikir, selawat atau doa-doa yang biasa dibaca oleh kaum muslimin. Doa-doa itu ditulis oleh ulama pendahulu kita agar dibaca guna memuliakan dan menyemarakkan malam nisfu sya'ban sehingga umur dan waktu kita tidak berlalu begitu saja. Dan di dalam semua itu terdapat fadhilat dan pahala yang besar.

Wallahu A'lam.

Saturday, July 9, 2011

Falling Away - 786

Everytime
I feel U close to me
I dont know
Who I'm supposed to be
Give me a chance
Cause I dont wanna slip away
Gotta keep You in my heart
Leaving all my ways
(chorus)
So many times i feel You in my heart
And I just wanna take it from the start
So please hold my hand today
Cause I can feel it fallin away
Fallin away
Allah will show me the way
Fallin away
Cause I dont wanna slip away
Fallin away
Every soul
Is walking back to You
I wanna run
What am I supposed to do
Your helping hand
I need everyday
There’s something I can do
So in heaven I can stay
(chorus)
I walk around the city
In the middle of the night
But nothing impresses me
Til i open up my eyes
A dome in its majesty
A minaret rising high
It’s a place for me that everyday
I’ll go to keep from falling away
(chorus)

Friday, July 8, 2011

Weary Tuesday

Friday-half day work..n of course also 4 da student rite..done with bio(thursday) & chem(TODAYY!!) test.so far,ok KOWT.muahaha..smlm,lps ayh ngah dtg utk bg bntl golek *bkn bntl bsuk ye* yg umi kirim uh,naik bilik,bkk buku,trus OFF.pergh.xthn der.n bgun pg td,mmg redha seredhanya lahhh.pkai un jubah,tdung,kasot HITAM,bajet brkabung utk chem la..haha.skli soalan..fuhh.."ni xya baca chem un xpe.." cece.konon.tp xto ler..insyaAllah,ala2 kadar un jadik lah


o0 yea!da jnji ngn bie tersayang na cter sal last Tuesday..the most tiring day i'd ever gone through since i was in USIM.as scheduled,this week gonna be our group turn for lab.(lab 2 mggu sekali je.tapi 6jam stret utk 1hri)
8.30-9.30 : Tutor Phy -Bilik 3.1 -Tgkt 3-Fakulti Kepimpinan&Pengurusan(FKP)
9.30-11.30:Phy Lab - Tgkt 3,Pusat Tamhidi.
11.30-1.30:Bio Lab - Tgkt 2,Pusat Tamhidi
1.30-2.30: REHAT (saat ley bernafas)
2.30-4.30:Chem Lab - Tgkt 5
4.30-5.30:Solat(it suppose to be Arabic class,but ust asked us to performed our 'Asr first)
5.30-6.30: Tutor Arab

Cam bse,turun tggu bas kat dpn pn2 pagar kul 6.30 pg,law lmbt 5 mnit je,almt tggu bas ke-3/ke-4 la,brisan un da mlmpau ke blkg. *tp salu awl je..huhu* .Smpy USIM,turun bas,TERnampak dr.N.uhhu.poyo,control macho,igt da bgye la jln cm2 ha?err..x pepasal pagi2 wat dosa ngata org.Panjat tgkt3 bgunn FKP uh,ngeri kot,da la gelap(7.10am),sgsorg lak uh..branikn dri g bkk lampu n ekon kls uh.Ltk beg,cop tmpt n blah sblm ad makhluk dtg tegur *err,jgn ler,salunye ak la awl skli* 
Pg uh g bantai roti canai ngn Syuda n da geng.smbil belek2 manual lab yg xpernah terbaca itu.haha
Ckg phy ktorg yg resemble ngn Maria Elena uh,masuk,bincang n keluar.10mnit asenya dia ngaja.sempoi la Miss.lap u much ^o^
Dgn lenggangnya kami menuju ke pusat tamhidi yg agakkk la jauh sikit(dekat banyak la kan kiranya??.haha)
G tggu lif,again jumpa dr.N law jumpe skali lg,jodoh.werk.mmg x la! n his medic group,wafi n aman un ad skli.nak je tegur 2 org uh,tp rmai sgt org.next time ya.bkn sombong. ah naik tgkt 3 uh,pye la bsiap ngn Lab coat n sgla bagai,masa un dah terover,"Asal x ley masuk lg ney?".."Cikgu ada kelas daa..di postpone sket,10.30 bru dtg" do0oh.ltey den nunggu..pe ag,blah r.g surau kat tgkt bwh skli uh,bkk buku,bkk mp3,lipat lab coat letak tepi,baring,done.kaka.b0ley plak tebongkang kat c2!letey la yunk oi~smlm tdo kul 3 kot.bahana You're Beautiful-A.N.JELL pye cte r ney..haha. + ad org teman a.k.a kaco.. ;p
Hurm.then msuk la lab physics.Lab phy xde no meja.So ktorg bajet la na duk blkg..act lupa group sniri taw..skali ckg pggil by group duduk kat meja2.Bila ckg pggil group A10,xde org jwb..Ckg ulang lagi.."group A10 mana ni?!".Angin amarah ckg da naik sedarjah.Bila dah byk kali uh,naik berdarjah-darjah laaa...yg group ktorg ih serba sala nak ngaku..last2 group ktorg je xde meja lagi.Dah la terpacak 3 org kat tgh2 alam(tgh2 lab uh)..Sape yg tgk muka ckg masa tue,mmg xbrni na angkat muka n bersuara la..
Cikgu - "Ni,mana group kamu?!"
Jamilah,Hapsah -"Err.em."
Pastu dgn innocence n slumbernye saia jwb muka xde perasaan.."Sebenarnya kitorang lupa group brapa". o_O
Mawnya terkesima abes sume org..*brani ko jawab camtu dieb dpn cikgu yg agak2 ley meledak ble2 masa uh*
"0o,nama, no talipon pakwe kamu ingat pulak ye!group snri pon ta ingat.Dah,pegi duduk"
Soseh2~"woih,slamber gle ko dieb,kalau aku,x jwb pape da".."weh,ko muke xde perasaan eyh" Sha,ko btanggongjawab ek.kn da kna pykit ko.
Lah.chill lah.fes experiment da buat HAL.hahah.Phy wat eksperimen dak tadika je,yg vernier calliper & micrometer screw gauge.
_________________________________________________________________________
Bio.6task lam 1 eksperimen.sonok wo buat!yg plim bgge dpt tgk yg elodea uh,org len ramai xdpt.heheh.lawa wa ckp lu.Tengah2 buat eksperimen uh,tiba2....."prangg"..erk..."Jamilah?"soalku.Jamilah da muka bersalah habis meter.."kami xtaw"..(ngn loghat kedahnya)lembut gle dak ni,cun,bdn model,alim(tdg labuh,jubah),manja adore her haha.Tgk sekilas  n skli lg ngn muka xde persaan,"Jap lagi ckp kat demonstrator tuh" then smbung la part ak *ceh dia nih,cam xde pape blaku je* yela,pe na kecoh an.law da nangis2,buat bersalah,ley cantum ke kaca slide graph paper uh?tak kan..so,better sempoi cm tu je la.Miss Serina x mrh un.Ngn ayunya dia ckp cara2 na buang kaca uh.Well.
Moral of the story-JANGAN GELABAH TAK TENTU HALA
_________________________________________________________________________
REHAT
SOLAT
MAKAN
(lagi,TERnmpk dr.N.ni mls na deal apa2 walopon monolog dalaman nih.ntapape)
_________________________________________________________________________
Panjat tgkt 5 *lif je pdhl.sje kasi gempak.hehe*..lab chem pns sket..mybe sbb duk ats skli n dkt ngn bmbg...
Mmg takdir meja group A12 kat second last.ngdp lak 3 Mister  nseb la ko dieb
Eksprmen empirical formula asenya..yg ZnCl.lab coat,glove,mask.gaya doc bebetol daa..hak3.perasantan*ayt bie* .Sume org da siap wat eksprmen,yg ktorg ni,ZnCl utk second weight uh x kering..pe citer??ms da suntuk,MAKA,teraplikasilah method yg Ckg ARHO ajar uh..Agak-agak Method.Sounds cool yeah..Ak la yg twistkn hasil2 dlm lab report group A12.haha *evil2* sume da kua lab,tggl group A12 je.Ak blah dlu.2org uh tgh copy cat lab report ak ag.Ms na kua uh,kna tick attendence,Pembantu makmal uh tya nama,ckp la nama kan..pastu dia ckp,"Eh,sama dgn nama saya lah".."Err,mana boleh.Tu nama saya.Versi perempuan".."Nama saya Adib".."Oh,itu nama kembar saya,dia kat UiTM puncak alam....eh..tak2..Arau"  tetiba terneves lak siap g ckp palam lak uh.haha.tmpt bie n sha ..ps2 borak2 sket *er.byk kot* pastu kua la g tggu lif...2 kali lif,sume dak laki conquer.Bila turn ak niyh??hmm..tggu pye tggu.erk.Mr Adib dtg,"Tunggu kembar ke?" (masa tu da xde sesape da) "Er,pardon".. "Tunggu kembar ke?" - - - pending - - - lampi "oh,haha,x la,td pnuh dak laki je" ~bru paham maksud Mr Adib,dia mksudkan tggu dia ke.haha.perasan tol~oh,x baik la ak niyh,dia uh baya senior la.pastu borak2 lagi *bila la lif ni nak naik,budak 2 org tu pun x datang2 lagi,stuck kat fume chamber mana??* tingg ..lif tiba.tapi.satu je?.adeh.Mr Adib leading.he's waiting inside.Geleng n senyum je.*huh,mmg x la na naik 2 org je.da la tgkt 5 na trun griund floor*  "Xpe,na tggu kwn" *lie.pdhl da 3 lif tlepas.haru~* 
_________________________________________________________________________
Guess what.da pkul 4.50pm!kls ustaz kul 4.30pm.abes la kali ni.Ust uh bkn mkn saman.Kena diri 2 jam sbb xdpt jwb soalan dia uh biasa da laki pmpn un.Dah la kna brlari menjajak tanah2 muka bumi merentas beberapa benua bangunan utk ke FPQS nuh.on the way sengsorang na g kls uh,da siap2 susun ayat na bg kat ust.Arabic okkay.law , xde la nyusa na kna cari,translate,susun ayt en.smpy2,kls KOSONG.mn sume org?kls da abes ke?ah sudahh..Pastu nmpk limah,"ustaz suh solat asar luh,kls 5.30-6.30"..
Na lompat un ad,na nangis un ad.Na lompat sbb ust lom masuk,na nagis sbb kna balik kul 6.30.losai solat,masuk kls,dgr crmg agama,kua,kjar bas *jln je un* .Bas ad satu.xde org.lam bas uh,dak kls TTS I je ad.naik,psg MP3,lelap.2seat for 1 person.ngeh2.bas gerak kul 7.10...pacekk uh lak satu hal g ikut jln jao.main pusing2,round2 USIM,nilai,huh.Naik bas waktu malam,tgok lampu2,pemandangan senja..romantik.heh.bez law ad AN ;p
_________________________________________________________________________
Smpy uma kul 7.50.smpt la beli mknn.Perut da kua lagu hard rock.nasi un byk je amek.
-Makan-Solat-Good Night world-OFF

Tuhan je tawu penatnya hari itu.Korang xtawu situasi sbnr,so,buat2 paham je lah ye.Bgun esok pagi uh,berbondong-bondong msg *koya* .haha.

Moga diberi kekauatan untuk menghadapi hari2 seterusnya.insyaAllah..amiinn..