Sunday, November 20, 2011

MUET.day before-day present-day after

Day before (181111)
Malam tu umi&baba hantar 'anak tunggal' diorang.Alah..sehari je un,adik2 aku cm x kesa je.huhuk.Pakai pun sempoi je.Khaki pants,black C.G tee,tdg hitam lepas,white comical bagpack+luggage.
Masa lalu kastam uh,1st-lupa letak beg sandang.2nd-pusing je blkg,nk telanggor macek kat blkg.haih =.=' dieb.dieb.Abg kastam uh sengih je.Chill je la.huh.
Pastu,masa beratur nk masuk gate uh,ada pulak dtg tegur ckp muka aku macam kwn kpd kwn dia kat UiTM Nilai.Aku tengah khusyuk agah baby kat depan uh,kaco daun lak.Act dari td dia panggil,aku buat x dgr.haha *aku memang jahat* pastu aku un jwb la 2-3 soalan yg patut-mls lyn-Btw,aku x tahu pun Nilai ada UiTM.hoh0
Selama 55minit uh,mmg skimming buku Stride Ahead tu habis-habisan.Sampai lcct,cam bse,ayah ngah penjemput setia *tima kasih sgt2* datang amek anak sedara dia yg xreti2 naik public transport sendiri.Beg aku berat ngn barang yg family kirim utk ayah ngah je.cepat2 aku keluarkan n bg atas kete tu jugak.haha
Sampai KKNC kul 12 mlm!xde org d0e.naik ke rumah,ada roomate aku sorang je.syuk0 lah tu-kemas2 brg sumbat loker,aku on9,baca2 esei n tetiba mimpi g htr lagu n lirik kat doc uh.xpe.suka lagu tuh.lg pown,cm tema kanseling-Sharing is caring.Caring is loving.
Kul 2 baru reti nak rasa letih n mengantuk + kena perli ngn sha takut melepat esok pagi. naya .zZzZz

MUET day-
Ley pulak aku santai baca info,news,esei on9 walhal Lim dah warn suh turun awal.Lps dia kol smpai aku xlarat nk angkat dah,baru la aku bersiap.hahak.
Sampai stadium tr0s tej0n bas,nk g tgk ktorg MUET kat usim/stadium.Pagi td aku da cek-USIM.
Pastu masa kat stadium uh,ada no index aku n lim.Exam stat kul 8.Dan masa tuh,PUKUL 8 ! Masuk la cari tempat.Tanya invigilator kat situ,dia tgk slip exam...
"Eh,awak exam kat USIM,bukan kat sini.You have to make your fastest way to USIM now."  
X kata apa dah,amek beg kat luar,BERLARI ke kampus.Lim kaki panjang,laju je menjangkah.Satu lagi dugaan,kasut licin.Rasa nak jln kaki ayam je.Bertahan jugak la panjat bukit bukau nak ke DKP1(dewan kuliah pusat).letih, sakit kaki,beg berat,semput.Tuhan je yang tahu apa aku dan lim rasa otw nk g sana tuh.
Campak je beg kat tiang lua DKP uh,terus msuk-jam 8.20am ..
Invigilator kat DKP tya aku,"Ada lagi ke yang x datang lagi?" Angguk.Ramai lagi yg xmasuk lagi aku nmpk tadi and...dewan uh byk lompong lagi.syukur x terhingga.
Rupanya,examination was delayed for half an hour.Taking my seat n calming down.rasa pediiih je kaki.
Bukak tengok,kaki belakang atas tumit,stokin ada kesan darah.duhh..da agak.melecet.
Bila benda yang kita hadapi tu lagi besar,benda kecil dah takkan dipeduli.sakit.tahan.Fokus,exam.
Ada15minit sblm Reading bermula.Masa tu aku amek masa untuk calm down,doa & bertawakal.
Examination was going on smoothly.Jawab je la apa dia tanya kan.haha.Overall,Alhamdulillah.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Reading :dah mcm paper berita dunia aku tgk.Yg teks sal subsidi minyak ethanol uh kot yg pling lama amek masa untuk faham whole text.terkial2 jugak la jwb utk teks tuh.
Writing :salu pesan kat dri snri jgn over-confident.Dpt je paper,dakwat pen dan-dan je nak keluar takut idea lost.
Listening :the repeating one is really really really imperative.believe me.

Habis je exam.Cik Ngah call ckp tgh tggu dpn exam hall.erk.Thanks ayah ngah sekeluarga,jaga kak sepanjang sem1 ni.terharu.huu :') Malam tu jugak balik Kelantan.Sempat lompat kejap ats bas Syuda n da geng g borak2 sambil tggu bas i dtg.huhu.

Thanks for those who had text me during the day & i appreciate those who care about my schedule.Luv u guys.May God Bless all of you~
.Pray 4 my best MUET result to0 - ^.~ 
 Wallahualam

Friday, November 11, 2011

One mission complete

Baru satu,berselerak lagik misi yg kena selesaikan..akan ku aturkan sebaiknya..hoho
Misi apa?haaaa...yg baru habis td ialah misi menyiapkan menanda kertas exam student ayah..
Ptg smlm (Khamis) ayh bw balik satu bundle exam paper
"Kak tolong tanda.Skema ada dah tu setiap set.Baba wi masa 3 hari.."
 NAH..HAMEKKAW..dush~ kau jugak yg sanggup hari tue kaann 
*borim lua petala.Xpe,saya terima dengan lapangnya.
Excited un ad kot.Yela,dulu kecik2 tgk je mak2 sedare tanda kertas ank murid depa.Skg,ak lak..yg pljr institut lak uh!
Paper tuh,dak Mechanical Industry pye kot..ntah..overall boleh dikatakan under Engineering course la..ada 7 set soalan.Eh,lupa lak nk kira bape org satu kls.Ni la dia,oversuperduper excited.duh!dlm 30 gitu kot.hmm..ptg Khamis tu jgk ak naik ke bilik and habiskan satu set.
Malam uh kawan ayh dtg uma.pye la meligan nk kemas n masak *aku tolong umi je la.mawnye kali pertama dan terakhir Pacek Za'ba n family dtg uma kalo aku yg masak.kaka .Tetamu x sempat balik lagi aku dah selamat atas katil.Sekian awal lak atas katil malam uh.Ye la,pagi uh dah seharian melekat ngan part of Innocence :Bie,Pear,Syuda <3..huhu
Balik kpd first mission td,dah la pending merangkak kena translate yg BM uh dgn apa yg aku belajar.Mana pernah aku belajar Pysics dlm BM.Kamus Dewan edisi-3 juga turut membantu.Dan...kalau la ada org tgk ak menanda,agk2 x teragak2 nak call Pusat Psiakitri KB..mana taknya,sekali belek kertas,sekali senyom,gelak yg lagi teruk guling2 pegang perut..ha.kan da ckp.korang pon mesti naik kening sebelah punya *law yg xpndy angkat la 2-2,pe susa
Mana laa aku x gelak,cuba tgk:
Soalan:Berikan lgkh kslmtn vernier
Jwpan:Simpan di tempat yg selamat agar tidak dicuri *.* '
*orang gila pun takde keinginan nak curi vernier uh yang berapa ringgit sangat tuh

Soalan:Langkah keselamatan bagi pengikir
Jwpan:Jangan bermain dengan 'sain' ketika membuat kerja 
*rasanya aku bukan tanda kertas preksa Kemahiran Hidup drjh 4.pointed that 'sain' also
Soalan:Langkah keselamatan bagi pemahat
Jwpan:Jangan memahat megikut emosi
*aku rasa ayah aku x ajar kos seni lakonan
Soalan:Cara-cara menggunakan lupa nama alat
Jwpan:Menggunakan alat berikut mengikut cara-cara di dalam nota
*ok.fine.xnk komen apa dah.korang rumus la sendiri
Aku x berpengalaman tapi aku murahkan hati semurah mungkin siap diskaun2 tutup mata .YES(Year End Sale) lah katakan..huahua.BTW,ramai je yg fullmark and markah tinggi.salluute~
Alhamdulillah,Jumaat,11.56pm td dah habis semua.legaaaaa~
Tengah susun jadual untuk misi2 seterusnya.Curang untuk tidak curang harus kan?hax.Kalau diizinkan,t aku cerita balik misi2 yg menanti.hehe


Esok umi ajk sopim -.-' siap.

Sunday, November 6, 2011

My First Time Roadblock

Hype..tawu la aini eiduladha..boring la sume asek ckp sal lembu je..come and see the different story of me ;)
Sejak balik cuti sem ni,happy ak..umi ada driver tetap.Ckp je nk g mana,trus on..pergh,berkaki lebar ah driver tuh.Umi un sakan je bershopping -.-' 
Taaapi kannn,yg ak heran,umi cakap driver tu x minta gaji.nuts!works without salary?! at least take it even a piece and just give it to me.muahaha *nmpk sgt ke ak materialistik ;p
Hmm..that's such small micro tiny deed that i can pay off to my family *for the time being as i wish something huge in the future *
Bangga kowt ada driver hot .kahkahkah!

 I'm the driver indeed (macam Pemandu Jelita lak *perasantan) Such a bad one -.-' 

Giving you all the highest respect  to those who are rely to be my passenger.
kesiannn~

erk..byk lak melalut
ha!Balik kpd tajuk termaktub,pagi2 lagi baham nasi lemak sotong mamatok buat.pergh,kalau dah bercerut tu kann......tolak kayu batu je.

Pastu gerak ke tempat lokasi kejadian pembunuhan berlaku..doohh..dah tumbang. *again.padanmukakau . Kat tmpt org,tlg la mana boley kan.Dan rasanya,ak palim byk menolong *bragging TOLONG TENGOK ORANG BUAT KERJA . bangga phalanges ko!buat serba serbi serbu salah je.haih..yg bab2 masak je la ak x participate.lain2 ak on.
Sementara tunggu kaum ibu memasak.
The Little Amalin request to do some capture with her

Losai sume2 uh, balik la uma ... ak dah muka kekeringan noradrenalin & acetylcholin. TAK.ADA.PERASAAN.HABESAN. letih lol .
Kepala otak memang sengaja dikosongkan. Menyirap la jgk bila ada lagi kura2 yg crawl time2 panas tadi,ase nak take over then hon kuat2 byk2 ,ape jalan tu atok ekaw ada share ke?! <~~ angan2 semata2.macam la ak berani+x ckp diajar nk wat kje2 g2..Apakan daya,sab0r & beratur je lah atas jalan panas tuh..hmm..tetiba....................................................

Ada kereta ding lampu dark depan.....ah sudaaahhhh...Selama ni ak yg xpnah x pakai seat belt , kena pulak mood ak yg xde perasaan ptg td dtg, xpkai seatbelt.haru~
Ak pun tarik la s.b...dan tersekat!! stereng dah mlencong ke jalan sebelah *xde la over sgt, lari sikit je. Nasib baik sempat kawal.Passenger sebelah aku mmg berhemah dan bertatsusilawati.Gelabah2 pkai seatbelt dia,ak pye dia tenung je tgk tersangkut tersekat.Law ada tangan lebih,memang ak angkut campak lua dah budak uh.huh!

Sampai tempat roadblock,ak pelahan la,pastu tetiba jadi laju.erk,second sign block uh pacik misai tunjuk2..kete mmg dah terkedepan.Ak tgk pacik misai(PM) separuh kejar, aku berhenti la.
PM   :adik nampak tak ada roadblock kat belakang tuh
Ak    :nampak
PM   :kenapa laju je pastu x berhenti kat situ *pointing at the back where he stood
Ak    :x biasa
PM   :ok jalan

Tutup cermin dan gerak ah..
Agak2 kalau jadik kat minah2 gedik di luar sana, mesti cuak+nak nangis en..heh
Know what, i laughed heartily and even speed up ",)


Acting cool,positive and confident relief me.

Acting happy-go-lucky ,talkative and friendly bright me.

Life should have colours.Paint it as u wish but remember not to spill over board. ~with love,emoloverez didi