Friday, July 27, 2012

Saf

    2 hari lepas aku bawak 3 adik aku pergi masjid.Yah, akey, acaf. Actually ada yang dekat ada yang jauh. Aku pergi yang dekat sikit, Masjid Al-Muttaqin . Kalau yang dekat banyak tu, surau..kecik,hihi.

    Dalam kereta berkali-kali oh pesan potpetpotpet buat itu buat ini , jgn itu jgn ini .. see betapa protective nye seorang kakak.huahaha. Karang pergi 4 orang,balik 2 orang je.. haru aku nak jawab ngn mak bapak aku.

    Setelah park baik punya bawah pokok depan taman permainan tuh, berjalanlah kami menuju ke mesjid. Awal,spot mestilah dapat yang paling chanteq punya. Row tengah, column pon tengah jugak. Ekon berderau-derau, kipas berasak-asak *PEMUSNAHBAHASA. Kusyuk lah of cozzz . Taaaapi, ada hal yang menyepoil kan kekusyukan itow..iaitu di saat membetulkan saf.haih~

    Mula-mula aku rapat ke kanan *lebih afdhal. Makcik sebelah kiri taknak rapat pun dengan aku :( Then,aku rapat pulak ke kiri,makcik kanan taknak gerak jugak :(( Last sekali aku duk tengah.hah.amek!merajuk2. Makcik2 tu sume baik, boley je tegur,cakap2 ngan aku,tapi bila solat..hmm..maybe dah biasa dengan keselesaan.

    Makcik-makciks sekalians, bukan x tahu,solat kena rapatkan saf..ada kelebihannya. Dalam tubuh kita, ada 2 jenis cas elektrik, cas positif dan negatif. Keseimbangan antara cas2 ni akan membuatkan tubuh manusia segar dan bertenaga.(kajian pakar fizik). So dalam saf, kita macam bateri, kalau bersambung dengan bateri lain, maka terhasillah tenaga. Boleh la beribadat di malam hari ~
   
    Sebenarnya, kena rapatkan saf belah kanan dulu,baru lah ke kiri..tengok ni (sila klik gambar untuk saiz imej sebenar )



Jelas ? 
Ni ada yang panjang kalau korang rajin baca . here

Poster :)

    Semalam adalah malam paling gembira sepanjang berterawih,saf rapat ^_^ nampak je muka2 yang x berapa selesa tuh IGNORED haha.xpe lah.moga berkekalan.Rasa nak tampal je poster kat atas ni depan pintu masuk mesjid.I will..inshaAllah

    Lepas ni,jangan la ego2 dah nak rapatkan saf..x susah pon..setiap suruhan dan sunnah itu ada kelebihannya :) 


Selamat beramal dan selamat beribadah ;>

Wednesday, July 25, 2012

Ganjaran

   Umum tahu yang bulan Ramadhan ada baaaaaanyak kelebihan..untuk menjimatkan dakwat pen lappy aku, maka aku bagi korang tempat yang boleh korang tengok dalil2 al-Quran n hadis pasal bulan Ramadhan . here

   Musim ni, pergi aje kedai, mesti dapat taqwim bulan ni. Boleh kumpul buat buku dah ha. Aku tertarik dengan satu taqwim ni..dari sebuah Farmasi..


Siap tampal kat tepi fridge lagi.

   Kat taqwim ni dia letak kelebihan puasa bagi setiap hari..dari malam pertama hinggalah ke malam ketiga puluh.


Ganjaran dia boleh tahan jugak..aku pun x pasti boleh percaya ke tidak. 

Sebenarnya, tampal kat fridge ni, nak bagi semangat kat Aqeel si lincah darjah 3 yang tengah belajar puasa. Darjah satu lagi dia puasa. Sekarang tengah didik n jaga dia biar dia rasa seronok buat ibadah.

Yet, he is smart and think beyond people. It happen when he ask me questions and i can't give him an exact answer but he did answer them well and i just spellbound and feel bad. I bet he can be a good muslim for dunya n akhira' in the future. InshaAllah Muhammad 'Aqeel .

Tiap2 hari dia akan tengok ganjaran ni dan terus rasa x lapar dan seronok dapat puasa. Dia nak ganjaran tu walaupun benda tu dia x nampak. At his age,am i at that level? And what about you ? huhu

Well,bila dah besar,semua *hopefully. faham kenapa kita perlu puasa. Dulu masa kecik2, puasa sehari dapat seringgit. Pastu kalau baca Quran 1 juz, dapat seringgit lagi. Kemain puasa,baca quran bila Ramadhan..Nampak $$$$ je. hehe. Ganjaran pahala x berapa nak faham sangat.Yang pasti, tahu ada ganjaran..

Sekarang, dah besar panjang, takkan la nak tunaikan Rukun Islam ke-3 pun nak berkira kot. Ibadah fardhu, wajib dilaksanakan bagi yang mampu. Siap boleh buat yang bonus2 (perkara sunat) tu lagi.Ganjaran tu hak Allah nak bagi kat sape2..dan kita, perlu buat terbaik mungkin. 

p/s : Wahai SaudaraMalas,ku pinta kita dipisahkan. Biarlah entry ini menjadi saksi perpisahan kita. Diriku jauh lebih bermakna tanpa dirimu di sisi.bye2. 
*SaudaraMalas is uninstalled; SaudaraMalas is removed*


-------------------######--------------------

Drop your reckless habit

       Hari ni baba cakap gaji..

       So,untuk tidak join orang gaji bersesak di mana-mana,maka pagi2 lagi kami pergi tolong pak guard bukak pintu Billion shopping mall.heheh..Dapat parking baek punya kat basement tu, pastu naik lif.

       Mula-mula tahniah sebab tak tekan awal2 tingkat Groundfloor. Lepas tu takziah la sebab kena tunggu lif naik tingkat 5 and turun step by step ke tingkat bawah. sabar-it's ramadhan. pheuww. Dalam lif,ada uncle Cina tuh *gaya mcm tokey henpon je sbb dia pegang fail2 dengan 3 smartphone kat tangan dia!xkn 3 bini kot.haha. dia tegur

Uncle : You belajar ea ?
Me : Ha ah. *beria je angguk
Uncle : Oo..mana?
Me : USIM *episod seterusnya aku dah macam boleh agak.
Uncle : *angguk2.. Kat mana? *ha.kan............
Me : Nilai
Uncle : Kos apa?
Me : Sains *sangat blur.x tawu nak jawab mana satu
Uncle : Ouu..bagus2
--- ciou ---

       Bukan nak shopping banyak sangat pun,bahan2 buat biskut raya aje. Oh..did i mention biskut raya? adrenaline dah boost - excited! *nanti tunjuk korang.nak sample pun boley.huhu
       Tahun ni nak buat biskut yang senang dan pebret tuan empunya diri sahaja. Abe,adik,yah,akey,acaf.. terimalah dengan redha pilihan biskut kakakmu ini :')

      Lepas sedekah 3 keping kat cashier tu,terus keluar.Destinasi seterusnya :

  1. MAHJASA (kedai bahan2 kek)
  2. Acaf !!! (pasti)
  3. Amalin - sepupu (kindergarten)
  4. Rumah mamatok
  5. Akey (sek ren.)
  6. Yah (sek men)
* point 2-6 adalah rutin

Masa tunggu si kecik amalin keluar tadika, tunggu dalam kereta..park tempat biasa...bawah pokok...tapi macam laiin je pokok tu hari ni..hmm...apakah?


Yep.pokok ni berbunga ! Lebat pulak tu..pakai syampu apa ntah..
Semalam takde pon bunga2 ni.

Ni pokok bunga kemboja kan?
Kalau salah tolong betulkan.hikhik

Dan yang paling lawa
.
.
.
.
.
.
.

Serenity.ala2 pastel gitu warna bunga ni.

Tenang je tengok pokok ni...
Ni kalau esok takde,nampak lobang je,akar pun tadak..xde keje orang lain lah.....tengok2 ada depan umah aku.hahahaha

      Pastu kan tadi, atas kereta, Ashraf jumpa notebook kecik dalam dashboard. Dia amek pen,pastu nampak duk tulis2 cepat.. Bila siap tulis,acaf tunjuk umi,suruh baca apa yang dia tulis. Aku pun jeling la jugak kan nak tengok apa budak tu tulis..dia conteng je tapi mengikut baris.

Umi ,"Acaf tulis apa ni? x faham.Tulisan cina " pastu umi baca2 dalam bahasa cina. Ashraf gelak pastu marah, "Bukan la umi . Ni acaf tulis, kak bawak laju..baba bawak laju..umi x bawak laju..abe x,abe pih tak,kak chik,akey acaf pun dak jugak

-_____________________________-"""

Rupanya dia tulis surat saman. Polis kan tulis laju, sebab tu dia tulis laju2 cincai2..
dah la mengata kakak T.T

- Home safely -

       Korang perasan tak, time bulan pose ni, rajin bebenor pakcik2 beruniform meronda dan meroadblock .Nak buat kerja haram pun susah.haish. Dan sangat tinggilah keskemaan kemaotan aku di bulan pose ni...

        Last but not least *taley bla ayat essay. ....berhati-hatilah di jalan raya. Umi ,"kaak,biskut raya x buat lagi ni".ok paham.speed lowered. Kadang-kadang kena la hargai usaha kerajaan. Penat2 pacak signboard, trapik lite bagai nak suruh kita selamat. Kata syg Malaysia. *kalah dengan Arsenal.booo .So,patuhilah arahan lalulintas dan jangan memotong di sebelah kiri kalau x dapat potong sebelah kanan *batang hidung sendiri. Skema pun skema lah, asalkan dapat menunjuk baju raya di hari lebaran nanti . hihi "v

chill hokeh.selamat berskema.

Tuesday, July 24, 2012

Sale !

Assalamualaikum Ramadhan:-)

Alhamdulillah diberi pelung untuk nikmati bulan sale besar2an ni..ahax.rasa nk shop sume je *gurlz~ ..nama lagi mnusia biasa yg xde super power mahupun kuasa kameha meha nak pulun semua diskaun n offer yang ada.sobsob..Taaaapi,tetap boley shop semaksima mungkin pakai card gold lagih.peh.

Sila pakai bodyguard yang kuat2 untuk lawan SuperNafsuSyaitonirojimMan bila nak keluar shopping tuh..pastu mesti la bersungguh2 nak mintak offer yang plg baeek punya..

Daaan...bersakanlah berbelanja bila dekat2 nak abes sale month ni.Lagi hebat offer,berasak2 income masyuk..heheh.Ni yang paling best. Ada lucky draw!!!! sape sanggup bertapa sampai pagi,hadiah PALING SANGAT TERAMAT istimewa dan MAHAL menanti anda.kompem mak jah mak kiah mak senah mak nyah jiran ko jelous uolls.

Nanti bolehlah bergaya sakan di rumah Encik Syawal (SchAwal pon boley :-P )


Kalau faham entry ni,sila senyum lebar2 *ala2 muka blissful gitu.
Kalau x faham jugak,baca la lagi..x kena masuk token pon :P

Selamat beribadah dan selamat beramal !





Salam ramadhan dari Adiebah Khailani.
*ceh.nak jugak.x perlu.

chill hokeh.wassalam

Sunday, July 15, 2012

Ramadhan Cupcakes



Cupcake sedap ini bukan dibuat oleh saia tetapi kawan baik saia, Cik Bie.

Jelesnye..xpnah buat cake kecik2.huhuk *biskut pnah la

Ni,rasanya kalau letak bawah saji,nak datang amek untuk second round mesti dah tinggal pinggan je -,-'

Nak rasa cupcake ni,tp x berkeizinan.isk

Bie,nanti buat lagi ye! N jangan lupa aku.haha

Sebenarnya nak bukak order,tapi bie dah detect otak jahat aku.warning awal.


[7/13/2012 5:03:17 PM] Bhah ~ Innocence : ko jgn bkak order plak
[7/13/2012 5:03:18 PM] Emoloverez Didi   : aku kan xde keje..haha
[7/13/2012 5:03:24 PM] Bhah ~ Innocence : hahaha
[7/13/2012 5:03:35 PM] Emoloverez Didi   : pandai pulak ko bc pkirn jahat ak
[7/13/2012 5:03:38 PM] Emoloverez Didi   : ok2..tak2
[7/13/2012 5:03:41 PM] Emoloverez Didi   : haha
[7/13/2012 5:03:54 PM] Bhah ~ Innocence: hahahaha. sme jht ngn otak ak.
[7/13/2012 5:03:55 PM] Bhah ~ Innocence: sng je dtect


Sengal kan.hahaha!

Congratz for your cupcakes dear.
*kalau nak tahu,bie tolak order 50 cupcakes for wed.so humble.haha.

Kita beginner,we have to learn so0o0o0o0 much more
 *eh,'kita' pulak.tak2..ak je.hee

chill hokeh.baking is fun!


Friday, July 13, 2012

Shocked

Teka hari ni hari apa? Salah..hari ni hari cek result UPU bg pelajar foundation/asasi/tamhidi/matrikulasi dan sewaktu dengannya. Ramai yang cakap nak tido awal pastu bangun pukul 12 tengah hari sebab result kua pukul 12t/hr. Katanya taknak bazirkan adrenaline .Farmasi tak jual.haha

Ada orang cakap USIM punya hari ni jugak..tadi aku buat2 TERBUKAK link nak semak tawaran...TERMASUKKAN no. ic TERLOGIN..teka dapat kos apa..jeng3





NAH ! nak pengsan aku ! Aku macam..eh,takkan la..buat sekali lagi..Macam ni jugak..
Nak nangis dah..nak nangis dah..sah usim sewel. Eh,ke aku?

Bila tengok balik dari atas............



16 JULAI 2012 OKAY!
3hari lagi..simpan adrenaline tu dulu...
Korek biji mata baru tawu..boleh pulak tak baca yang tu (dalam kotak merah) T_T
Fuuhhhh~

Inilah orang cakap,excited x tentu hala..
Moral of the story,sila baca info2 awal sebelum mengisi apa2 inquiry.dush!

*berani cakap sebab result tak keluar lagi,kalau dah tawu kos apa,rasanya aku tak kan heboh kat sape2 pon..huhu.

Kepada rakan-rakan sekalian yang dah cek UPU n dapat tawaran apa2 kos pun di mana jua, TAHNIAH

  • Sila bersyukur.
  • Terima dengan hati yang redha sebab itu adalah rezeki anda.
  • He knows best.
  • You got what you deserve, not what you desire.
  • No more tears.


*more to self-comfort.huhu

Chill hokeh...ciou~

Monday, July 9, 2012

Apam Wordy Comel

Awak..awak..awak..! Tengok ni ^_^

Apam Wordy
Saya teruja lah awak..hihi..nanti saya tunang nak suruh kazen saya buat khas untuk saya jugak lah
:: ok . mood sangat gedik ::
Pelbagai corak dan perkataan boleh dibuat mengikut tempahan
(if available/doable)
Filling juga boleh dipilih 
Cepattt . Tempah dan dapatkan yang paling istimewa .
Korang cakap je nak corak apa, siap oleh demand2 lagi nak warna apa.haaa..tak ke spesel bebenor dah tuh..
Dan paling penting, apam ni serius SEDAP >.< *dah rasa okay.

GET THEM HERE

Cik Wany : 017-4899983 / 017-5018862

Last post about Apam Polkadot

Chill hokeh..cikidaout.. order now !

Sunday, July 8, 2012

Ragam kenderaan .

Tawu tak rumah kedua aku kat mana?
Meh nak tulun jawab..
Atas kereta T_T

Almaklumlah tak de kerja, jadi driver x bergaji pon aku redha..TAPI gaji aku dibayar secara bater bak kata orang tuh.haha. Yelah, nak apa, sebut aje, sume dapat. Tak ke bater namanya tuh 

Macam2 ragam atas jalan ni ye..salah satu yang aku jumpa tadi :


PC FAIR
KB MALL
12,13,14 JULY 2012
DATANGLAH BERAMAI-RAMAI
BANYAK POTONGAN DAN HADIAH
ni yang x tahan ni
BERBUAT BAIKLAH PADA IBU BAPA

Aku pause kejap. Blurr. Berfikir. Perlu ke ayat last tuh? emmmmmm.... Pastu aku gelak gila-gila doe! hahahahahhahaha  lampinya lah ai PERLU KERRR ?? 
Ala-ala sopan dan bertatasusila gitu iklan nih. Tawu2 je orang beli guna duit mak bapak ( majoriti ) hahaha.Tahniah buat syarikat PC terbabit kerana buat iklan yang menarik hati aku ..x sempat nak tengok nama syarikat. Kalau tak, aku g nanti, stret g booth dia dah :D

Umi aku kat tepi cakap,perlu la ayat last tuh..nanti mak ayah taknak belikan..kenalah bebaik2.ngee
Aku terkocoh-kocoh amek enset nak snap.Tetibe van tuh dah gerak.Yep, masa tuh kat traffic light. tetibe jawab soalan yang tak ditanya Eh2..lari plak van ni..baru perasan lampu dah hijau, nak merah dah pon -.-'
Dan..aku memang suka langgar lampu merah.Astaghfirullahhalazim.bertaubatlah wahai Adiebah Khailani.
Rules are made to be broken.lalala~

Hah..jap..ni pon jumpa petang tadi jugak :



For all of the Pinkers out there,this is for you.
X tahan betol ! Dah la pink, pastu ada sticker2 fancy..Hello Kitty paling taley bla..terharu betol aku tengok.isk ;'| No plat pon gempak semacam.BOM *** .
Tertunggu jugak nak tengok pemilik skuter kiut neh, tapi terpaksa blah awal.
Aku bayang katun je naik skuter camnih..tetibe datang Barbie Doll jalan catwalk dari laluan HUSM tu,bawak helmet bulat yang siap ada cermin mata gedabak , flip2 rambot , senyum bahagia bila pakai helmet , bajet semua orang tengah pandang, dengan cunnya naik skuter nih,pastu blah dengan ayunye..vro0o0o0mmm..
imiginasi ngokngek
haha

Tapi serius, aku rasa pemilik skuter ni GG..(gila glamor) 
Danny si skuter tersayang di Timur Tengah sana lagi comel.cool aje.hoho

Chill hokeh.mood ::mencari budak nakal yang hilang:: ciou ^,~