Tuesday, August 28, 2012

A touching essay

Recently a teacher from Primary School asked er students to write an essay about what they would like for them. At the end of the day while marking the essays, she read one that made her very emotional. Her husband, that had just walked in saw her crying and asked her, "What happened?" She answered, "Read this. It's one of my student's essay."


Oh Allah, tonight I ask You something very special : Make me into a television. I want to take its place. Live like the TV in my house. Have my own special place and have my family around me. To be taken seriously when I talk. I want to be the centre of attention and be heard without interruptions or questions. I want to receive the same special care that the TV receives when it's not working. Have the company of my dad when he arrives home from work, even when he is tired and I want my mum to want me when she is sad and upset, instead of ignoring me and I want y brothers to fight to be with me. I want to feel that family just leaves everything aside, every now and then, just to spend some time with me and last but not least make it that I can make them all happy and entertain them. Allah, I don't ask you for much. I just want to live every TV.

 At that moment the husband said,
 "My God, poor kid. What horrible parents !"

 She looked up at him and said,
" That essay is our son's " . . .

#copypasted from FB status- Atikah Azman.

Friday, August 17, 2012

Iftar with Innocence

Setelah event ditunda dari 13/8 ke 15/8 , by hook or by crook kali ni mesti jadi !

Kalau tahun 2009 dulu, buat iftar bergerak di Kota Jembal
*most memorable moment with Innocence >.<..
kali ni da geng sepakat buat kat Masjid Muhammadi..masjid....bagus kan kami?eh tak.diorang.kan? cepat pilih jadi calon isteri !

Macam biasa dan memang selalulah bila ada clan's gathering, mesti x cukup 10..cdey kite taw awaks. Tapi tahu korang nak sgt9 sampai menangis guling2 hentak2 kaki muncung sedepa (dahsyat hiperbola budak nih) nak join program ni kan *kut . tapi x dapat pergi sebab ada musyaqqah sendiri sama ada yang memang x dapat dielakkan atau sengaja mengelakkan diri.ops. Tapi tak kisah la, panjang umur kita boleh selalu jumpa lagi kan. Kalau dah jodoh, x ke mana..jodoh kita inhsaAllah selalu ada :)

Hah..cakap pukul 6 dah boleh berkumpul..
6pm - ko tengah buat apa dieb? - iron baju,x asar lagi ni. -
Tengokkk! *bengang ngan diri sendiri
Saia bz larh. Tapi asalkan sampai SEBELUM BERBUKA.pun xpe kan..hehe

Pergi rumah bie,pergi dengan bie. Makanan x cari lagi ! satu hal.
Maka meronda2 lah santai2 keliling Kota Bharu.. *padahal dalam hati runsing berpeluh2 takut x dapat berbuka dengan nasi.piiirahhh

Ok2..dah dapat nasi.yeah *setelah 3liter minyak kete bie kering.. Tgk jam, 7.20pm.weh!
Cepat2..bia muka slamber derk pon.haha

Syuda dengan Aimi duk depan tangga..dapat pulak aku duduk tu, betul2 stret dengan pintu pagar -_-"
Injak siket..ok.chanteq.azan.maka kami makan dan minum sambil borak2. Lambatnye lah nasi aku habis....... *yelah asek cakap je..bila mulut nak mengunyah.haiya

Solat maghrib.
Night view from Masjid Muhammadi, Kota Bharu, Kelantan .

Keluar duk kat ruang legar *lah sangat. Buat halaqah oh..bukak balik bekalan yang x sempat nak habiskan tadi.haha. Cerita lagi. Borak lagi. Kecoh lagi.

Bersungguh kan budak baju cokelat tu .. -.-'


Tetiba Syuda nampak adik Bella, Naili si comel *muka dia macam Mia Sara kot! .Pastu pusing depan nampak Bella...hah.ekseted lah. separuh menjerit. yelah,kate ekseted kan..abes makciks pandangs..uhuks.x sedar pon.

Act, bie nak balik lepas maghrib..saia yang menumpang ni ikut aje.huhu. Tapi sempat sampai 8 kot terawihnye..
Nak balik dah . . .

Snapsnapsnap.wow.x gleme pon.haha


Jumpa our classmate - Ezzaty Zakiyon (in btween)

Ni la couple sandal kami -
 adiebah khailani & syuhada sulaiman
Budak ni sangat emo !
duduk tengah2 padang macam tu sorang2 bawah cahaya lampu yang memang cantik.
 I dengki u .
Ok.dah.cepat la balik.x abis lagi kee nak tulis wahai penulis -.-' ..

Balik tu sempat lagi beli aiskrim dengan bie ! yipee.first ice cream during Ramadhan.love u muchy lah!

Love the night.Thanks to those who were coming.korang memang ohsemlah! Yang lain tu maafkanlah sempena bulan mulia ni :) *bulan lain pun maaf jugak.

C u soon dearies..

Monday, August 13, 2012

Friends evah !


Najwa Latif - Sahabat | I dedicate this song to all my friends under declaration or not . The humble me is loving and always missing you guys . layan~

Kau ada dikala ku suka
Dikala ku duka
setiap tangisan dan juga ketawa
Kau ada dikala ku perlu
setia menemaniku
Pegang erat tanganku bila aku jatuh

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku

Ku tahu ku kan selalu ada
Pada dirimu
Dan ku harap kau juga rasa begitu

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku

Sahabatku


Wednesday, August 8, 2012

8/8/12

Semalam tido dalam bilik umi >.< wahaha.xmalu.dah besar panjang pun nak tido bilik parents lagi. Eh,bia la..xde orang halau pon.hoho..lagi pun,bila lagi kan dapat peluang macam ni..hehe . Sebenarnya Chik (mak sedara - kakak umi ) tumpang tidur cni..kazen i masuk spital . Tapi dah dapat keluar hari ini :)

Today I've planed soo many things *banyak ke?err.
Medical check-up(MC) | Kain baju orientasi | htr borang 
Sikit aje!kecoh je lebih.puiii..takpe2..kite tgk la nanti........sikit kau kata ye..

Dini hari bila matahari pon masih malu2 matahari nak menjengah keluar,aku meredah jalan raya yang bersusun dengan kereta - hantar Athierah ke sekolah. Apa lagi,jalan pintas la..tp risky..hoho.Sejuk menyengat hingga ke tulang sum-sum *nampak sangat jarang keluar pagi buta sbb ko membute -.-' 

Balik,bukak lappy,tengok balik warna baju orientasi..perhati rapat2..warna apeee lahay..letak la wane itam..kan sonang kojo den. Den pon somangat nak pakei. Siap post kat blog nak suruh bie tengok sbb emel buat hal, asek fail je. 

8.20am - hantar si bongsu ke PASTI . Macam biasa,kena naik hantar depan kelas. Muka dah moyok. Lambai pun sayu aje. Macam la x jumpa dah pasni. 3jam setengah je awak sekolah syg oi.

8.40am - arrived at KBMC. Terima kasih kepada orang yang tolong tanyakan tempat nak buat MC ni.kalau tak aku cari klinik je. Tak jumpe2. Act nak buat kat hospital,tapi daftar masuk list,30/8...ahai..lusa tu daftar.Memang tak ah..pergi klinik kesihatan PC,26/8..hmm..so-so.Oleh kerana takut x smpt + bz , pergilah swasta. Sila maklum, Klinik Darulnaim dan Klinik Ziad tak ada x-ray . 

Sampai KBMC,terus nurse approach..layanan sangat baik.4stars.huhu. First,urine test. Ehm.penat aku tunggu depan ladies tu..lame gle kot,siap pergi balik tanya toilet lain,pastu nurse tu cakap suh tunggu kejap je lagi,ada orang kot. Ok.tengok lama mana aku boleh tunggu. Tak lama.Dari tadi lagi aku tengok yg men punya kosong..Tengok kiri kanan, lebih pantas dari aku sambar ais-krim aku masuk tandas laki. Locked. Hah.amek ko.baru sampai je dah buat jahat. The faster the better. Nak keluar tu punya la cek line. Clear. Cepat keluar sebelum kena maki. Abang misi, sila jangan tengok saya sebab pakai hitam from top to toe sebab saya sedang sorok botol urine dalam tangan saya.Eh,please la adiebahperasan.

Next,x-ray. Ada orang tegur aku..tanya aku budak USIM ke..eh2..mana kenal hamba? Dia cakap nampak header borang aku tadi.ok.dah nampak apsal tanya.haha..jahatnye..tak lah.Sebenarnya dia freshie USIM..ok,welcome to our university. Belum masuk belum tahu. Apsal la ko pilih usim.haha. *kalo x pikir jahat mmg x sah eh?

Done with x-ray,measuring plak..Weight-oh,pakai jeans,mmg la berat~ Height-sah pengukur tu rosak.Logik ke aku makin rendah??? 1.5cm dari biasa pulak tu.biarlah..x penting.nak tergelak pun ada..haha.Nak tengok tahap kerabunan, buat kat open space di mana orang boleh tengok? Malu i the makciks and adiks pusing 360 drjh tgk i baca ABC.

Pastu tunggu turn jumpa doc. 15minit jugak menunggu..Hmm..lepas abes sume pamphlet kat situ aku baca,main game. My darling bie datang ! happy lah i. hoho..borak2 excited *mcm biasa. Jumpa doc,pastu dah! yey.siap!alhamdulillah.


Umi called cakap nak ambil abg apih, dah boleh keluar wad..so,mintak jasa baik untuk pergi angkat barang2 dia. Pergi HRPZ II semata-mata nak angkat barang dia.. My dear bie pun datang tolong angkat. Ololo. tengs a lots. Abang apih, burger special 3 tingkat jangan lupa. 

Pergi Jakel Kubang Kerian..woho..gurls kalau masuk kedai kain..... uolls tau2 lah~ semua kain dia tunjuk *aku lah tu.haha. Looking for kain chiffon untuk tudung yang nak self-sewed.hehe..Siap verangan ngan bie nak bukak butik lagi.wakaka. X sudah dreaming ko tu kan. Kain chiffon warna sweet xde la...hukhuk..

Eh,niat sebenar lagi betul adalah nak cari baju orientasi! haha.melencong.usha atas bawah..ok,jumpa.
kain di sebelah kanan.aku xnmpk persamaan.xpe,3hari~

 Nak pakai 3 hari je pun..pastu x pakai dah..buat rugi je kan3..

Mydin Mall - cari bahan nak buat biskut.*bukan aku punya. 1 kg Buttercup worth rm10 lebih JE ? wow O_o

Zaleha Textile - rambang mata again.last2, 2-2 berakhir dengan, "Nanti dengan umi saya lah..save.hehe" 

Parkson - Window shopping semata-mata dan meng'exhaust' diri bermata-mata. huhu.seronok! Tapi kan, masa aku jalan2 tuh, pastu tertengok, then tertarik, maka terpegang, lalu tertanya dan terbeli sehelai tee putih.isk2.nak menyesal ke tak ek?huwwuuu. Kalau window shopping aku bermakna terbeli barang, kalau betul2 shoppping macam mana? T_T jangan la tanya.isk.

Segenap tempat kami masuk..hah.semua benda kami belek :D kata window shopping~

Performing solat zohor.Pastu wandering lagi. Masuk tempat house ware, rasa nak ada rumah sendiri..pergi tempat baby outfit rasa nak ada baby.opppss.hewhew. Best apa. Tapi bila dah ada, x tahan nak layan kerenah pulak kan..haa..lu pkir la sendiri. Jangan fikir yang sweet aje .Jangan lupa, atas dunia ni ada rasa lain jugak - sour, bitter, salt, pungent, umami(savory or meaty) ..

Kalau letih kami duduk (atas sofa di hujung department) hehe.

Ha, dah 3.30 ! Bazar dah bukak ! Jom ! Tau tak kenapa aku excited? sebab bulan ni x pergi lagi bazar secara rasmi dan senang lenang. sadis gle kan. salu kena tinggal, umi ngan baba pergi berdua je :(
Dan hari ni..aku dapat pergi dengan bie ! waa ! sonok tengok makanan, orang2 yang menjual and i love the crowd of bazar ramadhan :) Mindset-jangan beli makanan sebab nanti membazir. Berjaya . Aku beli air je (chrysanthemum & kelapa ) Cukup lah sekali tawaf bazar dekat stadium tu..kang x sempat berbuka air kat tangan tu...

Bie hantar balik. Muka pun xde riak dah. "balik-solat-nak tidur-bangun terus berbuka" haha..idea pooon lahay~ tapi aku x tidur pun,balik terus masuk dapur, takkan umi kat dapur ko tidur krohkroh kat luar.. x sampai aty la kan..

Malam tu pergi terawih berdua je dengan Athierah..B.E.R.D.U.A S.A.H.A.J.A. *perlu ke eja? Saje nk highlight sikit. Selalunya upin ipin ikut..ini diorang taknak ikut..dimaklumkan juga baba tak solat terawih kat masjid. 

Cantik. Otak dah cepat atur plan. Purse - Specks - Car key . "Jom Yah.." (salunya x bwk pun semua tu..grab kunci kereta je) . Athierah dah pelik sebab keluar ikut jalan lain. "Kita nak g masjid mana ni kak? " . " Ada la..wait and see " . Speed.

20minit - sampai kat kawasan Binjai.heh..buat2 terlajak traffic light pulak..hmm..surau tu macam scary je..Athierah berkeras taknak pergi surau hijau kuning tu..dia cakap dia rela jalan kaki pergi Masjid besar kat depan tu..ok lah..aku pun x berani nak park kereta kat situ....motif betol pergi sane semata-mata nak pergi surau tu! haha.angau.werk.
Mengalah jugak akhirnya.Parking betul2 depan tempat masuk muslimat.This is our first time being at Masjid Mukim Binjai , Kelantan. 
Mujo ada air-conditioner.ok,dah..solat dieb.. Bila start je tok imam terawih baca,dush-hatiku cair ~ alahay beliau baca..sapekah gerangan tuan hamba? Nak kenal boleh? huhu. *ngade! Serius best dia baca..sebutan,tajwid,tarannum,tapi x nampak macam huffaz. Baca separuh page..xde la makcik2 ketar lutot en..aku pon soka.heh..
Sudah 8 rakaat..kami join orang yang berpusu-pusu nak balik. Saya perlu cepat! Tiba2 kereta kena blok dengan orang yang tengah lalu-lalang..ehsss..jangan la..Nasib baik ada pakcik yang baik hati tolong sekat orang dan suruh aku reverse.I thank u pakcik.May u be blessed. Ingat nak pusing la pergi tengok surau tadi, jangan cari pasal, tengok jam dah 9.40 .. Salu aku sampai rumah dari masjid Al-Muttaqin dekat rumah tu dalam 9.45.ah sudah..perjalanan 15-20minit..
Maka . . . dalam gelap tu jugak aku redah 90-100 *je. Athierah kalau boleh nak angkat kaki aku dari pedal minyak tu.hihi. No! we are in hurry. Please understand. Tawakal gile2 ah.
9.50 sampai rumah...buat2 letih konon..sekali kena soal doe kenapa lewat ! Aku jawab selambe la pergi Masjid Binjai. Hah. Amek kau berbakul2 kena bebel .

Antara bebelan ( dan jawapan yang dijawab dalam hati )

Awak tu perempuan | ye saye | dah la pergi berdua je | dah org lain x nk pergi | pergi masjid x kenal | kenal,dah survey | dah la jalan situ gelap gelita xde lampu | lampu kereta kan ada | jauh pulak tuh | naik kereta,bukan jalan kaki pun | x pernah lagi pergi masjid tu | sebab tu nak pergi | tiba2 awak yang pergi | sebab xde orang nak bawak saya pergi,saya pergilah sendiri | bahaya tawu | tawakal | kalau jadi apa2 | takdir | dah la x bagi tau dulu | ni dah bagitau n we r save.

Dah tadah telinga..masuk bilik la..haha. Sedih ke? Tak.sebab saya tahu mereka risaukan saya kerana mereka sayang saya :) Ok,lain kali x buat dah. Lain hari inshaAllah :D

I've sooo meaningful day today. Seharian kua ngan bie..rasa macam sweet pun ada..kuikui. Thanks for everything dear.

Dan pasal terwaih jauh2 tu..benda yang saya ikhlaskan yang sebenar-benarnya x jumpa jugak..ok,mungkin bukan jodoh hari ini.Next time maybe :') <3 div="div">

p/s:malam ni tenang lah.let's grab the chance !


Friday, August 3, 2012

Gambar rasmi

USIM kesayangan ramai telah menetapkan semua student first degree meng'upload' gambar rasmi pelajar di sistem pengesahan tawaran mengikut peraturan berikut :


Oh,gampang punya keje..upload2 ni mmg rutin aku lah..maka aku dengan excited nye *mcm biasa. nak upload pict..oooppppp~ Tetiba ada orang ingatkan kriteria gambar, maka aku pun barulah nak teliti rapat2 kriteria yg USIM nak..

Noted there,BERTUDUNG PUTIH . *dush .
 Gambar passport aku semua macam ni 
*curik amek kat lesen
Tudung hitam SEMUANYA.Aku ada spuloh gambar macam ni yang x guna lagi.hah.hamek.Pikir banyak kali jugak lah nak pergi amek yang baru..emm..
Last2,amek keputusan nak amek sendiri ! hohoh.aku x tawu ape jadik nanti..redha~ kad matrik aku,bukan kad matrik kau.haha

    Tibalah hari kejadian di mana aku nekad nak amek gambar sendiri *dah biasa kan?errr.
( Sebenarnya nak suruh adik2 aku yang ambilkan..tapi sorang keluar,sorang pergi main rumah kawan,sorang duduk rumah mamatok...takkan nak suh acaf?? kang xde muka aku.haru )
Terpaksalah ~ T_T

Bahan2 yang diperlukan :
Kain berwarna biru
*oleh kerana aku guna tudung,maka kain putih perlu untuk mengelakkan kejarangan *hoh.perkataan betol ke tuh?

Kotak2 terbuang mahupun terpakai pelbagai saiz

Penyidai tuala

Tudung PUTIH yang USIM nak~ -.-'
[ ni adalah tudung sekolah aku yang telah di alter . sebelah dalam tu ada lencana lagi taw . haha]
-dan lain2..
Setting macam nih :

Berdaulat di atas katil

Aku pun xtawu nak cakap apa dah. Rembat apa yang ada. Gasak apa yang mampu.
Aku bersila atas lantai, letak hempon atas kotak2 berjasa tuh.Then,yea..here we go........

Lebih 50 aku snap rasanya *guna timer n multiple snap okay. Dah la penat sengih,posing lagi.adedei. Tu belom photoshot kawen..mmg kena eksesais mulut ah kena senyum memanjang.phew.

    Malam ni baru proses pemilihan dan pengeditan. *cece.macam photographer woot woot.

Macam2 jenis gambar kamu wahai cik Adiebah Khailani.ahahaha.yelah..bila dah penat,boring sikit,aku amek gambar pelik2..haha.hilangkan stress~


**sediakan tong sebelum melihat gambar rajah berikutnya**




Jangan risau xde satu pun dari gambar di atas yang dipilh untuk di'upload'..gile. Tu namanya mintak surat keluar uni dari dekan~ haha

Mula2 aku ingat boleh la wat peace ke,kepala teleng ke..haha..skali dh bagi peraturan serta contoh.*werk.padanmuka.no free style. 

Letak kat kad matrik kot..memang lah..Nak ke orang usha kad matrik ko pastu pandang ko atas bawah atas bawah? Tak nak kan~

Pilih2,semua hudoh..hah..massakkk.tolong ler..carik jugak..x payah nak sempurna sangatlah..bukannya besar sangat pon..jumpa.so-so je la.

Edit-crop |Tenung lelame |Angguk |Choose file |Upload
 |Your file upload was successful 



Alhamdulillah dah selesai bahagian gambar :)
Yey!hihi