Sunday, November 18, 2012

Kesempurnaan

Suatu hari,ketika di padang, Seorang guru menyuruh anak muridnya mencari sehelai rumput yang paling baik dan hendaklah diberi kepada gurunya. 

Murid tersebut dihendaki mencari rumput tersebut dari pangkal padang sehingga ke penghujung padang tanpa boleh berpatah semula…Maka murid tersebut memulakan pencariannya.

Cari punya cari, akhirnya tanpa dia sedar dia telah pun smpai ke penghujung padang dan dia gagal mencari satu pun rumput yang terbaik baginya.

Maka gurunya bertanya, "Mengapa kamu tidak dapat mencari rumput tersebut?" .

Maka jawab murid itu, “Saya sudah jumpe rumput yang bagus..tapi saya hirau kannya kerana saya takut2 di depan nanti ada rumput yang lagi baik..kemudian saya jalan lagi, dan saya jumpa rumput yang baik..tetapi saya tetap biarkan kerana saya berharap ada rumput yang lebih baik..dan akhir sekali tanpa sy sedari, saya sudah berada di penghujung padang dan saya gagal untuk memilih walau 1 rumput pun…"

Pengajaran:

Terimalah sesuatu benda itu seadanya kerana mencari kesempurnaan itu amat mustahil . Tetapi hargailah sesuatu itu. Kesempurnaan itu pasti datang. 

Kerana sesuatu itu akan menjadi sempurna apabila dihargai dan disyukuri akan kewujudan dan kehadirannya.


*sakit batang hidung*

Friday, November 2, 2012

SUFA '12 | Part 2

Second day :

Tanggal 7 Oktober 2012.

Pagi-pagi lagi my Dada text me cakap dia dah bangun dan dah siap. Waha, shemangat! *learn from mistake.gud2. I x mandi lagi yunk -.-'

Gigih jalan kaki dari KK1 ke Pavilion. Tak jauh pun ~ *pujuk hati...demi badminton T_T
Kali ni dapat duduk seat depan. Betapa taknak mengulangi kesilapan itu. haha

Sampai2 je, terserempak dengan Coach Kamal. For the second time,try to kaw tim yang aku dengan Syuda x pergi koko semalam. 4 jam kredit kot ! Coach cakap nanti dia pertimbangkan.ei,saje je kan. *padahal dia pun pergi kejap je mengajar koko tu sebab dia ketua hakim badminton SUFA. Tapi nasib baiklah, setakat ni, coach macam layan je walopon sememangnya aku banyak kerenah dalam kelas koko. Ada-ada je kerja aku nak kena selesaikan time kelas koko. Ayat dia, "Kamu ni ada-adaaa je kan Adiebah. Dah, pergilah." bukan mengada, dah penting sangat, nak buat camano lagi. You-Naughty student. haha. Know what,coach macam bagi perhatian (kadang2 macam pilih kasih pun ada) kat budak SUFA. Kelas koko bad, 3 orang je budak SUFA -Aku,Syuda,Farhan. hmm

Kayh. Masa nak masuk dewan sambil mulut tak berhenti pot pet pot pet, nampak ada orang tengah lipat baju sambil jalan sambil tengok bawah. Mouth-locked-automatically. Sebelum kepalanya diangkat, baik aku blah sepantas mungkin. zapp. Terus menuju ke spot semalam.

Hari ni rasa kurang sehat. Pergelangan pun lebam teruk sebab skil baru x mahir lagi. Sila salahkan coach IM. Tak berkat ilmu baru tahu . hesshh. Mengantuk tahap gaban. Pantang ada tempat sandar atau tempat letak kepala, mesti terus lentok. My Dada panggil duk sebelah dia masa tengok game orang. Dia suruh tidur atas bahu dia. ommo. xleh sweet lagi ke dear... Ye, orang duk bertepuk memekik bersorak, boleh je aku lena lelap lentok kat bahu Syuda. Tutup muka dengan hanky. Xde lah kantoi sangat kan. Tapi team aku tuh ada-ada je nak usik. huh. Dengki la tuh x leh pinjam bahu Syuda. Pastu, perasan jugak ada orang sengaja pergi jaga line yang mengadap kitorang ~ Ingat I tak pakai spek, x nampak u kat depan la...malu i tawu. Rasanya xde lah tidur lewat pun...dalam pukul 2 je pon. Standed pukul 3-4 :o  Dan oleh kerna itu, hari ni aku dapat MC, x yah main. ho yeah ! Maka aku berfoya-foya pergi tengok budak main squash...


Pastu baca Metro dengan front page entitled " GUNDIK NERAKA " alah, yang ada citer sal Izara Aisyah yang joget seksi maot tu lah. Aku bukan nak baca pasal gundik hell tu,nak tengok Izara je :( tapi semua perli aku sebab dah la aku berdaulat kat seat paling atas tu, goyang kaki baca satkaba dan paling penting tak sokong budak2 ni tengah lawan.haha. Hey, saia duduk situ ada motif ok. Banyak la kaw punya motif nak usha anak orang kan. opps . ketuk baru tawu. Lek r, satu game je pon..lawan FPBU. Ketua team FPBU kawan rapat I, so dapat information. Awal-awal lagi dia cakap double perempuan memang dalam tangan kitorang. hah. Amekkaw ayat give up terus. Memang game perempuan FST menang lah. Hangennye, game laki semua kalah. Semua main, main-main. Nak cekik Azri-Syawal-John-Azhan-Hazami !

Dan opkos lah,demikian maka sampai situ lah perjuangan main-main FST. Suku akhir pun hampeh. haha. Saguhati,cenderahati semuanya kami terima dengan lapang dada dan senang hati dan sakit hati. Syukur Alhamdulillah semua dapat main.

Petang dah xde game, tapi kitorang terpaksa balik lewat jugak sebab bas datang petang. Memang kami suka duduk situ lama-lama pun ^.^ ~

Tengah hari,rehat. Lepak dengan budak2 ni...tetiba si budak Azri [Abang Azri, dah final year Actuarial Science and Information Management..tapi perangai mengalahkan budak2 + banyak cakap + lawak + budak MASUM bagi Bola Tampar sebab dia galah] ajak semua pergi lunch kat kedai kat luar tuh. Yang paling best  masuk ear canal-ear drum-hammer-anvil-stirrup-cochlea then stimulate Auditory Nerve......

Be - lan - ja

Serta merta yang dok lepak gaya malas tu bangun diri tegak semuanya. Jooom! Perempuan jalan kaki, lelaki naik motor masing2. Gentlemen sebab diorang ikut belakang. hoho

Serang kedai macam gangster je. Duk kat meja luar, bawah pokok. Angin sepoi-sepoi bahasa inggeris. peh.
Semua amek tempat duduk masing2. Spot aku pon chanteq je. Sebelum waiter datang, kami borak2 dulu. Tetiba ada makhluk ni datang gesel2 kat kaki aku. Aku dah lama prati kaw. Jangan la wat hal masa ni. Kau tahu la aku anti. huk. Antara zahir dan batin aku sangat berbeza. Aku gelak dan senyum je bila dia datang dekat....dalam hati Tuhan je yang tahu...macam nak melaung kat situ jugak. Aku bingkas bangun slow2 dengan pleasant smile plastik yang tempek kat muka aku masa tuh taknak bg obvious sangat. Semua perhati je. Orang sekeliling aku siap main2 lagi kat bawah meja tu. Duk panggil2, belai2 la..aku?? Ok.aku bangun dan undur belakang [ dengan cepat kot kalau tak silap ] dan tiba2..."eh eh eh eeehhh !!! " *suara orang belakang . Aku dah terduduk atas kerusi belakang aku. Sejak bila pulak kat situ ada kerusi ?? toleh tepi, Hazami dah terduduk kat bawah. Suasana senyap sunyi sepi maot. Aku macam baru nak blend apa yang tejadi.......... seketika . . . . . . . . . .kemudian . . . . . . . . . 5........4........3.......2......1
 Burst out laughing like hell ! semua gelak gila2 !

Aku pun apa lagi, join the club la.kah999999999 *dengan tak tahu cerita.blurr

Bila dah reda sikit, aku tanya my Dada, kenapa gelak ?
Ceritanya : Hazami tarik kerusi duk belakang aku sebab nak semeja dengan geng dia yang lain. Mana aku tahu tu. Aku undur belakang. Hazami dah muka cuak tengok aku tiba2 undur. Lagi muka dia xleh blah bila tengok aku dah betul2 dekat tepi...dan cepat2 terjun duduk bawah sebelum perkara tak diingini berlaku. Masa aku undur tu,dah terlanggar kerusi dia, pastu macam nak terduduk atas dia dan mujo dia sempat terjun bawah dan aku terduduk atas kerusi tu. Perasaan macam nak benam muka dalam tanah. Malu ! Tengoklah betapa perasaan takut itu mengatasi segala perasaan dan deria rasa lain......aku tak rasa apa pun wei. Sebab tu pelik bila tengok dia kat bawah tu..Dan yang paling rasa nak pancung sorang2, semua boleh tengok je aku tanpa warn aku hazami kat belakang ::embarrassing moment ever:: sumpah malu kalau ingat balik.

The very most guilty culprit
Waiter datang, semua dah order, tinggal aku je..aku tanya apa special *ayat demand aje. X sempat waiter jawab pun, waiter2 tak bertauliah sekalian tolong jawabkan...daging kucing cincang..sup kucing..kucing 3 rasa..kucing masak lemak cili api..gulai kucing. grrr. Hey, i nampak u curi2 gelak ea waiter. Lempang karang. Order je laksa penang. Tak habis2 perli aku. Borak2..dengar cerita2 dari Kak Intan, Abang Azri.



Ada kupu-kupu hinggap ^.^


Makan kenyang2. Sebelum masing2 blah..snap gambar depan kedai tu. Minta tolong waiter snap gambar kitorang.



Macam2 fi'il betol. Happening . Pleasent . Feel the foster moment together with the team . 

The moment when you tell yourself that you will be missing the chaos and cheeriness you feel now , you grin in hope it will never fade away :')



Yang laki semua balik, yang perempuan balik kat dewan tu balik..kecuali aku,Syuda,Shila..ada Taman Rekreasi  rupanya kat bawah tu...cantik. Ada playground. Playground tu kan..macam..macam...COME TO MAMA..COME TO MAMA...
 Guess what..di tengah hari yang panas sesikit tu, usha sekeliling...xde orang sih. omaged. Line clear. Misi selamat untuk diteruskan. Pantang ada can, terus tarik syuda n shila menuju ke tempat tersobot......
Seronok ! semua jenis mainan kami main. Sorok nombor "1" dari "19" tu dalam beg..so, tinggal no. "9" je. Forever Young - One Direction .


Azhan datang pulangkan surat khabar masa kitorang tengah naik buai. malu. kbye.

Syuda menghayati suasana aman itu.

Bila da puas main, rehat kat wakaf kat tepi tasik. Calm. Shila pergi beli air. Bila dia datang, dia bagi Syuda air sebab Syuda kirim air mineral...pastu Shila hulurkan something kat aku..ingatkan baki apa tadi sebab aku x pesan apa-apa...dia suruh amek. Aku tanya apa ni. Bukak, ada no fon. Shila cakap waiter tadi suruh kasi kat yang beg putih....*menyesal aku bawak beg tu. Bagi kat syuda,syuda gelak. Masa tu jugak aku suruh syuda campak kertas dalam tasik sebelum waiter tu aku rendam dalam tasik. Dah xde mood, balik dewan nak tengok final FPSK vs FPQS. *yelatu tengok final~

Orang tengah final, kitorang main kat court belakang tuh. haha. bermotif

Keputusan :

  1. FPQS (fakulti pengajian al-Quran dan as-Sunnah)
  2. FPSK (fakulti perubatan dan sains kesihatan)
  3. FPBU (fakulti pengajian bahasa utama)
Yang berjaya tu, tahniah den ucapkan (actually lebih spesifik kepada yang 'menang game' and terror,bukan kepada back up plan yg sekadar masuk bertanding) ... dan kepada yang tidak kurang berjaya, this is not the end of the world...semedang lagi tournament yang bakal USIM anjur..pandai2lah cari peluang :)

Pengalaman tak dapat dilupakan *macam biodata budak sekolah rendah tak
  • Dapat hayun raket dan release tension
  • Dapat join dengan orang2 hebat...kak Intan, Lee Chong Pul (Abg Acap a.k.a coach) , Abg Idham
  • Dapat kawan baru..Shila, Kak Efa + Syawal *hikhik, John, Azhan, Azri, Hazami
  • Dapat buang masa dengan berfaedah selama 2 hari 2 malam
  • Dapat ponteng kelas koko
  • Dapat escape liqa' #eh
  • Dapat raket. (Ada orang bagi raket,kita guna lah. Nak guna raket sendiri, tapi raket tu lagi best kot..dah memangnya raket orang pro~ )
  • Dapat makan spesel (Asal sarapan pagi je, mesti dapat sarapan spesel yang lain dari orang lain. Mana orang tak dengki + menyampah oi. tidak ku pinta lahir sebegini ~~~ isk isk T_T )
  • Dapat lebam pergelangan tangan
  • Dapat McD untuk dinner hari ke-2, siap delivered depan blok lagi
  • Dapat kurang rehat
  • Dapat keluarkan peluh
Dan yang paling best di antara yang best2 kat atas ni....jeng jeng jeng
  • Dapat tengok admire kita depan-depan kita. Wah,heaven mengada tak habis-habis . kbye

All said and done,its really make up my these two days and craved as one of good experience and sweet memory . Thank you and sorry for anything and everything . 

                   See you again dear, ciou sekian wassalam.

SUFA '12 | Part 1


Ceritera SUFA...

Ini bukan tajuk drama atau sewaktu dengannya...


Sufa tu ada bau2 bacang dengan sufi ke..yang alim2 tuh? Pastu kira ni kisah teladan or sirah lah? Ke nama orang? Cerita pasal orang ea...? Ke nama kartun yang baru macam Korilakkuma tuh? Nick name baru,adakah ?


TAAAAAAAAAKKKKKKKK LAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHH.......
*xleh panjang lagi?

Eheh.
Takde lah.
Meh stret to the point...
SUFA tu singkatan bagi Sukan Antara Fakulti . alah..yang macam sukan peringkat kampong tu lah..main kejar2 ayam,teng teng,batu seremban,polis sentri,lompat tali...ehhh...x maen lah peringkat kampong..dah jaguh sangat tu..Ni peringkat universiti je..antara fakulti yang x berapa nak banyak kat USIM ni..

FPSK | FST | FEM | FSU | FKP | FBPU | FPQS
*je? ha a.JE.kan dah cakap..siikit.well.USIM~

Tahun ni awal pulak Inche SUFA ni menyerah diri..selalunya bulan nov dec tau. Wadevah. Yang penting badminton tahun ni, by hook or by crook FST kena hantar wakil jugak. Kenapa? Sebab tahun lepas FST tak hantar wakil sebab tak cukup team. oh my~ Tak kan ku biar ia terjadi pada tahun ni...semangat aje cari senior yang urus bad *singkatan bagi badminton. Training dan terus training....sampaikan macam ni


Lepas maghrib | Tak larat..taknak pergi training boleh tak malam ni :(

Maka tibalah hari kejadian . . . deng dengg denggg *soundtrack ala2 hero nak bukak keranda mumia

First day...

Tanggal 6 Oktober...
Bangunlah budak kecik ni dari katilnya lalu bersiap untuk ke Pavillion (pusat sukan USIM) . Bas dijangka gerak jam 8. Call my Dada @syuda sulaiman. kan tak pepasal ko dapat nama baru malam ni Syuda..haha!  Tak angkat ! o_O janganlah wat hal masa ni Dada.isk. Haru satu dunia bila pukul 7.46 baru dia angkat call..baru bangun *dah agak  -_-" ...huwu. Aku tengah bayang muka Kak Intan yang tak pernah marah tu ooi... tapi nasib baik lah dia marah dalam nada perli je..x tunjuk sangat la. Phew.

Naik bas..kena duduk kat tangga sebab lambat. Pasrah je lah. Boleh cerita-cerita dengan semangatnya dengan my Dada. seronok! sampai tak perasan dah sampai di destinasi

Image from emoloverezdidi's Instagram
Masuk dewan..aim utama lagi ulung...mereka2 yang berbaju kuning..why? ahah..ada la lalala~
Untuk first day, team FST jugak memilih tema kuning untuk pakaian masing-masing. *sama!
Masuk dengan muka slumber macam pergi semata-mata nak tengok tournament sahaja. Boleh bayang betapa rasa itu sangat rileks dan sempoi dengan tak sedar diri kau first double perempuan kejap lagi ???!!! Menyirap satu tubuh darah gemuruh aku. Team FST(sains teknologi) berkumpul kat hujung kerusi..Rupa-rupanya tepi team FPSK(sains kesihatan).uih. Memang jodoh lah kita..mana taknya..FST n FPSK kumpulan B,lawan jap lagi ! Tapi kami berbaik2 je...lek r...tak payah nak bersungguh sangat lah~
Keluar dari dewan pergi warm-up yang tak guna api . Cuak doe . aih3..

Sebenarnya kan..kan kan..aku tak tahulah niat aku nak join SUFA ni betul ke tak. Dia macam melencong sikit sebab ada orang tu dapat masuk SUFA jugak. Siap cabar pulak tuh. Kalau cikgu terpilih SUFA, dapat hadiah...eh..terpilih tu haruslah kan..mencabar lah sikit..menang game ke apa ke....lagi semangat *hadiah tak tuntut lagi ni apa kira bro?hehe

Saia wakil FST - dia wakil FPSK  #ttba
Ok.First game..macam biasa ::: men single ::: FST vs FPSK | Azri vs Amir |
Mata macam sengaja bukak kasi luas2 jangan berkelip dan fokus sefokusnya kat court tu sahaja. Takkan ku terlepas pandang setiap gerinya walau sedetik . Peluang tak selalu datang. Maka,hargailah.....
Elok je aku sorang2 kat seat paling tinggi dan mengadap pemain tersebut. Tahu tak perasaan tu macam mana. Macam budak2 dapat masuk bilik yang penuh dengan mainan,coklat,eskrem,gula2 kapas,jeli,marshmellow,junk food......... 
Heaven lah maksudnya....hoa.
Nah

Jap...ni nak cerita apa ni?haaaa..kan dah melencong.isk.parah sangat dah ni...
Ok2.back to track....

Bla3...FST-FPSK.. 2-3. haha.kalah. Game aku pon leh kalah. Pakcik makcik pengarang buku sejarah sila take note - first time masuk tournament bad kat USIM ni, kalah. *bangga+riak  mintak kaki. Se-ri-us wa cakap  lu...terabur gila + skill aku ntahpape sebab salu shuttle out..tak biasa loh dengan partner baru *alasan...i want my Dada...bring her please.

Sementara tunggu game lain, selalu serta terrajin jugak lah nak practise kat court yang tak guna..opps..tak digunakan. Mana aku ada,mesti coach tu ada. Nak ajar la konon. X ajak pon~
Ha, mata ni dahsyat oh boleh tangkap tengok anak orang. Nak amek shuttle pon sempat lagi jeling court sebelah..motif betol kaw kan Adiebah -.-" korek biji mata baru taw

Next game dengan FKP.2-3 jugak.Tapi kali ni game aku menang.Aku akan terus gantung raket kalau dengan double FKP tu pun aku kalah. Maruah wei maruah . Agaknya kalau aku single,  lawan diorang double pun, menang aku....... beetoll. *riak.MashaAllah.insaf

Petang tu balik dengan kereta Kak Intan. Balik awal yey. Tapi tak sempat dengan liqa' jugak..alaaaa . hipokrit