Monday, December 31, 2012

It's a New.

       Suka duka pahit manis masam masin kelat payau semua aku rasa. Even dalam family, dengan kawan, orang sekeliling, lagi-lagi orang-orang yang rapat dengan aku. Banyak benda yang aku langsung tak sangka akan berlaku, dah berlaku. Banyak jugak surprise dan benda yang tak pernah aku jangka akan dapat, dah aku dapat. Semuanya hanya satu, takdir. Manusia yang merancang, Allah yang menentukan. Semua benda baik tak putus dengan ucapan Alhamdulillah, benda tak baik pun dengan Alhamdulillah jugak. Satu yang aku pegang, setiap perkara yang terjadi ada hikmah. Ya, aku yakin. Antara yang tak baik tu, banyak jugak yang dah buka mata aku, kasi terhantuk shikit *dush.dum.dum*, taknak bagi lalai dan terus nampak hikmah di sebalik benda yang berlaku tu. See, betapa perancangan Allah tu sangat sempurna. Kalau nak cerita satu2 alamat bertapak kat sini je lah korang kat Bloggy Villa aku neh.

       Okeh. Kat atas tu gimik je. Semua dah basi. Life is going on. Kalau asyik fikir yang lepas je, bila nak gerak. Tak maju lah beb. Let's bygones be bygones. Buang jauh-jauh yang keruh kusamm tu *campak kat Bermuda Triangle pon takpa, ambik yang jernih berkilau. *tetiba ingat lagu Rihanna-Shine bright like a diamond.eh.lari topik.kbye. Sejarah itu wujud untuk diambil pengajaran, bukan hanya untuk dikenang. Macam ubat jugak, kena ada penyakit tu dulu, baru orang buat ubat. Kena rasa pengalaman tu dulu, sebelum dijadikan iktibar. Semua benda kan berpasang-pasangan. Ada masa suka, ada masa duka. Ingat, hidup tak selalu di atas ( bukan fokus kepada kejayaan je, tapi jugak kebahagian dan kelapangan ). Itu lumrah alam. That's why, never underestimate people who are unlucky as you are now as they in no time have chance to overtake you if God wills. Everybody do has chance to change or upgrade his/her life to be better if and only if they work hard and have faith in it. Now, it's your turn to choose and decide your future. To be smooth or stony.

       Dan dan dan, part yang paling aku tak suka, guess what...yang mungkin annoys hampir majoriti rakan seangkatan seberanak tahun sama...*tahun ayam.haha.chicken la you.bak kata Prof J. We are turning twennn...teettttt. tak sanggup tak sanggup. Nampak tak betapa taknak terima hakikat itu T_T Yang sakit hati semua wish new year mesti mention dah besar,dah _0. perlu ke?? grrr. didi tak besar lagi la. Kecik ok, kecik. Tidur pun dengan teddy lagi. 

       Wahai Adiebah Khailani serta rakan taulan sekalian, terima la hakikat yang kamu semua dah masuk era *oh,taksanggupnaktekankeyboard. 20-an. *naknangis. Jangan bimbang, kamu masih di fasa remaja. chill hokeh. It just a number. Yang penting jiwa kita tetap muda. kan. Live while we are young bak kata One Direction. Dan yang penting di atas yang penting, perangai. Ya, boleh je nak berlagak budak-budak/muda lagi, tapi agak la, dah besar panjang pun, takkan nak turun gelongsor wane-wani budak2 kat playground tuh. Malu universiti la wei. *tapi kalau takde orang,jgn lepaskan peluang,main je,tau. Matured la sikit. Nak manja2 pun kaver lah sikit. *manja dengan yang halal SAHAJA okay. Kalau dah besar perangai macam budak tak cukup umur, kalau tak orang cakap gedik, orang cakap buang tabiat. maw? tamaw kan. Ha, act like a young lady and not a girl. Guys, act like a man, not a boy. Tapi satu, hidup ni janganlah skema sangat. Tak de feel tawu. Live your life ! mind the boundary. Then it will be okay.Betul tak?

       Ok, bila dah semua cakap besar ni, aku nak terangkan la sesikit pasal lovy dovy stuff ni. I'm the one who not agree with early marriage. I'm not into it YET. Hammekk. Ayat penyata terus wa kasi. Pesanan berkali2 dari umi n memang pegangan aku jugak, taknak campur hal benda2 gini masa tengah studi. Kaunter hanya dibuka lepas saya grad ok. eh,ke lepas keje? memane je la. Asalkan tamat belajar. Bila tamat belajar?amek tawu sendiri.haha. Okay. Harap maklum semaklum-maklumnya. Tak payah la nak gertak nak terus jumpa parents ke hapa, memang anda akan terus tidak dilayan. Buang masa,bazir tenaga serta wang ringgit je. Tau la banyak duit, baik bagi family hidup senang lenang dulu sebelum kamu yang senang lenang. Nak tunggu? Dinasihatkan, tak payah. Kang melepas yang lain. Rugi. Lagi pun aku pun tunggu orang jugak #eh. Don't sacrifice for something uncertain. Menyesal nanti mulalah jari sepuluh-sepuluh tunding kat orang, kalau boleh ngan jari-jari kaki sekali doploh. haih. Sebelum diberi ayat yang lebih sentap, berhentilah mengharap ye. Tolonglah kesian kat tuan empunya diri ni nak fokus belajar. 

      All said and done, live your life to the max and always be optimistic. Bear with the obstacles as they make you stronger than before as saying goes what doesn't kill you make you stronger. Strive and work hard for your future. Hey. it's yours. If it's your friend's,let he/she work hard. Priority must and always come first. Family, study. Keep praying and never lose hope in Allah. Jangan lupa salu minta dengan Allah kalau nak apa2 ^.^



It's a breath taking, New Year 2013
New Fresh Breath.
Let's turn over a new leaf.
Do better and be better.
Good Luck dear.
Let's pray to each other :)

Yours truly,
Adiebah Khailani


Thursday, December 27, 2012

Badminton Farewell Party

211212
... adalah tarikh akhir hantar kerja kursus (assignmnet terakhir untuk sem ni . yeah!) serrrta, kelas terakhir badminton untuk degree ni. Suka sebab dah nak pas satu beban *assignment.argh ,sedih sebab kelas last. Sem-sem depan dah takde koko.DAH TAKDE :( dah la jiwa raga bakul bekas tupperware sume aku serah kat badminton ni. Ha, sape tak sedey. Sendiri2 dah pasni. Konfem la aku rindu budak2 kelas tu . . . *walopon kebanyakannya baru kenal. Main game, buat kumpulan, on the spot punya presentation, berdebat. Kelas ni paling banyak buat teamwork. Yelah, nak realisasikan objektif PPKI, dengan kemahiran insaniah apa benda alah tu sume. Dan nampaknya, tercapai. Tahniah korang !

      Sebab minggu akhir adalah minggu paling sibuk over the sem, maka aku buat esemen koko ni sesikit. ke? haha. Banyak lagi subjek penting yang kena bagi perhatian. Pastu, bila kelas akademik dah tamat, boleh lah hembus nafas lega. Tu pun tersekat-sekat.uhuk uhuk.Final next week O_o .Esok kena hantar esemen, malam ni baru nak last touch. 5 pagi baru jumpa katil der. 5 pun 5 lah, dapat lelap kejap pun dah cukup bayek.

       Lepas subuh terus siap2. Awal gla siap oi ! Kelas pukul 9 la cik adik manis. So what? Actually, aku ada date. Janji pukul 7.30 dah gerak. Pergi bilik date aku tu, tido lagi. hatoiyai. Maka terpaksa la aku tunggu setengah jam. Pukul 8 baru gerak pergi Pusat Komersial. Date dengan court. Gigih pergi awal2 sebab nak cop court. Sekali tengok ada orang tengah main. Wey, kitorang rasa kitorang dah awal gila dah tu pukul 8. Rupanya ada lagi gigih,awal pagi. Tapi diorang guna satu court je la. Aku guna court satu lagi. dan rupanya lagi, diorang dah habis main pun sebenarnya. Aku wonder pukul berapa laa diorang turun. Subuh kat surau PK tu la kot. hmm. Boleh ikut neh.
Sejuk sangat pagi tu.Berkabus.Feeling ala-ala duk oversea gituw.ahax


       Kena pulak pagi tu line Celcom macam harem je. takderk bar lahngsuhng. Yang ada Whatsapp pun macam takde Whatsapp. Tak online + tidur lagi. Enset Maxis, aku talak satu, tinggal atas meja dalam bilik. Apa pun, hayun raket dolu...main dengan Shila. Best main dengan orang yang dah pandai main ni. Rasa shemangat lebih. Masa tengah main, lepas sorang2 masuk PK, bawak beg raket ngan kasut. Aih, sogan den. Maleih nok tunjok skill sbonarnyo..agaga.ferashan. Takde la. Main cam biasa lah. Lagi rasa nak sorok muka bila Coach AA ada. Allahuakbar. Kenapa perlu kat sini?? ok.lupekan. Ha, pastu sibuk la sorang tu, duk tanya bila nak berhenti. eh eh eh. Tak berhenti langsung baru tawu. Lepas setengah jam kitorang hold kejap. Kasi can yang menyebok tadi. haha. Sementara tu, calling2 budak2 lain. Katanya nak datang 8.30am. *thnx Shila bg pinjam no maxis. Hmm. Pastu, orang menyebok tadi tanya, boleh x nak lawan kitorang. Memula dia mintak mix, ohoi memang tak lah. Rela kalah dari mix double. Pastu Shila setuju, aku pun on je. Women double vs Men double. gigit jari oh. Ringkas ceghita, kami menang. Ye2, takyah patah balik baca, kami,perempuan,menang. 23-22. Orang menyebok tu pesan, jangan bagi tau orang yang kitorang kalahkan men double. Okep. Ni, tulis je,mulut tutop. peace "v

       Pukul 9, coach datang. Oleh kerna kat bawah tu penuh orang, kami naik tingkat atas. Pon best kan. Semua hantar esemen. Ramai jugak yang pas je sebab nak balik. Maklum la cuti study week. Aku je yang tak balik. Ajaib kan. aha. Takpe, lagi 2 minggu je..sabar2. Coach Kamal cek esemen sorang2 siap bagi komen. Biasa la kalau ada 1,2 yang x lengkap kan. Coach bagi peluang untuk betulkan esemen kalau nak suh dapat fullmark. woh. sape tanak ! Aku yg kurang 2 markah pun nak betulkan jugak. Majoriti baiki balik sesikit salah esemen tu. Baik kan beliau. huhu

       Satu lagi agenda rahsia kitorang. Kami buat jamuan tanpa bagi tahu coach terlebih dahulu. Masa dia datang PK tuh, serius geyla. Maka kami pun mula cuak. Takut kena marah. ahaha. Tau pun takut. Eh, tapi kejap,kenapa nak takut? tak wat salah pun. Wat jamuan pun sume guna duit kitorang. So? So, lepas cek esemen, pengerusi ajak coach makan. Coach pelik. Pastu tunjuk kat belakang (tempat cek esemen n tempat makan dipisahkan oleh dinding,macam belakang2 gitu ). He - was - impressed.

Order bihun goreng, telur mata, sambal dan teh latte dari FSU.

Hantar assignment awal, datang sini . . . tapi buat apa tu???

MashaAllah, aku agak korang dah ketandusan kerja sangat ni. Rajin pulak susun bagai ! 

Good Job ! Kemas dan teratur. Ada bakat kerja shopping mall. Konpem terus dapat kerja kalau masukkan gambar ni dalam resume' .
Kalau aku memang takde masa ler nak buat tu sume.

Ha,kejap..lepas impress tu, baru la kitorang cakap apa yang tengah diaturkan ni. Saje wat surprise party tanpa pengetahuan coach. Applause, standing ovation untuk mereka2 yang terlibat. Pastu jemput makan...

Opppp opppp........!
AdA LAgI . . . . . . . .

Second surprise ,
Tadaaaa....... 
*sambil mendepakan tangan berserta senyum selebar jalur gemilang.


Bila tunjuk ni je, coach dah....

Terharu katanya. Selama dia mengajar 6 sem ni, ni fes time anak murid kelas koko buat surprise macam ni.
Maka apa lagi, kembang semangkuk laa idung sengsorang.
Aku lagi la dua mangkuk sebab master mind skali ngan Diyana.

Coach Kamal dengan pengerusi, Amin Ahmad.


Jemput makan *kali ni bebetol.xde surprise dah.makan2


Ada yang makan terus balik. Ada hal kaatanya. Rugi kaw. aha ha ha.

Ni Diyana, Pen. Pengerusi. (red one)
Lawat orang makan dulu.
Sharing is caring. Alahai sho shuwit. Dah la makan tempat xde orang.

Dah siap makan, sesi sengih dan senyom !




Yeah . Skema tu maseh ada . 

Coach kena pergi PPKI untuk jamuan kat sana pulak. Tapi sebelum tu, coach kena halang.......

3rd SURPRISE ! :D
"Eh,apa lagi ni...aduih. Tak payah la. Macam ni,semua full marks lah. Letak2, tak payah baiki esemen tu."
hahahaha. He is really good in making humour. We were really enjoy during his class.
Ada lagi ayat coach, "Ok2. Eh, satu je? " dush.Mintak drumstick pulak.haha


Lepas tu ramai yang blah.Tinggal beberapa kerat yang Majlis Perbandaran,nak sapu mana ada (makan).
Aku stay jugak. Tengok2 budak ni. Sambil main iPhone5 Bubble.
test test. ok la~ 'no filter'

Bila dah kemas2 sume, balik.
Jalan kaki dari PK balik Kolej Kediaman 1.
Tetiba slek sorang. Alo Shafiq, tima kasih la jadi musyrif kitorang di saat matahari tegak atas kepala. Sanggup~ *sume mamat2 motor yang lalu tengok slek.haha.lek r bro


*~ END ~*

Sunday, December 2, 2012

Beca Rama-rama


Destinasi akhir...shopping mall. Mahkota Parade.
Satu beca rama-rama tu harga dia RM 3k.

Tepung + Putih Telur.




Suka klentong kitorang.
huh
Ada ke batu bata tu dibuat dari tepung ngan putih telur??
Pastu jadi kek?Letak icing sikit.
Tak tipu.
Buktikan.
*calit sikit.hah
Ah, tak caye kaw. Jom blah.

Cendol for lunch.



Cekap.Pantas. *cepat sampai ke meja pelanggan



Tepi laluan River Cruise. Bangunan yang dalam pembinaan tu mencacatkan pemandangan.
*maaf atas penyalahgunaan bahasa oleh si perakam.
*ni video sesaje


Cendol bi jagung, cendol bi kacang, cendol bi pulut, cendol bi eskrem.
Ohoi pemusnah bahasa.haha. xde keje betul...mesti lapar sangat tu.



Dah siap makan untuk alas perut, berjalan ke destinasi seterusnya...

Tempat Kraftangan


Ni dekat dengan Bangunan Stadhuys. Banyak kraftangan dan cenderahati Melaka boleh dapat kat sini.




Semua dah penat. Sekitar jam 3pm.

Stadhuys.


Bangunan Stadhuys + kraftangan

Bandar Melaka


Kesibukan Bandar Bersejarah

Kubur Belanda

Kubur Belanda, Bukit St Paul, Melaka.

A Famosa dan Bukit St. Paul


Yea, baru sampai A Famosa.
*walopon da byk kali pergi


Siap tawaf A Famosa.

Sekarang....


 Masa untuk mendaki !


Hiking up up up

Gereja St. Paul atas Bukit St. Paul




Puncak bukit.

Dalam Gereja St. Paul


Klip di Gereja St. Paul.
Sedutan dari Kisah Pengembaraan 6 Anak Muda.

Saturday, December 1, 2012

Kisah Pengembaraan

 Cerita ini tidak ada kaitan dengan Dokumentari Alam Sekitar mahupun sejarah, riwayat kesah hedop, kisah silam kesultanan melayu atau sebagainya. *nak sejarah tengok History, CH 555. 
Tiada had umur.
Tiada tapisan.
Tidak mempunyai unsur ganas dan bahaya.
Dan entry ini selamat untuk dibaca...
Saksikan.

Ceritera Pengembaraan Sekumpulan Anak Muda.

Semua pelajar tahun 1 sesi 12/13 USIM wajib buat video pelancongan bagi madah (matapelajaran) Arab.
Submission video untuk kelas aku minggu ke-12,iaitu 3-7/12. Tanya group lain,semua dah buat...aih.smgt nor

 Introduce you.....THE GROUP of six.jeng jeng jeng *karpet merah please

Hafiz (Inche Boss) - Anas - Afiqah Yuna - Nabilah  (Belle) - Syazana (Chery) - Adiebah owner!

Maka kumpulan aku, buat keputusan untuk ke Melaka sebab dekat dan Inche Boss, orang Melaka. sonang.

Pukul 6 pagi lagi Belle text tanya dah bangun ke belum.I set alarm 6.15am.tapi terbangun 6.08am. Celik mata je text tanya 2 kumbang tu dah gerak ke belum sebab dalam plan diorang kena gerak pukul 6am dari kolej. Awal gle kan! ha.amekau. semangat.haha. Hafiz dan Anas naik KTM dan bas ke Melaka. Sebab tu lah kena awal.

Ni atok kitorang, Anas Kamari :D
Mandi-solat-bersiap. Bahagia sangat pagi tu sebab subuh tu, melayang pandang ke langit melalui tingkap, terang bulan yang cantik memukau buat aku terkedu 2 minit. cantik sangat langit masa tu. *oloh,bajet je ayat pujangga k.dah. Backpack ready. *tetibe ingat backpack Dora The Explorer.ada gaya~

 Jooom!
bismillahhirrahmaanirrahiim


Kami berempat kaum hawa semua naik kereta Belle. Belle drive. Adiebah co-pilot. Cik Afiqah dan Cik Syazana a.k.a Chery jadi VIP kat belakang.hambui..lemaknye.7.35am gerak. here we go ! *mcm nak balik kampung - raya.ewah2

Dalam perjalanan, setiap setengah jam tanya lokasi 2 orang tuh..mana lah tawu buatnya terlelap atas ktm, terlepas stesen, terlepas bas ke apa en...

Kami sampai dulu.


Tunggu di Masjid Al-Azim.......




Masjid ni hebat. Tengok ni Masjid Al-Azim, Melaka
 Besar *serius sangat besar, luas amat, macam2 ada...Muzium,pejabat,dewan besar,dewan kecil.
Kalau nak buat program Islamik apa2 pun,memang sesuai sangat lah. Sangat sangat. haa..tengok betapa nak meyakinkan korang yang masjid ni serba lengkap.Nasib baik xde hotel je.

Dalam dilema. Nak masuk ke tak, Muzium Al-Quran.
Tiba-tiba dari jauh nampak mereka . . .

kretaapii Dinasour *acaf salu nyanyi lagu ni
Dari jauh lagi diorang beratur macam ni. Alahai comel. Masa pergi tu, ramai budak2 baya ni kat satu ruang tu *xtawu ruang tu nama apa. Ada program kot. Program tadika agaknya. Nak join boleh?

Sambil tunggu 2 orang tu sampai, kami melawat sekitar masjid tu. Semua tempat nak masuk. Rela pegang kasut memasing sebab sekitar masjid tu kena buang kasut. Malas nak patah balik punya fashal. hahah.

Menghayati pemandangan. Pagi, tak de orang sangat. Ada cleaner je tengah bersihkan seluruh masjid. Raaaamai cleaner. Mungkin sebab hari Jumaat. 

Ruang tu best. Best kalau dapat buat qiam kat sini....nak please.
Kami kena brenti sampai sini je sebab lantai kat depan tu basah lagi. Kemalasan kebuangan kestokingan

Salah satu pintu masuk masjid.



Sejurus selepas amek gambar, masa tengah jalan pergi kat kereta, ada sebuah kereta approach.
Ahah. 2 orang ni rupanya. Lepas tu follow diorang ke rumah Hafiz. Mukatakmalu g sarapan rumah orang *tutupmuka2 . Mak si Hafiz memang ajak sarapan situ.
Plan asal kepada asal, kitorang overnight rumah dia sebab malam nak naik River Cruise. Tapi takut leceh + malas nak angkut barang macam nak pindah rumah tu *biasa la pompuan. so, tak jadi. No overnight. No River Cruise.

Nasi lemak - kuih apam - teh . Alhamdulillah kenyang . Nasi lemak tu sedap ! rasa nak telan 2 bungkus terus. Kontrol2...rumah orang. Semua terkejut tengok inche tuan rumah dah balun 2 bungkus, tapi kami yang makan sebungkus ni x abis2 lagi. Dahsyat kaw.

Minta diri nak mulakan misi tertunda tadi....
Maka bermulalah perjalanan sebenar-benar kami... Dan sebenarnya *nyanyi lagu Yuna.tetiba

Kami nak ke . . .


Kali ni, 2 orang ni naik motor pulak...I follow~
macam-macam gaya 2 orang ni atas motor. Lagi-lagi si Anas kat belakang tu...yang paling tak menahan -
provoke kitorang -_-"

sambung ayat tadi :

Bandaraya Bersejarah ni 

*sejarah2 ni elergi siket ea ...semua dah tak sabar nak turun.

MELAKA !

Terima kasih pakcik2 sekalian tolong carikan parking terdekat. Siap belikan kad parking lagi.
Gentleman enough.

Parking setempat je.

Kapal darat. Macam naik jentolak je aku rasa -__-"

Destinasi pertama :


Tak teringin pun nak naik...tahu sebabnya selepas ini............

Kami di sini !


.....dan tempat ni adalah part aku. Tak sangka pulak terkena mula-mula.....adlh hikmahnya tu.
*hikmahnya kejap lagi tak payah pikir pape da,cepat lepas,cepat siap..lega..boleh jalan dengan senang.kan


Ni cameraman sewa. Murah je, amek seberang...hahahaha ::ampon apiz::
Nampak tak gigih merakam tu. fuh
Opp..opp..nak terduduk...

Hah.dudok teros.
Mendongak Ke Langit. Pelakon tambahan sipi2

Kerja kami merakam dan memperkenalkan tempat je.Taknak buang masa kena tunggu benda tu. Lagipun macam tak berbaloi je nak naik.
Bangunan Taming Sari
- tepi menara Taming Sari tu je -
Dak-dak ni panggil dia Sheikh.heh.
Kamilah bunga-bunga dalam kumpulan ni.Yeah ! Queens Control.wakaka




Kat sini kami terbeli souvenir. Nasib baik terbeli.....kalau tak memang balik tangan kosong-sekosongnya lah.   Tak sempat u know. Walaupun seorang satu..pun jadik .

Destinasi ke-2 :






Taman Merdeka. Belle's part :)




Jalan depan sikit ada benda2 ni....



Alolo cheri comel. Anas cool eh, ter enterprem ko. Baru perasan yang payung cheri memang untuk  halang muka Hafiz pon . huahaha *gelakjahat
Jangan ada yang salah faham sudah.......semacam  pulak aku tengok

Korang naik KTM, kitorang naik ketapi guna arang lagi haaa..nak ke Sungai Lutut. heeheh..kena halau negeri baru tahu

Dan kami terus berjalan untuk menawan lebih banyak lagi tempat menarik..haiya bina !

Ada je benda yang dia nak buat lawak...jalan depan nuh

Macam panas je. Tu la, lain kali bawak payung..kan sengih da nampak gigi je.

Takde dalam list plan. So, tak masuk.
Destinasi 3 :

Jenuh nak cari orang tolong amekkan gambar ni. Mujo ada.


 A Famosa toooiiiiimmmmeeeee !

Gambar2 seterusnya memang lawak...

"Musuh dah semakin hampir. Walopon tak pakai teropong, aku boleh nampak. Boleh2. Dahsyat kan mata aku. hikhik. Ha, orang depan....bersedia ! Nak tembak ni "
" Ye jen..saya pun nampak (dalam hati : Malaun. Mana ada apa2. Ko nak tembak shoping complex tu ke ape )...tapi jen, jangan tembak dulu, telinga saya kat tepi ni. Hilang speaker ni, chow kit xde stok spare part."
*gaya pegang kompang je
Macam apa je.Gaya tak menahan.haha.
 Sebelum main meriam tu, ce menembak ngan pistol dulu. Kalau tak bendengung telinga, baru boleh belagak ngan meriam.



Destinasi -4 :
Tempat yang semua orang tak sabar nak pergi...dari awal lagi duk sebut-sebut. Setiap kali sampai je mana-mana destinasi, mesti Belle tanya bila nak g sini..orang lain pun sama.haha.

Ni dia....



Hiking ! Woa ! teruja+excited=sama je maksud.
"Mana bukit st paul? ".."Bila nak daki bukit st paul? "..mesti budak laki bosan dengar soalan ni dari budak perempuan.agaga.
Bukan apa...sebabnya, dalam plan, kami sepatutnya daki bukit dulu baru pergi tempat lain. Sebab tu tak sabar2.

Mendaki lah sangat kan.......

Mendaki tangga. Guna tangga . je pun . Kecoh Betol.
Nak kata tinggi xde lah tinggi Batu Caves. Nak kata rendah, goyang jugak lutot dekat2 nak sampai atas tu.

And its worth...look
Nampak segala benda segenap tempat. Sampai laut nampak. Sebab tu la kitorang cakap..tak perlu naik Menara Tamig Sari...naik Bukit St. Paul ni pun dah boleh nampak bird's view.

Bila naik bukit ni, perkara pertama yang akan anda jumpa adalah..tapak perkuburan (sebelah kanan)
Agak2 ada corpse x dlm tu?

Fanatik biru. Sume biru. huhu. Blue Belle.ngee
Berpeluh2 panas. Cair make up.
Then kitorang naik atas. Kat atas banyak orang jual souvenir. Kat atas tu ada Gereja St Paul. *tp xnmpk mcm gereja pun..macam kubu ada la. Ye lah, tinggalan sejarah, Monumen.

Aha, nampak tak bersungguh tu...tengah tengok kamus.
Oleh kerana berat nak bawak mu'jam kabiir, maka kami menggunakan kamus elektronik Besta.
Mudah di bawa ke mana jua. Ringan dan pasti tidak mengecewakan pengguna. *pomot
Hah Chery, tekun sekali. haha. Silau sih, sebab tu kena tengok rapat2.
Kat atas bukit ni part Hafiz. 


Ah.poyo ! 
Nak sangat kan. Nah! Sengal, siap paksa2 lagi suh cepat2 snap. haha



#eh
Pemandangan dari tingkap ni cantik.

Take five. Anas paling banyak cakap. Dia banyak pegang handy cam. Sangat suka cakap arab dengan translate satu2 -_-" sukehatikawlah. Asalkan kaw rakam semua.
Bersungguh2 cakap kat kitorang dalam ni ada mayat. Pastu ada dinding kat situ, dia cakap dibuat dari tepung ngan telur ke apa ntah. Aku pun cakap, pastu jadi kek? Dah la bercakap sambil tahan senyum. Nampak sangat~ Tanak caya kaw dah. Suke kantoikan kitorang. Dan kitorang selalu terpercaya dan terpedaya. Pastu dia gelak. Lawak okay. haha

Destinasi ke - 5 :

المتحف
*tak yah cari kamus. MUZIUM maksud dia.

 Muzium Istana Kesultanan Melaka
RM 2 / person
*ni first time keluarkan duit. Bajet kan kitorang. haha

Punya lah cari orang nak minta tolong snap gambar. Sekali dapat awek cun ! hoho, pandai Hafiz cari.


Balairung Istana
Menjalankan tugas.
 Dalam ni sejuk. Mula lah terasa liat, slow2 duduk. Tak sampai 10 orang pun dalam ni.

Baru aku tahu ni rupa Hang Tuah sebenarnya. Ingatkan hensem -.-'

Photogenik betol Hang Jebat ni. Tengok lah tu, macam nak terbang da...eh,macam nak tersungkur pun ada. bhaha

Naik tingkat atas. Takde aircond.
Nur Hafiz *binti....wahaha

Nampak..dah berlunjur dah....kesian



Turun bawah balik, aim kerusi lagik.
Kali ni untuk.....

Minta izin pejam mata kejap, kejaaap je.dari tadi berjalan...
Ok.bangun..dah..nak keluar dah

Ni kerja 2 orang tuh...

Emo je muka sorang-sorang. Sign untuk berhenti seketika.

Keluar ke Taman Larangan pulak.

Taman ini dinamakan Taman Larangan kerana ini adalah tempat puteri-puteri raja bermain.
Well...Puteri-puteri sekalian..Jom Masuk.
Princess Belle

Sebelum keluar dari situ...


Keluar dari sini..kami berpecah. Solat Jumaat | Solat Zohor

Destinasi ke-6 :

Kami cari surau dalam Shopping Complex Dataran Pahlawan. Motif tu penting. Pantang...

Ni kat South Entrance kalau tak silap...

Dazzling Turquoise

Astonishing
The colour combination...

Jalan-jalan...berhenti kedai demi kedai...
Nampak ni *pengsan
Tapi tak beli sebab xde function.Dah banyak..huwu..bye2 dear shomels.Dah amek gmbr pun jadik.isk

Jumpa surau. Sijuukkk. Air macam ais.
Lepak2..solat..kendurkan segala urat. Cas camera.

Met this lil gurl. Merengek nak solat jugak.Suruh kakak dia pakaikan telekung. Tapi kakak dia dah solat. Pastu dia pakai sendiri. Sakit perut kitorang gelak. hahaha. Then tolong la pakaikan elok2. Comel je ikut mak n akak dia solat. Pandang2 tepi..haha

Besaunye telekung dik

Bila dah siap semua..keluar jalan2 dalam tu lagi. I jumpa kedai colourful. Baju2 dalam tu pun sume colourful. tertarik..terrrmasuk.

Tanpasedar : *yelatuh
Nah. Dua helai terus. Satu untuk kamu satu untuk saia.
2 keping seorang.wahaha.I love shopping <3 td="td">
Tima kacih skali maaf korang-korang, tunggu I shopping. Macam-macam gaya aku tengok, dari diri, duduk..Duduk,jalan balik..nasib baik xde yang baring je. ampon.

Destinasi ke- 7: 

Bangunan Stadhuys + tempat kraftangan.
Turn Chery n Pika . huhu

Bawak balik kolej kang takut kena tahan...

Sekejap je kat sini. Masing2 penat. Dan paling penting, pukul 3 tuh, perut tak isi lagi !
Laju je cakap dah siap kat sini.

Destinasi ke - 8

Seberang jalan tu ada sungai..yang River Cruise lalu. Tepi sungai tu ada gerai2. apalagi haiya na'kul (jom makan) lah pulak.

Makan cendol,abc,karipap...alhamdulillah untuk alas perut.
Seberang jalan balik...



Jalan pergi Mahkota Parade. Jauh wooo....
sempat lagi singgah kedai Padini,PDI bagai..haha

Destinasi ke- 9

Mahkota Parade. Belle cari kasut, Cheri yang beli kasut. Man proposes, God disposes. 
Takde mende sangat. Jalan semata-mata. Masuk Asar, solat asar kat surau dalam tu.

Dahaga...Pika dah bling2 kan mata tengok eskrem.Temankan la konon~
hadiah untuk tekak yang hampir seminggu tak terima air sejuk. *baru sembuh selesema n batuk

Hafiz ngan Anas dah cakap lapar...ok,faham boss.
Cepat2 makan. Keluar dari situ.

 Sesi lawatan sudah tamat. *sedih tawu tak.huwu T_T nak jalan lagi.
:: Hujan renyai2 ::
Pagi keluar kereta, petang baru jumpa kereta balik. oh my~

Nak balik dah. Tapi sebelum tu, pergi rumah Hafiz dulu. Masa sarapan pagi tadi, mak dia pesan sebelum balik, kena datang rumah dia dulu. Makan nasi, makcik masak. Wajiblah pergi. huhu

Kali ni, dah expert nak ke rumah Hafiz. Tuan punya rumah bawak motor main2 kat belakang. Eei.saje je. Atas jalan jangan main-main boleh tak. Bahaya. *uii.garang. haha. Kitorang terus pecut je...

Jumpa ni.hahaha! 
Melaka ni memang kau punya pun Hasan walopon ko orang Kedah -_-" Mana-mana je nama ko kan.
Hasan ni classmate kitorang.haha

Ok.Sampai rumah...makan.sedap.kenyang.
Kat rumah ni,banyak kucing. Sukalah Belle dengan Chery. But not me n Pika...
Comel,Neng..Kucing2 tu buat drama lepas kitorang makan *semua tak berganjak lagi,tangan belum basuh.Kusyuk kitorang tengok..Hafiz pun layan je drama tu.Sumpah rasa rugi gile tak rakam scene tu. Kucing tu duduk landing tepi pinggan Hafiz,dia nak amek makanan dalam pinggan..slow2 dia hulurkan tangan. Hafiz halang, dia larikan tangan. Pastu Hafiz tutup mata kucing tu, kucing tu amek dengan tangan sebelah lagi. n so on scene2 comel.
Kemas2, basuh pinggan.

Lepak.

Lukis plan jalan balik.
Sebelum balik, semua pergi rumah nenek Hafiz. Dekat je. Kat sini kami tengok itik terkedek-kedek pulang petang. Tak nampak kat bandar beb~

Official Picture:

dengan mak dan adik bongsu inche Boss.

Lebih kurang pukul 6.35pm, kami bertolak pulang. sayu~

Punyalah cari masjid/surau nak berhenti solat..last2 berhenti di RnR Ayer Keroh.

Cantik+besar RnR ni. Selesa. Banyak kemudahan. Bersih. Ramai orang. Selamat.
Ada baaaaaanyak kedai makan yang best2. Food court.
p/s: Baskin Robins kat situ cantik. Macam dalam iglo. Kalau singgah, jangan lupa masuk.

Ni surau RnR Ayer Keroh.

Entrance
Tempat ambil wudhu'
Ruang Solat terbuka. *macam rumah Korea pun ada

Solat maghrib dan isyak sekali terus.
Lepas tu beli kacang2,benda mengunyah taknak bagi mengantuk atas kereta. Co-pilot lagi lag memainkan peranan...

Balik jom puteri-puteri..dah lewat malam ni.

Sampai dalam pukul 9.35pm.
Cas enset, online kejap. *kalau dah online xde nama kejap ler~
Pukul 11 lebih mandi...nak tidur awal...tapi ada misi kena laksanakan.

Nih. Fresh2 bungkus terus. Guna apa ada je. Esok pagi2 lagi dah nak amek. Mananye sempat nak berhias2.
Terima seadanya lah ek.kbye :)

Tamat sudah kisah pengembaraan 6 anak muda.


T.A.M.A.T

Takde glosari ye.Harap maklum :)