Monday, April 29, 2013

Al-Kindi (Video Musaq Arab 2013 ISA Batch 8 | The Scone

Proud to be part of The SCONE. This is not my group's video but our best MUSAQ video in our class, BSC1 2012/2013, USIM.

Glad to present you, Al-Kindi :


Friday, April 26, 2013

Keputusan Permohonan Kolej Kediaman Sem 3 (2013/2014)

Hari Jumaat hari mulia. Oh dah tahu?..yela2. Hmm. Sem 2, hari Jumaat ada satu je kelas, 2 jam, History n Philosophy of Science. Lepas kelas, pergi beli barang sikit pastu balik. Aku baru balik, rumet2 aku baru nak keluar pergi kelas. Selalu kena tinggal sorang2 dalam bilik. huwuu. Ha,pagi tadi sebelum pergi kelas, amek parcel dekat pejabat. hehe. Minta dengan orang pejabat nak tengok fail pos, lepas tu ada Inche tu datang nak hulur fail. Tak sempat bukak fail pun lagi..."Bungkusan awak ada..dah sampai. Adiebah kan?" *angguk2* ehhhhhhh...mana tahu?? Pastu baru ingat..kalau nak tahu, Inche ni la yang kasi nama, 'Adiebah POS' masa tournament SUKOL hari tu. Adeh. Malu eden. Ape pun, baju yang I dapat tu, puas hati ><

K dah. Balik kepada cerita asal. 2.35pm, Pika mesej suruh cek keputusan permohonan kolej kediaman. Lepas setel semua kerja, baru boleh duduk mengadap lappy. Call umi. Borak3..sambil bukak eStudent. 
Dannnnnnnnnnnnnn.............

Kolej Kediaman Nilam Court (KKNC)

Terus bagitahu umi dapat kolej mana. Umi cakap ok la daripada tak dapat langsung. Baik, umi. Umi ada kerja, malam ni pulak Skype. Tanya classmate lain, ramai jugak dapat KKNC. Sebenarnya aku tak kisah pun dapat kolej memana (asal bukan Jati) sebab semuanya ok je..bezanya jarak laa..KKNC tu punya la kalau boleh nak jauh lagi.20 minit dari kampus. ZzZzZzZz. Transport satu hal. fuh. Nak dijadikan cerita, Belle,Pika n Wawa dapat Sutera Indah. Boleh pulak tercampak sana -.-' Belle n Pika tu satu geng aku. Susah la kalau berpecah. Group semua kitorang sekali. Naik kereta pun sekali. Hmmmm. Kecewa. 
Telefon HEP USIM, bahagian penginapan untuk tanya pasal permohonan pertukaran kolej kediaman. Puan tu cakap, kena duduk dulu kat KK yang dapat tu(bulan September) , selepas 2 minggu baru borang pertukaran keluar. Tu pun tengok atas kekosongan la. Hurm :'( Didi iz grieving.




Ok lah. Nak moyok tutup muka kat bantal sorang2. *takkan nak ajak orang bilik sebelah tutup muka kat bantal berjemaah pulak kan* .  Tengah hari esok ada jamuan Kelab badminton pulak. Makanan sampingan belum beli. Aaaaaaaaaa.....it's not that easy to be a mastermind. I need something to cheer me up. hm hm hm. Da la. Kbye. Merajuk dengan HEP. <--ntapape div="">

Wednesday, April 17, 2013

Hacking Hero, Hamza Bendelladj.

Baba emel pagi tadi...

From: Baba
To: Kak
Sent: Wednesday, April 17, 2013 10:21 AM
Subject: Kak kena jadi hacker gini


Inilah dia Antara penggodam terbaik fasih Dunia, Hamza Bendelladj, pemuda 24 Tahun Masjid Algeria ditangkap di Thailand dipulangkan transit di Bangkok, Thailand Masjid Malaysia ke Kaherah Komplek Atas tuduhan menggodam Chinese bank2 Dunia dan menggodam SESETENGAH Laman Web Penting Milik Amerika Syarikat. Sekadar tuduhan Masjid AS dan Israel kerana keengganan Hamza Membantu Laman Web Komik Kehidupan Israel Masjid diserang hackers2 Central Java Dunia. Beliau kali ini sahaja TIDAK mahu Membantu Israel Just ditawar jutaan Dolar, WALAUPUN Dia memilih Mati syahid ATAU penjara, tak Peduli Just disiksa, Cemerlang kau Hamza Bendelladj! Mengenang Akan kehebatan sahabat Rasulullah SAW Yang bernama Hamzah Asadullah.

Sumber:


InshaAllah.Amek yang baik2 je :)

Wednesday, April 10, 2013

First half of second semester.


Assalamualaikum w.b.t ^,^ *perasaan tengah teruja dapat peluang mengarang tapi idea tengah merangkak2*

Ok fine.

Fuh. Sebenarnya kalau boleh, setiap perkara berlaku, hari2, minggu2, bulan2 nak aku catat dan simpan dalam villa ni [ my blog = villa ] . Tapi apakan daya, benda lain lebih memerlukanku. Huhu. So, this entry will be compiled (bukti budak komputer) with the sweet memorable first half second semester of my degree study moments ß ?? . So keling kan.wadeva.hahah

Here we go. *belek kalendar* 18 Feb 2013 bermulalah pengajian sem 2. With the same hilarious, kind roommates and chaos lecture mates. Still. Yang baharunye, new FST building. Boleh panggil ‘L’ building sebab bentuk dia L kalau tengok dari atas.


Lecture hall pink purple. Berpinar mata masuk. Ni kalau dapat kat Bie, kompem skor dan takkan tidur punya kalau belajar tengok semua pink. Hehe. Aku rasa kan, kontraktor dia perempuan lah kot. Tak pun sebab NC baru ni perempuan. Hmm. Mungkin. So far, overall our new FST building is good. *xtau nak bagi adjektif apa* .
Jadual sem ni memang benar2 menguji mental, fizikal dan rohani. Mana taknya….


Can you see what I see? Jam 8 pagi. Ok lagi. SETIAP HARI. *pengsan* . Bukan tak biasa, masa tamhidi dulu tiap2 hari pukul 7.45 dah kat kampus. Tapi dah dibentuk sem 1 kelas jarang pagi. Tabiat tidur balik tu *ops* susah nak hilang. Tidur balik pun sebab 2 jam sebelum subuh baru reti nak cari katil. Dan Alhamdulillah, kekurangan di situ, kelebihannya takde kelas malam. Hoyeah. Fair and square la kan. Sejak jadual baru ni, aku perasan yang bila balik rumah, dah takde mandi jama’ taakhir tengah hari. Haha. Subjek pulak lagi banyak dari sem lepas *gigit jari tangan kaki* .Kalau sem lepas 16 jam kredit je, sem ni sampai 21. Drastik sangat. Kejutan otak. 8 subjek ; 2 bahasa, 3 subjek kos, 3 subjek wajib (membaca dan menghafal). Ni memang bebetul kena brace yourself bila masuk sem 2. Ada lagi sebab untuk tu, sebab ada FAVOURITE subject, Calculus taught by Sir Mohri yang disegani dan digeruni. Ngehee. Malas nak hurai panjang pasal dia, sebab katanya nanti bukak second half sem ni dia dah bersara. Tahniah la korang doa termakbul. #eh . Setakat ni belajar ok.Enjoy.Fun (dan harapnya akan datang pun sama). Kalau keluar dari Lab JAVA pening2, rasa kepala ada short-circuit sesikit, tengok tulisan semua pun nampak macam kod, jalan huyung-hayang, kereta lupa letak mana, itu tersangat biasa. ~Pecah kepala oii ber-coding~ . Calculus pulak, jangan tanya kalau ada yang hantuk kepala kat meja bila tengah buat tutorial. Rasa nak makan buku tu.

Anyway, you are in this field, you are the one who chosen to face the music of it. Be proud of yourself
 *bab ceramah diri sendiri ni memang best*

I never dreamt for this. I just did my best every time it demanded me for that. And, thank God, Alhamdulillah.
~ Please pray for my future success,so do I :)  ~

Coklat USIM *tempah.
Held on March, 20 at DKP 3, FSU USIM. 3-5.30pm.

Turn ke- 7 dari seratus lebih pelajar penerima anugerah seluruh FST. Depan amat. Gulp.
*ignore background nota DEC.Nak kuiz that next week*

Macam biasa. Blurr is an art. *xtau la siapa snap ni.
Beratur. ISA (Sc Comp) mula dulu. Ikut pointer. Dia sebut pointer kowt. *melekat kat dinding* serta-merta. 

She's is shy. [sampai bahu pun jatuh,perlu ker? err]. Say hai to Hashifi ^^ Hye Shifi !
 Takde dia, sunyi la lecture hall.

 Tengah main tarik2 dengan Prof Bachok. Ini mini many more.
Macam familiar je jalan pegang kertas camtu~
Snapper.Credit to. #BEF
*psst,jangan lupa belanja aku*

11 orang. ISA batch 8.
Kak Efa n Kak Intan.Jaguh2...Badminton pun hebat,belajar pun hebat. Daebak!
terasa kerdil diriku ini~huhu

Soulmate.Halimah Norhalim (foodbiotech)

Prof Bachok(Dean) tunjuk graf FST tiap2 tahun. Setiap tahun, graf sem 2 mesti/wajib turun…kata beliau, gara-gara Calculus. Hancus. Mimpi la nak datang majlis ni sem depan. Haha.

Tamat bahagian belajar. Jom ke bahagian berfoya-foya.

Korang perasan tak sebenarnya 18/2 dengan 1/3 tu takde la beza jauh sangat kan. Hehe. Kok ditanya-in lagi ada apa dengan 1 Maret. Ya iya laa pasti dong ulang tahunnya guwe. Ho, burok nor jadi bibik. Jaaaaadi, maw kasi tawu , ini awal sem 2, ini bulak, manyak gembila. Baiklah,tiada keturunan cina. Failed. Ha, pasal birthday ni, kalau nak cerita kat sini, jadi surat khabar pulak kan. Next entry eh ;)

Beralih kepada berita sukan. USIM telah mengadakan SUFA (sukan antara fakulti) bagi acara badminton pada 23 Mac 2013 (sehari sahaja untuk penjimatan kos) bertempat di Dewan Serbaguna Kuarters KLIA, Sepang dengan penyertaan sebanyak 7 fakulti secara keseluruhannya dan telah dimenangi oleh Fakulti Pengajian Quran n Sunnah (FPQS *again*) menewaskan Fakulti Pengajian Bahasa Utama (FPBU) yang berada di tangga kedua diikuti oleh Fakulti Ekonomi Muamalat (FEM) yang diberi peluang oleh Fakulti Sains n Teknologi (FST) yang berada di tempat ke-empat. Sekian berita sukan satu nafas.

Komen pemain," Walaupun tak menang sebarang warna pingat, saya tetap berpuas hati dengan persembahan team saya,FST. Kami telah membentuk satu pasukan dan bukan satu kumpulan. *wartawan buat muka pelik*. Oh,takde beza eh? Maksud saya, kami membentuk pasukan yang sangat supportive dan bersikap positif.  Ini membuatkan team kami rasa kuat semangat dan tidak tertekan. Menang dan kalah itu adat pertandingan dan kami terima kekalahan ini dengan kalah bermaruah. Apa pun, kami telah buat yang terbaik. Mugkin kami perlukan lebih fitness dan *pandang kamera dengan muka bersungguh2* akan membaiki mutu permainan kami untuk tournament seterusnya. Aaa…" *wartawan tarik mic* . Sumpah pemain ni takkan ditemu ramah lagi kelak kerana membuatkan berita sukan overtime.

**rekaan semata-mata** DramaQueen

Haa..tu la kisahnya.No 4 pun dah bersyukur.Try again next SUFA ;)

Hasil pergi SUFA
Kalau macam ni la kan, tiap2 tahun pun strive nak masuk SUFA. tehee
Terima kasih #liver .

Cop2..Nak tahu benda tak, training kitorang selalu buat malam. Kengkadang tu sampai bawak lappy ke PK nak siapkan assignment. Tahan je la ayat2 sarkastik budak2 ni. Terpaksa. *bajet bz ngalahkan Kak Mah*

Lepas SUFA, SUKOL (inter-college) pulak. 29 & 30 Mac di Pusat Komersil USIM. Nganga mulut bila dapat tahu tournament macam tu boleh buat di PK..whade……..

Memula pening jugak nak cari pemain untuk wakil KK1. Semua first year, agak2 lah. Tup tup tahu Kak Intan n Kak Efa join team KK1 A. Semangat nak main datang tiba2.

Sebelum penentuan Juara dan Naib Juara.
Perempuan 5 kanan tu semua MASUM.

Dalam SUKOL ni, baru dapat kenal pemain2 hebat. Selalunya main dalam lingkungan satu fakulti sendiri. Ni campur semua. Boleh pilih team pulak tuh. Hehe. Kerana SUKOL jugak aku ada gelaran baru, ‘Adiebah POS’ – sebab masa orang pejabat kolej datang sokong,dia notice nama aku,”Ni yang selalu amek barang pos kat pejabat kan?” bapak ah malu kena cop online shopping customer.Mana ada, salu dapat parcel tak semestinya semua dari online shops.Haiya. Hanya di SUKOL 2013 jugak aku dapat buat aksi paling dramatik terjatuh lutut kiri ceum lantai sesedap rasa gara-gara malas amek shuttle backhand untuk smash lepas tu tertwist macam mana entah dah tiba-tiba terduduk. Tak parah pun, lebam besar tapak tangan je (xtermasuk jari). Lepas main tu, aku berharap jugak prince charming aku datang angkat. Haha. Tapi tak logik la,tengah main kot,cukup Kak Intan je hulur tangan angkat. Happy jugak sebab 3D Clans berkumpul di PK.I really need my dada.huhu. Thanks guys. Aku tau kau #BEF datang nak tengok raket aku terpelanting kan.Tak pun raket kena lutut. Tahniah la dapat tengok aku bersila terus. Nasib baik heals dengan Pizza Hut. Dan, sepanjang 2 hari tersebut jugak lah hamba berpeluang mengintai sang putera perawan menarik hati si pengarang jantung mencuri pandangan. Apa pun,semua terbatas. Syukur. Melencong. Ok,main dan main dan Alhamdulillah…

Kak Intan, Anis Fariha, Kak Efa, Adiebah, Shiela
Mail,Fadhil
EMAS n Piala Pusingan

Happeh bright smileS.
Mail pelis jangan ayu sangat. Kalah aku.
Di sebalik tabir.


Lepas majlis petang 31 Mac tu, team badminton KK1 A berjimba di Kompleks Sukan KLIA. Tengok, dah nama atlet (diorang la,aku tak), hang out pun kat pusat sukan. Huu… Best jugak join diorang ni, gila2. Jauh beza personaliti dalam court dengan luar court. Lepas bermaghrib kat situ, ingatkan nak balik, rupanya nak main lagi. Bowling pulak. Kalau tanya tak penat ke, agaknya diorang tanya balik, “Penat?Apa tu?” Kan. Dah la pagi tadi main macam ribut. Malam pun energetic lagi. Then pergi makan, tempat biasa, NKI. Hujan. Justeru itu, tunggu sampai reda hujan sebab ada yang naik motor. Borak, topik badminton dari A-Z. Layan~ Dapat tambah ilmu.Balik siap2 terus hadap kalkulus sampai 3 pagi. Rupanya dak Fadhil tu ada esemen jugak. Haha. Tekejut aku wazap 2 pagi.

Hang out? I can say it happened every week. Sejam pun jadi. Pergi dedekat tu je.Yang jauh,sebulan sekali. Kalau tak dengan geng Myvi, dengan 3D. Most of them dengan 3D. Eskrem eskrem eskrem. Hantu betol. Mohon tidak dipersalahkan kalau korang jadi hantu eskrem jugak. Heheh. Dah kalau seorang monster yang tak pernah kenyang #BEF, memang makan je la kejenya. Kita ikut je la kan Dada kan.

April 6, start cuti midsem. Seminggu. Lagi 2 hari dari sekarang je dapat duduk rumah. 13/4 dah berangkat ke medan jihad. Isk sobs uwaaa :’(

Itu je la kesimpulan ceghita untuk first half second sem. Whatever they were, I’d fade them through. The past always gives something to learn and thoughtful experiences.**v peace