Wednesday, September 3, 2014

Chiffon

Assalamualaikum :)

     Bagi sesiapa yang terfollow aku kat Instagram mesti aware dengan spam gambar budak muka selebet pakai tudung herot takpun gambar yang ada RM20 warna merah besaq. Apakah minah ni duk promote online shop ke hape. Asyik muka dia je. Jangan risau, kita sekapal. Aku pun rasa annoying. HAHA.

     Ada yang siap PM aku tanya aku berniaga tudung ke sekarang bla bla bla. Ye lah, sekarang ni, butik2 pakaian atas talian mahupun luar talian trending meletop cun punya bagai cendawan tumbuh di tepi telaga selepas hujan lebat membasahi kain jemuran. Tapi hakikatnya, aku bukan salah satu daripada itu. Nehi nehi.

Sejarah.

     Kalau tak salah la kan, aku mula buat tudung sendiri waktu sebelum masuk degree. Maksudnya 2 tahun lepas lah (2012). Masa tu cari tudung putih sebab orientasi nak sedemikian rupa. Well budak baru, skema harus jitu. (Walaupun dah setahun tamhidi kat yusem jugak dan walaupun juga, aku tak pakai pun tudung yang buat tu sebab rasa macam budak sekolah justeru aku pakai warna cream yang sedia ada ajo).

     Aku ni jenis kalau masuk kedai kain, orang lain tawaf kedai cukup rukun haji pun aku belum tentu habis usha kain kat situ. Dah la semua kain nak peygang. Pastu keluar awan2 kat kepala terbayang2 apa boleh buat dengan kain tu. Cantik tak kalau kain ni buat itu ini. Design macam ni, macam tu. Kiranya aku masuk kedai kain ni kerja berangan je la kan. Kahkah. Motif. Lepas tu aku mula kawan dengan kain chiffon. Ee macam best je kalau jadi tudung. Test sehelai. Wuu best jugak. Very light and no inner needed. Plain and simple pulak tu. Lagi lah iolls suka! Lepas tu aku buat lagi helaian demi helaian menambah koleksi tudung yang berjuta. Sampai la ada orang tanya, "Eh, tudung buat sendiri ke?". Maybe sebab jenis kain rare kot masa tu. Beliau macam berminat. Aku pun cakap la, kalau nak, aku boleh tolong buatkan. Tapi dia senyap je. Aku pun meneruskan kehidupan macam biasa.

Setahun setengah kemudian...

Jualan.

     Semester 3. Baru sedar kelas memerlukan dana in case ada event apa2 untuk guna duit. Maka geng usahawan kelas aku cadangkan untuk jual tudung dan aku appointed to be in charge. Balik cuti midsem, tudia semangat g cari kain. Plain chiffon, bawal ombre and printed soft crepe. Classmates semua gigih ambil gambar n buat promosi. Aku pun ada menyelpi tunjuk contoh tudung2 tu pabila dipakai. Konon.



Dibuat bawah jenama SCONE sempena nama kelas (Science Computer ONE *computer science*) Promote situ sini. Alhamdulillah masa tu banyak jugak terjual. Membeli sambil menderma. Setengah keuntungan masuk dana kelas.

     Lama-kelamaan, berbekalkan saki-baki stok yang masih ada, aku bergerak sendiri. *peh macam ayat novel Anak Din Biola masa tingkatan 2*. Aku rasa aku ber-hak bergerak sendiri.

Bermulalah cuti semester yang sangat panjang... (dah tinggal 5 hari je pun dari 3 bulan. Sobs).

     Kawan2 Athierah stalk aku kat stegrem. Lepas tu tanya2 Athierah, kot2 ada buat tudung baru. Aku yang cuti takde kerja duduk rumah ni, saje mencuba2 buat halfmoon shawl. Eh macam lawa. Dah la simple nak pakai guna 2 pin je, cantik elok pulak tutup semua. Jatuh chenta. Athierah bawak g sekolah. Open order for any colours. Standard harga RM25. Minat betul budak2 ni dengan halfmoon. Tiap2 minggu ada je order baru. Ada la jugak kerja nak dibuat dari duk sesaja. Dekat nak raya ada order dari orang luar jugak.

     Lama menyepi, sibuk dengan Syawal sebulan dia tu. Lepas Syawal, budak2 start sekolah, open house dah kurang...start takde kerja nak dibuat. Cari kerja lagi. Muehehe. "Yah(Athierah), kak rasa nak buat Merdeka Sale la. Yah bagitau kawan2 Yah, semua tudung jadi RM20 dari 25 sampai 31 Ogos." 


Yah lagi excited dari kakak Yah sebabnya untuk setiap helai tudung, dia dapat commission. Business partner katorang. Terima kasih Yah sebab sabo (sabo ke?) layan kerenah I. Hiks

Halfmoon Shawl - Tudung Square Curve

     Untuk Merdeka Sale ni sengaja aku sediakan banyak2 stok. Perempuan dan sale, berpisah tiada. Bila habis stok, ulang pergi kedai kain. Balik gunting, then hantar kelim tepi tudung sebabnya rumah aku takde mesin kelim tu. Bukan selalu guna pun. Agaknya Kak Su (lovely aunty yang jahit kelim) dah naik hijau muka dia alih2 budak ni je yang datang. Akak2, uncle2 kat kedai kain pun sama. Masuk kedai je, "Chiffon ye?" lol pandainyee uncle akak mana tahu. Haha.

     Yeah untuk semua tudung setakat ni aku guna chiffon. Majoriti perempuan kenal kain jenis ni. Dulunya, kalau sebut chiffon, mesti nak buat alas baju sebab kain dia light and breathable. Tapi sekarang, semua benda kalau boleh nak guna kain jenis ni sebab dia punya flow sangat2 cantik(sebab utama aku suka chiffon) jatuh elok je even Tudung Fareeda yang Nyata Jelita tu pun memang basic guna chiffon. Ketebalan/kenipisan dia berbeza mengikut warna. Bila dah 2 layer, inshaAllah tak jarang pun :)

     FAQ yang most frequent punya untuk segala tudung adalah, "Senang bentuk tak?". Untuk menjawab soalan ini, aku terus letak contoh gambar apabila dipakai tanpa menggunakan pengeras/starch.


Cun aje pabila dipakai. Tak macam kain langsir pun. Dan aku akan cakap, untuk mana2 tudung pun, boleh gunakan starch untuk lebih keyakinan. Maksudnya kalau nak lasak panjat gunung ke, jungle trekking ke, kejar lori ikan ke, taknak bagi tudung tu turun separuh muka, digalakkan sembur starch kat bahagian muka tudung tu ye princesses semua.

     Orait. Ada yang tanya aku beli kat mana. Untuk pengetahuan rakyat jelata, beta beli kain merata-rata. Chiffon fabric for certain colours in certain gedung kain have different types and I'll choose the best among them. Selalu jadikan diri kita sebagai kawan kita yang nak pakai tudung tu, mesti nak yang elok kan. Tak kesah la satu warna satu kedai, as long it is the best quality. Nak tahu, rajin2 la melawat kedai kain. Nak tahu lagi, beli satu, test pakai sendiri. Bila okay, baru boleh angkat.

True success requires sacrifice. 

Antara soalan yang aku rasa tak proper ditanya kepada mana2 penjual adalah, 'Berapa helai dah jual?'// 'Berapa banyak dah dapat?' // 'Berapa ringgit sehelai ambil untung?' // 'Kain yang awak beli, berapa ringgit semeter?'. Hmmm. Apa motif awak sebenarnya? Saya pos cengkerik lah kat awak. Free postage.



Asalnya nak cerita pasal sejarah macam mana mula je, dah melarat-larat sampai cengkerik. Sebelum noktah terakhir, saya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang support projek mengisi masa lapang saya ini. Jom tutup aurat dengan sempurna, moga Allah redha kita semua ;)

A true beauty is modesty. Simple but still nice.

Wednesday, August 13, 2014

Reunions.

Masih belum terlambat untuk wish korang SHRAMZDB! *jimat ink* *bunyi mercun* *pasang lagu raya* *Syawal sebulan* *raya tiga ploh hari* *ah semua nak star*. Walaupun sampai raya kesemilanblas ni aku masih tak merasa lemang dan rendang serta biskut Mama Carrie, namun boleh dikatakan raya tahun ni antara raya yang paling meriah dalam hidup. Alhamdulillah. Moga semua dipanjangkan umur untuk jumpa pada Syawal tahun depan. Ameen.

Gambar raya buat tatapan anak cucu sekeping dua
(Btw, semua gambar dalam entry ni semua tak diedit bahana penulisnya yang emm...kurang rajin)

Pagi raya, budak2 lambat naik kereta asing. Dapat sembahyang raya dalam masjid pun dah cukup syukur
*walaupun dapat saf depan pintu*

Takde stand mahupun monopod, Diebapod pun boleh demi gambar raya bersama.
Dia sorang takde dalam gambar di atas. Ina nak main game -_-" K

"Jom selfie!" Semua datang serbu cuba memuatkan muka masing2 dalam gambar. Havoc!

Adik/kakak : Mana-mana pun boleh.
Baru tahu sekeping dua tu 5 rupanya. Err. Okdah. Next story...

Bekos this is puasa and raya months, maka kebanyakan bebudak obesea sana balik ke tanah air untuk tidak beraya dengan sebesen air mata nun jauh di sana. Kepada yang tak balik beraya di Malaysia, saya yakin anda sangat tabah dan kental walaupun anda mungkin patblas kali tukar kotak tisu tepi laptop yang anda guna untuk Skype dengan family tercinta di pagi 1 Syawal.

Adalah sangat sesuai waktu ini untuk mengumpulkan semua orang yang jauh yang dekat yang rapat yang senggang. Kau ada dengar cuti Hari Malaysia bebudak oversea balik Malaysia? Takde. Raya je ada kuasa macam tu. Dan Alhamdulillah for this holiday, managed to handle 2 reunions.

Terbelek Instagram bebudak ni, ternampak komen tanya bila nak gathering, maka aku terdetik untuk usul perkara ni kat Aya the headgirl of SKKK3(2005). Aku kemukakan benda ni masa Aya datang open house rumah aku pada raya ke-4. Kata Aya, the sooner the better sebabnya dia pun dah tak lama kena masuk sekolah (we used to call our university as ‘sekolah’). Hari Sabtu aku create group conversation kat FB. Maaf kepada sesapa yang aku lupa invite -.- Hari Ahad mintak tolong Pojan create Whatsapp Group untuk Batch 8 SKKK3. Semakin dibincang, semakin awal pulak tarikh nak buat reunion tu. Haha. Takpe asal ramai boleh datang.  Untuk tempat pulak, aku bagi cadangan nak buat kat Pizza Hut KB Mall sebab seingat aku PH ada satu tempat yang luas and private. Rupa2nya dia dah tutup section tu. Kakakakamalu. Lagi pun, PH Amerika punya. Boikot. Selagi boleh elak baik elak. Tiap2 masa otak jalan je duk pikir mana nak buat. Siap kena survey setiap tempat. Last2 mintak tolong Pojan survey Domino Kubang Kerian yang baru sangat2 dibuka. Tempat and ruang okay. Dekat dengan semua orang. Perfect. Announcement time.

Reunion Batch 8, SKKK(3)

Tarikh     : 5 Aug 2014 (Selasa)
Masa       : 11 pagi
Tempat   : Domino’s Pizza, Kubang Kerian

Adlin Syafini the early cute bird. Lepas tu baru weolls menyusul. Chena pulak bawak niece dia yang sungguh comel ya Allah, si Hanan. Semua tanya anak ke. Ia-kan je la. Haha. 

Antara yang terawal

Semua tunggu Pipi datang, baru nak order. Nampak tak VVIPnya kat situ. Dah la dia suggest suruh buat reunion kat Nasi Kak Wok. Hahaha. Ngidam lettuw France sana takde Kak Wok.

Zaty bawak kek Oreo ni :) Tenkius


Tengah makan, ada lagi datang. Meriah! :) 7 tahun tak berkumpul sekali ramai2 macam ni. Semua dah besar *ayat cliché*. Yang maintain pun ada. Tak banyak pun yang berubah. Perangai sama je sengsorang. Jati diri tu ada. Tak mudah terpengaruh dengan keadaan. Kebanyakannya mengikut resmi padi. Perangai loqlaq pon, tetap humble. *kira halal lah aku interpret peribahasa sasukehati ni ye*

Masing2 cerita pasal life masing2, study, culture, macam mana survive kat negara orang so on and so forth.  Pipi cakap kalau nak hidup dekat France, memang kena belajar culture sana baru boleh survive. Chena pulak asyik jumpa budak2 ni kat Airport. Airport Dubai lah, UK lah. Dapat title Minah Airport. Hehe. Cerita paling menarik, Busra yang anak 1 setengah dah (yang setengah tu sebab dalam perut lagi). Kahwin dengan budak Naim Lilbanat. Peh2. Aku? Main kejar2 dengan Acaf, kadang2 berebut drumstick ayam. Hm

Busra-Fittri-Pojan-Pipi-Adiebah-Aya-Maisurah-Chena-Hanan de comel-Delin-Zaty-Amalin-Adeeb-Syahmi
Eh yang belakang kanan meja sebelah tu reunion sekali ke? Hehe
Berapa kali suruh abang Domino tu ambilkan gambar. Banyak2 kali, dia pun buat2 tak nampak je budak2 ni panggil. Sian.

Reunion kali ni disponsor oleh 2 insan berhati mulia. Murah rezeki mereka2.  Reunion sekolah rendah kami tamat pada pukul 1.30pm. Tak kira la kau belajar tinggi ke rendah ke, jauh ke dekat, semua balik cuti, jadi driver. Ambik adik sekolah, bawak mak pergi pasar. *kaitan betul conclusion aku*

 *******

Reunion seterusnya, Innocence. Entah berapa kali reunion kitorang ni. Selalu je ada. Haha. Tapi kali ni, berusaha sedaya upaya untuk kumpulkan kesemua sepuluh orang. Malangnya Aida dah masuk sekolah, Kak Jan ada musyaqqah, Aimi pulak sakit peyut pada hari kejadian. 7 orang pun dah cukup cemerlang untuk dikumpulkan. Kalau reunion sekolah rendah hari Selasa, reunion Innocence ni pulak, hari Rabu. Berturut-turut. Cuba untuk menenangkan baby2 cacing yang kegemukan dalam perot. Reunion kali ni juga adalah agak official sebab dapat sponsor. Weee. Tukang sponsor ni dari bulan puasa lagi ajak bukak puasa, tapi semua busy. Maka ditunda amal jariah tu kepada hari Rabu tu. Katanya buat open house dekat Seoul Garden KB Mall dan budak2 ni semua dijemput. Sol gadeng kot. Selamat 27 hengget memasing untuk lunch. Laju2 semua setuju nak datang.

Tukang sponsor ada hal, so lewat sejam katanya. Pabila perut masing2 sendiri yang bercakap sesama sendiri, semua geleng kepala sambil keluarkan duit masing2. Kami ta kuaddd. Dah lapar! Gigih tau kosongkan perut dari semalam sebab nak makan banyak. Janji 2.30pm. Tak tahan ah nak delay sejam. Kita masuk bayar dulu, nanti claim. Hehe.

All-in. Sungguh macam2. Ni baru 13% gambar . . .

Makan kat sini wajib ada 2 sesi atau bersesi-sesi. Baru berbaloi. Tak pernah pulak dengar orang kena halau. So duduk la selama mana korang nak. Ulang amek makanan patblas juta riban kali pun diorang tak perasan sebab ramai sangat orang. Nak borak gaya nak suruh Sushi King sebelah dengar pun takpe. Takde orang kesah kot. Yang penting, MAKAN and have fun. Ambil gambar habis gaya pun orang tak pandang. Kau jangan buat perangai firaun g naik atas meja untuk bergambar sudah.

Sesi pertama adalah sebelum Ain sampai. Sesi kedua adalah selepas Ain sampai. Ain got class till 4 dan terus bergegas dari IPG Pengkalan Chepa ke KB Mall. Nasib baik ada Ain, boleh excuse untuk adakan 2 sesi. Bhahahaha. Habis sesi pertama, semua simpan pinggan and kemas meja. Acah-acah belum makan lagi. Konon.padahal.dah.berpuluh.pinggan.sampai.tak.muat.meja.nak.letak.aha.makan.ke.mentekedaghah.tak.tahu.lah.burpp Eh Ain sampai jom ambil makanan! Masak2. Makan second round. Esoknya sakit perut haa kan.

5.30 baru keluar. 3 jam dalam tu kira ok lah kot ; tak sampai pun setengah hari.  Lepas asar, Ain nak beli talipon! Ingat memain sekali memang tebal cash dia bawak. Wowo. Girlfriends sekalian maha eksaited sebab duk tunggu Ain ada smartphone untuk bersosial ; whatsapp. Semua suggest SONY. Maka SONY lah pengakhirannya. (Lupa model apa. Sorry Aen >< ) Welcome to SONY Family. Ngehehe

Lepas maghrib kat surau situ, balik.


Bie ajak overnight rumah dia malam tu sebab abah n adik Bie takde. Pukul 10 malam suruh Inche Kembar hantar rumah Bie dalam hujan renyai2. Sebelum turun kereta, gaduh dulu sapa yang kena cium tangan sapa. Menang! Kak awal 10 minit. Fuh. Syuda n aku je dapat overnight rumah Bie. Kira jadi. Pukul 11 malam keluar beli makanan. Wowemji da derhaka dengan Inche Kembar sebab dia pesan jangan keluar g mana2, malam2 bahaya. Tapi selamat. Kira kurang sikit efek derhaka tu kay. Konon beli makanan untuk sahur. Balik terus makan. gahaha. Awal gila sahurnya. Hiks. Borak2, gosip2, online, tido. Pagi lepas subuh ibu bapa masing2 datang jemput. Bangun genyeh2 mata, pakai tudung, salam2, babai keluar rumah, turun tangga, naik kereta. Balik separa sedar. And the story ends.

May Allah bless our friendship. *hugs*

Looking forward for another grand-gathering.

Tuesday, May 27, 2014

Isra Mikraj, End of Semester & the best Nan Cheese in town !

Assalamualaikum ^_^

Hari ni 27 Rejab 1435 Masihi. Hari di mana berlaku peristiwa paling agung dalam sejarah Islam pada bulan Rejab iaitu peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad SAW.

       Tanggal 27 Rejab setahun sebelum hijrah Rasulullah SAW ke Madinah Al-Munawwarah mencatatkan peristiwa penting dalam kerasulan baginda SAW iaitu perjalanan Israk Mikraj. Israk membawa pengertian perjalanan nabi Muhammad SAW pada malam hari dengan menuggang Burak bermula dari Masjid Al-Haram di Makkah Al-Mukarramah ke Masjid Al-Aqsa di Baitul Maqdis, Palestin. (more info)

       Alhamdulillah duduk universiti kat Nilai sebab raja Kedah, Negeri Sembilan dan Perlis sahaja yang sayang rakyat lebih, kasi cuti isra mikraj. Flying kiss kat Ku Riz. hiks

       Akhir2 sem ni semua pelajar universiti sedia maklom, kerja/assignment mahupun projek akan datang secara berjemaah dengan bertubi2 dan bertali arus. Siap yang tu, yang ni pulak. Bila tah nak habis. Tiap2 minggu presentation itu normal. Siapkan kerja last minute pun normal. Eh. Bukan apa, too much to handle! Waktu tidur pun tak macam manusia dah. Lagi2 time esok nak due date, mampu tengok katil empuk beserta bantal gebu dengan linangan air mata je. Pagi esok eye bag besar bantal sengsorang. Online submission pun sama, beberapa minit lagi submission nak tutup, tetiba internet buat hal, habis segala binatang dalam hutan diserunya *not me not me* . Dalam kata lain, macam lifeless jugak la bebudak ni bila akhir sem. Sempat bernafas pun nasib baik.

       Minggu ni minggu last belajar untuk semester 4. Alhamdulillah banyak jugak assignments n presentation yang dah lepas. Dah boleh bernafas baik sikit dari minggu2 lepas. Tinggal present final project Software Engineering dengan CTPS Product. Minggu depan dah study week. USIM bab keluar jadual exam final memang lajuuu. Sebulan setengah sebelum exam dah keluar.



Semua nak, "mohon sedar diri" "please be nice to me" wateva. Boleh, tapi dengan usaha study la. Bukan usaha menaip sahaja. *peh nasihat orang.pehhh*

       Ok2. Ceritanya semalam submit 3 benda sekali gus. Lepas tu rasa macam, "I'm free" yang sedikit hipokrit. Alaa kasi la can nak free kan otak. Aku senyum sengsorang tau buat kerja. Tapi bila tengok whatsapp yang  kelakar la. Bukan senyum yang tiba2 tu. Nak cakap kite gil* la tu. heyyy. Masih waras okay *kepala Kim Kardashian*

       Lepas kelas OS semalam, balik rumah, macam biasa, takde orang. Kepala serta-merta bentang list yang boleh dibuat. Iklan - Ikin buat post sweet pulak.


       Dengan tenaga berbaki, lepas solat n siap2 semua, aku kemas satu rumah. Beres kat luar, kat dalam toilet pulak. Segenap tempat berus. Dia ala2 membuang tekanan gitu. Ni aku belajar dengan Kak Ehsan la ni, bila stress, sental lantai tandas. Haha. Thank you Kak Ehsan bagi tips hilangkan stress. Berfaedah la jugak kan dari termenung. Tengah2 cuci tandas tu, Kak Atin kat tandas sebelah seru. Kitorang memang suka buat conversation dalam tandas. Ahah. Dia tanya free x malam tu. Dah baru submit kerja, memang lah free. Kak Atin ajak ambil Kak nik kat airport. On dengan lajunya. Lepas maghrib keluar. Kak Aimi ikut sekali. I jadi co-pilot Kak Atin. GPS jadi co-co-pilot; co-pilot I.

       Sampai la KLIA2 buat ke-2 kalinya. Aim utama - cari booth Boost instead of cari akak rumet aku yang tak tau jalan keluar dari arrival hall tu. Bertuah punya adik rumet macam ni. Lek ah, kasi pusing2 dulu tempat baru. Dah lama sangat hentak2 kaki ngidam nak ni. Mau duk kelantan anak dalam kandungan nanti ngidam benda alah ni, jenuh nak cari luar kelantan (drama tak nak kalah).kbai . Jalan sikit dah jumpa booth - mata bersinar-sinar - sikit lagi nak lompat2 nasib baik pakai skirt - behave - jalan g order Crush Berry


Tetiba nampak Kak Nik ngan Kak Una (kakak Kak nik) dah jalan datang sini. Akhenya jumpa jugak keluar dari arrival hall tu.

       Dari KLIA2 terus g Bangsar, hantar Kak Una, esok dia kerja. First time masuk kat Pantai Dalam tu, terkesima kejap tengok flat/kondominium bebanyak gitu. Aku panggil segugus. Kereta penuh tepi jalan luar pagar. The sesakness that not everybody can bear. Lepas hantar Kak Una, perut masing2 menagih simpati minta diisi.

       Memula ingat nak makan kedai sekitar situ je, lepas tu diorang suruh aku decide. Silap besar lah suruh aku decide tempat makan. Demand! Apa lagi, terus taip kat GPS, "RSMY". Ni satu lagi, sejak nampak post nan cheese kat IG orang tu, terus pacak restoran tu kat list-to-go. RSMY dalam 15 minit dari Bangsar. Tapi tak berapa nak 15 minit lah, sebab first time pergi, banyak makan buah langsat. GPS kata dah sampai, tapi tengok kiri, mana ada jalan masuk lol. Dekat setengah jam jugak weh pusing KL cari kedai. Pusing tempat sama sampai nak haus jalan tu. Mungkin nak suruh tengok Menara KL riban2 kali kut. Romantik sangat pusing KL dalam hujan rintik2 tetengah malam buta dengan perut mencerut~~~ Then baru tepikir nak contact orang tu, tanya tempat. Nak landmark je sebenarnya. Sampai Maju Junction, tak jumpa jugak + malam + banyak kedai dah tutup. Kaitan. Aku pasrah. Letak henfon kat tepi. Guide Kak Atin suruh jalan je. Sampai Maju Junction, belok kanan. Lepas tu suruh Kak Atin masuk susur kiri. Pastu jalan 20 meter, nampak kedai makan kat lorong sebelah kiri. Masa tu dah tak kesah lah kedai apa pun, janji dapat makan. Pukul 11 tak dinner lagi, kang ada yang kunyah kusyen kereta. Masuk lorong tu, kiri nampak Malindo Air, depan sikit Bangunan Mara. Eh, bukan kedai tu depan Bangunan Mara yang kita tak jumpa tadi ke. Tengok kanan. Jejeng !!! RSMY House of Real Nasi Beriani. Ok aku jerit kut. Over sangat. Ok tahu. Sukahatila. Janji akak2 ni pun happy. Dapat parking depan2 kedai tu jugak. Masuk duduk meja paling belakang. Semua dah mengantuk. Dan lapar. 2 nan cheese, 1 chicken nan cheese, 1 garlic nan cheese. Servis tip top.

Kuah Dhal n Kuah Kari Ayam. Lain dari yang lain, pekat n sedap serius tak tipu!
Kuah harga asing.

Gebu. Tepuk2, tidur.ZzZz
RM6

Taddaa. Chicken Nan Cheese paling sedap pernah aku makan. Tak tau la kut2 yang korang pernah makan lagi sedap ke
RM8

Keju berkilo-kilo ni la yang buat orang tak tidur malam memikirkannya
Anne, nan tarik satu! Siap!


Muka-muka puas hati. Yang sorang tu punya la teruja
       Conclusion, two thumbs up! Sumpah sedap rasa nak nangis laju-laju. Cheese dia bapak dewa punya banyak. Makan rasa macam, aku makan keju segumpal ke roti nan ni? Sampai gitu sekali aku exaggerate. Kak Atin order lagi satu nan cheese kot! Aku sebijik pun dah rasa kembang semacam.

       Semua dah menyandar, aku bangkit g bayar. Nak pukul 12 dah, tapi orang still ramai, yang baru datang pun ada. Dia tutup pukul 12 rasanya, takpun pukul 1pg. Apa pun, pagar kolej tetap tutup pukul 12am. Baik gerak balik sekarang dan siap2 karang ayat pujangga untuk pakcik jaga nanti. Nak balik senang pulak cari jalan. Biasa macam tu la kan. Hujan lebat mencurah-curah. Nak pecut, sayang nyawa. Merangkak lah perlahan-lahan, pukul 12 lebih sampai kolej. Dan berita baiknya, pintu pagar tak tutup. Hooreeyy! Lepas isyak semua sekian atas katil dengan perut kenyang dan puas hati.

Wish us luck for final project presentation. May Allah bless all of us J

Wednesday, April 30, 2014

Random

Assalaamualaikum w.b.t
Okay disebabkan tak tau nak buek apo ateh bas ni, den pikir nak belog sepam. Dalam kata lain, membebel. Malas nak nyemak kat twitter, ramai pulak terlebih caring, terlebih perasaan. Pastu sendiri rasa bersalah sebab tweet. Hmm. Untuk melengkapkan kebosanan, earphone takdak, entah tercicir mana tah. Seminggu dah. Hilang arah rasanya idop tanpamu, earphone. *lap hengos. Sobs* . Tu la sapa suruh rushing manjang, earphone majok jalan kaki balik keylang aa. Huh. Soddehhh. Nak cerita random ajo.
Semalam kan, kelas sampai maghrib je, tapi stay kampus sebab nak buat CTPS online test. Kenapa takleh buat kat kolej je?? Haaa. Tuan2 dan puan2 yang dikasihi sipi2 sekalian, apa guna online test kalau tak buat berjemaah? Apa guna berjemaah kalau takleh bincang? Teettt. Bagi sesiapa yang berminat dalam jemaah ni, berkumpul kat lab komputer, buat test serentak malam tu. Cemerlang lah jawabnya. InshaAllah. Hiks.
Lepas jawab test, stret pergi Pusat Komersil...turun court. Semalam I pakai jubah u, pastu mana I tahu nak stay sampai malam, ingatkan maghrib tu nak balik, so sempat la nak salin baju, kasut, ambil raket then baru g court. Sekali....hamekkau g court ngan jubah ngan tudung chiffon soft pink tambah heels 2" takley blah macam Cekgu Bedah nak g mengajar bawak beg, buku banyak kat tangan. Jemah kau! Bebudak ni tak cam weh. Tengok dekat baru perasan aku. Yelah, duk ngan diorang (team) , xpernah nak melaram ke hape ke. Masa main/training lah nak selekeh seselekeh-lekehnya, secomot2nya. Nak tengok buruk aku boleh la tengok masa aku main, dengan muka merahnya. Lawa sikit dari Cik Lang. Haha. Encik Azri turun main pulak malam tu. Cepat je cam aku, siap peace2.

Weh sape bukak kasut ni woi? Longkang pun boleh retak bau kaki enko. Aaaa cemana nak tidoq. Naik loya sikiiiit lagi nak pitam. Uweerrkkkk
Iklan tamat.

Nak main, tapi takde apa2, tapi nak main jugak. Apa lagi, call Yaya, nak pinjam baju, suruh bawak nanti nak datang court. Seluar sponsored by Kak Intan, seluar spare yang dia selalu bawak. Raket, mana2 je sukahhati rembat budak2 ni punya. Sengsorang raket nak pat lima batang. Da prob iz, shoes. Satu dalam seratus je kot yang bawak kasut spare nak g court. Kasut xleh ler nak minjam, orang nak main. Demi passion tu, try jugak main tanpa kasut. Fes toime Jah I main badminton tanpa kasut *tulis dalam Adiebah Book of Records* . Adhil cakap comel, tapi orang yang menaggung ni x rasa secomel yang kau nampak *ayat cam keling harreii* . Kaki aku macam magnet kotoran, abis nak datang bertempek kat tapak kaki. Tapi xde la itam sangat. Mozek court tu cleaner yusem salu cuci kot. Sebbaek tiles tau, kalau macam karpet tenis tu, mau makan isi tapak kaki lu. Main semalam, yang pakai kasut boleh kalah dengan yang tak pakai kasut - Kak Efa. Haha. Tak banyak pun main semalam, takut jugak, terjelepok ke ankle sprain ke nanti, menyesal tiada guna, nasi sudah menjadi bubur, bubur pun sedap dimakan. Yum. Alah lapar pulak atas bas ni. Baru kat Ampang (11.35pm) . Eh nampak Planet Ikan Bakar BBQ Steamboat. Hari tu baru search kedai tu. Kat sini rupanya. Tepi dia ada Satay Kajang, Ampang. Apsal iklan GCB McD tepi jalan ni beso sangat ha?! Kalau dapat turun beli takpa jugak. Huh!*emo tak memasal. Ngeng*
Balik main semalam macam biasa pukul 1 pagi. Bla3. Pukul 3 baru tido. Penat der. Qodho tido lepas balik kelas tengah hari tadi. Punya lah ngidam, sanggup keluar kelas MathComp, g beli nasi lemak kat PKP, pastu makan breakfast sengsorang. Forever alone. Hah. Pastu masuk kelas balik aa, dah bincang soalan ke-5. Hehe.
Kemas beg pukul 6.40pm tadi, maghrib dah siap kemas. Pastu siap pakai lengkap semua ready nak keluar rumah dah, terdetik nak cek tiket, 9.30pm bhaiii. Mati2 ingat 8.30pm. Aku dah sebar satu kampong aku punya tiket 8.30pm. Adoi. Reverse masuk rumah balik, buang tudung, stokin, duduk kat meja study, online. Selfie, pastu wasep kat baba, sambil tunggu isyak.
9.15pm keluar jalan kaki heret luggage g Dataran Nilai. Tetiba tengah jalan kat dataran tu, dengar orang panggil, "Diiieee bah." dalam gelap. Err. Depan aku nampak bayang 3 orang laki n 2 motor. Jap, suara tu aku cam! Dia keluar sikit, muka kena lampu, hah dah agak! Muhaimin. Dia ngn Anip n sorang lagi kawan dia. Tengah buat apatah kat situ. Aku berhenti depan dorang, suruh Muhaimin tarik beg aku sampai bus stop. Acah je. Lepas gelak, aku blah camtu je. Muhaimin iz my teammate. Selalu marah aku kalau aku cakap luar dengan dia start dari MASUM hari tu lagi. Nyampah. Haha. Sekarang dah terbiasa cakap kelantan ngan dia. Member2 team semua nak gedik2 sweet. Banyak gila drama! Lagi2 dalam group wasep, fb. Haha. Tak larat nak layan tapi layan jugak drama dorang. Kalau tetiba Husaini panggil sayang kat sesape tu biasa la. Kalau tetiba Muhaimin kacau aku, ada orang jerit bagitau Kak Efa Muhaimin curang, lepas tu merajuk..itu biasa. Share makanan lagi biasa. Namun, batas tetap dijaga. Semua dari sekolah agama kan. Takleh x jumpa seminggu, semua dah nak rindu2. Moga2 ukhuwwah dan skill terus mantap team!
Kan dah cakap random. Tak ting tong ke kepala korang baca. Aku dah pening ni. Ibu jari pun ada ura2 nak cramp. Tak kira cramp kaki aku lagi, kerusi depan ni rapat geyla. Untung adik sebelah ni kaki tak panjang sangat, nampak selesa je dia tido. Aku ni yang tak tido2 dari tadi bercahaya semacam je muka duk ngadap fon. Hahah. Serius wey bas ni seat rapat2. Kaki xleg gerak, apatah lagi nak free-style kuak kupu2 dan sebagainya. Ni pun dah sakit badan, baru pukul 12. Sobs. Doakan keselamatanku sampai ke rumah ye. Love futuru. Eh. Bye

Sunday, March 9, 2014

Family Day FST 2014

Happy new semester everybody! *yang new sem je la* hihi. Second weekend of this 4th sem, FST buat Family Day. Jejeng! 

First FD yang aku tahu sepanjang 2 tahun dalam FST.


Nice poster. Nice date too. Miahehe. Anyhow, aku nampak poster ni pun selepas salah seorang urusetia FD ni contact aku. Contact tanya nak berniaga tak masa FD and request SCONErs masuk Telematch katanya sebab SCONErs ramai atlet. Eh? Ye kot. Ok untuk jualan, SCONE pernah jual2 masa SUFAST itu hari, that’s why beliau tanya lagi. Dan opkos lah budak2 ni nak. Kemon, SCONErs kot, semangat sentiasa ada! Maka kami bersetuju untuk berniaga benda2 ringan seperti makanan bergoreng, kek coklat sedap, air kordial, float dan ais krim Malaysia. Aku tak amek port sangat jual2 ni, hanya sebagai pengantara dan informer kepada AJK Keusahawanan. Aku punya part, fokus dekat Telematch. 10 persons per group. Macam jual air tengah panas (instead of using pisang goreng panas’  hahah) , ramai yang nak masuk. Yang tak sempat, bertugas bahgaian jualan J

Hari kejadian.

March 1, 2014. This girl turned 21. Eh. Salah entry. Okay2. Pagi2 pukul 8, berkumpul di Padang FST. Set up gerai yang mana, satu khemah comel kongsi 4 tu. Ukhuwwah mantop rapat2 ketat2 gesel2 gituw uolls

Khemah putih - VIP / majlis
Khemah biru - Gerai / jualan

Ahah. Mujo ada khemah je. Mau cair make up weolls kalau takde khemah musim2 paneih jerebu nih. Oh sellotape takde nak tampal poster SCONE yang Bibib buat. Gigih sangat kalau nak keluar beli pepagi tu nak beli sellotape je. Hasan! Bapak mana bapak. Terus call Hasan. First tanya sellotape. Cantik. Dia baru pinjam kawan dia punya semalam. Haha. Second baru tanya dah bangun ke belom. Game nak start dah oi. 

Sebelum tu, ada majlis pembukaan ringkas. Best jugak suara Kak Intan jadi MC. Mantop gitu. Prof Norita bagi speech sikit then baca doa. Sambil set up kedai sambil aminkan doa. Peserta dapat roti n air masak.

Games briefing. Untuk Telematch, ada 8 group semuanya. ICT, AP, FB, ASRM, FM, Archi, ISA7 (3rd year) dan ISA8 (2nd year). Majoriti budak ISA pakai baju biru Bit n Byte comel selesa kesayangan yang paling tu. *adjektif overrrr*.

Lepas tu dia bagi 10 minit untuk bincang ke atur strategi ke. Ok time to eat ß Adiebah. *tepuk dahi*. Nyempat dia g bantai makan roti dulu. Tak makan saman sungguh. Ada 7 checkpoints. Lepas siap task kat setiap checkpoint, kena ambil sign PIC(person in charge) kat situ. Bincang nak buat tarik upih dulu. So nanti xde la dapat upih yang dah takde daun kalau buat akhir2 sikit. Wahaha. Plannya, nak buat yang susah2 dulu, baru g checkpoint yang senang. Please take note okay yang nak main telematch/explorace camni.

Tengah2 lepak, tetiba nampak ada group yang dah lari2. Kitorang pun lari ah jugak nak pergi checkpoint first. Adhwa jerit panggil kitorang g garisan permulaan. Baru teringat semua kena start serentak dekat garisan permulaan. Kan dah malu sendiri wahai SCONE. Tak start pape lagi dah buat lawak memalukan group. Hahahaha. Semangat lebih! SCONE SCONE. Lantak lah, main je pun kan. Ok, semua dah ready nak lari ke checkpoint pilihan masing2.

MULA! Gaya lari tu macam 4x100 ah memasing. Berterabur lari satu padang FST. SCONE n group ICT g tempat tarik upih. Tak sempat PIC kat situ bagi briefing pon kitorang dah tarik upih tu. Nampak gelojoh, nampak? Haha. Kau tarik aku, aku tarik kau. Kau jatuh aku gelak. Aku jatuh kau jangan berani gelak. Kau tak sempat duduk, kau yang satu lagi dah tarik upih tengok2 orang yang ditarik nak tergolek dah. Macam2 beb yang berlaku wa cakap lu. Nak pecah perut gelak.

Habis task kat situ, lari tempat tiup tepung. Nama check point tu make over apa tah. Make over la sangat dengan tepung tu kan. Tiup tepung sampai jumpa gula2, ambil guna mulut, makan. Eh tak. Lari ke garisan balik. Tapi lepas tu aku buka makan jugak. Haha. Beb, ambil gula2 tu, pakej dengan tepung masuk mulut tau tak. Sampai je garisan, puihhh! Puh puh buang tepung segumpal dalam mulut. Tak pasti acara ambil gula2 dalam tepung ke ambil tepung dalam tepung. Hmm.

Next, kaki gajah. Mesti dapat agak kan. Ha, betul la tu, jalan atas tempurung kelapa. Leceh siket sebab kena buang kasut. Ada yang pro, ada yang bertatih2. Yang pasti semua bagi semangat each other.


Ke check point sebelah, bawa bola ping pong dengan chopsticks. Sengih je aku dengar chopsticks. Adik2 I pun pro guna benda alah ni. Aku bawak first. Macam biasa, tak sempat pun nak dengar briefing PIC. Redah je ikut cara suka hati jantung badan sendiri. Aku rasa PIC pun pening dengan kitorang, sebab chaos sangat. Ala, sebaya, kawan2 sendiri jugak yang jadi PIC ni, so kawtim aja. Siap suruh sign cepat2. Bagi yang tak biasa guna chopsticks, task ni perlu dilakukan dengan tenang dan bergaya. Kalau nervous, pressure tinggi, ketar tangan pegang chopstick, melambung lah bola ping pong yang ringan bingan tu. Kenapa bergaya? Harusla. Jalan mesti straight, badan tegak, stabil. Tak ke macho tu. Ekeke. Ada yang sangat tinggi tahap shaking tangannya sebab nervous, masing2 bagi semangat dan tolong dia.

Ku nampak kemantapan ukhuwwah di situ.

Check point kenal suara. Yang cam2 suara kawan sambil tutup mata tu kan? Good try. Sila cuba lagi. Ini isi air dalam botol. Seorang member tutup mata, ambil air dalam baldi guna span, jalan sambil dipandu arah oleh rakan2 serta penjahat, perah dalam botol. PIC sebagai penggangu suara. Dan, role paling scary dalam task ni, seorang kena pegang botol letak atas kepala. Dengar je role ni, semua pandang seorang budak free-hair dalam group ni. Ngehehe. Nak tak nak, kau duduk situ! Bagi botol kat Hasan.

Bapak yang berjasa. Haha *gambar sekadar hiasan*

Bapak berkorban demi anak-anak. Aku first tutup mata, jalan macam ketam g dekat botol. Wowowo, nasib tak terlanggar Hasan terjatuh tergolek. Too much orders. Lepas tu perah. Bukak penutup mata untuk kasi orang lain pulak. Sekali nampak Bapak dah kuyup. Maap San maap >< Masa ni je lah nak balas dendam. Eh. Ops. Next turn Wawa. K. Baru tahu keadaan dia. Semua bising nak bagi arahan. Alahai. Rasa nak tutup mulut PIC2 berkenaan dengan span. Lagi kesian tengok air span yang tak masuk botol, tapi memandikan orang yang pegang botol. Kesian2 pon, aku gelak sampai terduduk kowttt. Semua tak tahan gelak weh.

Penuh je botol tu, semua lari ke ‘Boling buah nyior’. Nampak mudah. Cuba sekali pasti taknak lagi. Banyak tersasar kot. Buah nyioq pon berat. Bersegi pulak tuh. Lepas tu kena strike n spare baru dikira. Aiyoo. Rasanya check point ni paling makan masa. Penat baq ang. Dengan terik mentarinya. Usaha tangga kejayaan. Last2, dapat jugak tandatangan.

Check point last! Ayuh! Kali ni serius rasa macam lari balapan sebab check point boling n pancing tin tu macam utara-selatan. Ada joran buatan. Hati2 mata kail bersinar2 tu boleh menyakitkan anda. Kat sini macam2 gaya mengail tin aku saksikan. Cara bawak joran dan tin paling bergaya pulak aku kasi kat Wawa. Macam menari haa bawak joran bersangkut tin berisi separuh air tu. Haha. Semua sudah. Like seriously, sudah dah?!

Maka lari Olimpik lah SCONErs sekalian mendapatkan si Adhwa untuk pengesahan selesai tugasan. Adhwa pon tak percaya. Banyak cekadak pulak dia. Lepas disahkan, paham2 la apa terjadi lepas tu. Yang menjerit, yang melompat, yang melolong semua ada *exaggerating*. SCONE tempat pertama Telematch Family Day FST 2014!

Right after finishing all the tasks. This is ISA8 team.
Kesian Nizam (baju merah) tak masuk frame.Nyeboks.Haha

Serang gerai ISA8. Dahaga.

Akak2 penjual yang cun.

Pakat lepak tepi gerai sambil berteduh.


Anis pulak bawak bekal nasi lemak yang diorang masak kat rumah. Hui. Berkelah ISA8 kat situ. Bonding time J


Dalam masa yang sama, Futsal sedang berlangsung. Tak dapat nak pergi tengok, penat.


Nampak makin meriah kan. Meriah meriah jugak. Perasan tak, khemah dah takde. Kisahnya...

Gambar ehsan Media Sekrefast
...angin kuat sangat + khemah comel dan ringan. Yang herannya kawan2, budak ni boleh stay statik pegun tak berganjak layan nasi lemak dengan teh tepi tu macam takde apa yang berlaku. Padahal orang lain ribut duk sambut khemah melayang. Sekarang baru tahu, makan tak ingat dunia tu macam mana...dahsyat jugak ISA8 ni.

Acara kemuncak, tarik tali antara kos. 

Kat tengah yang baju merah tu tak masuk tarik tali eh. Dia pegang tali kat tengah je.

Kulihat ISA di mana2. Paling ramai penyokong. Nak terkeluar anak tekak weh bersorak. Tapi sayangnya, team tarik tali ISA sampai semi-final sahaja. ICT(i-Chem Tech) punya team tarik tali, bapak aa..besar dewa sengsorang. Lalu kat tepi, rasa benda besar tengah lalu. Bawak2 lah diet korang. Tapi yang bagusnya, dorang besar berotot, bukan besar berlemak.

Selesai semua acara, upacara penutup dilangsungkan. Pembahagian hadiah kepada pemenang.


Antara kemenangan ISA :


Johan Telematch (2nd year).
Tempat ke-4 Telematch (3rd year).
Johan Futsal.
Semi-finalis tarik tali.
(Ada 3 acara je)






The best part was, ISA was announced as The BEST GROUP! Syukur Alhamdulillah. Rezeki dariNya. Great moment everybody. Glory Glory ISA!

ISA memang havoc!
ISA Siblings

Last but not least...

Majulah FST untuk semua.



Monday, January 20, 2014

Hawa...

Muslimah itu,
Terkadang gelak kuat tak henti-henti,
Terkadang juga minum berdiri,
Terkadang sebelum tidur terlupa baca doa dan ayat Kursi,
Terkadang pakai stoking mula dari kaki kiri,
Terkadang aci redah sarung kasut orang lain tanpa di sedari.

Muslimah itu,
Terkadang gembira sampai terlompat terkinja sambil senyum tayang gigi,
Terkadang air matanya menitis laju tak terperi,
Terkadang rasa lemah sampai tak mampu nak bangun-bangun lagi,
Terkadang rasa marah menguasai diri,
Sampai rasa nak lempang orang tu laju-laju without mercy.

Muslimah itu,
Adalah manusia biasa,
Yang tak lari dari segala bagai perasaan sebagai manusia,
Yang tak lari dari segala macam ujian dan pancaroba,
Yang tak lari dari perasaan lemah dan tak bermaya,
Yang tak lari dari buat khilaf salah dan dosa
Kerana apa?
Kerana dia juga manusia biasa.

Apa-apa pun,
Yang pastinya,
Muslimah itu,
Sentiasa bangkit bila terjatuh,
Sentiasa cuba gembirakan orang lain walau hatinya sendiri remuk,
Sentiasa cuba untuk improve diri,
Dari semasa ke semasa tanpa henti,
Walau terkadang dia tersungkur,
Itu bukan kerana dia lemah,
Tapi itu kerana dia cuba ambil masa untuk bangkit semula,
Jadi kuat dari sebelumnya,
Kerana dia berusaha,
Untuk menjadi bidadari dunia,
Dan juga di akhirat sana.