Thursday, July 9, 2015

Conversation

Assalamualaikum. 

Hai gaiss!

Entry ni lebih kepada genre: Syok sendiri. kehkehkeh. But, some parts of it, I mean it.

Since sekarang zaman Whatsapp (mostly used app), blue ticks, last seen, online tapi tak tegur are such big issues for some people. C'mon, be professional and mature. Aku nak tulis pasal benda ni pun rasa tak matured. Lol. But I've to make things clear. Sebabnya....sebabnya I'm suck at replying messages.

Okeh. Here, aku rasa aku takde masalah bagi komitmen dalam whatsapp group kerja/kelas/akademik sebab penting [top priority]. Kalau group family, time free boleh lah nak menyampuk sekali-sekala sebabnya bab family ni selalunya call terus dan cerita secara langsung. Group family pun dah berapa banyak; yang belah umi, belah baba, yang kecik, yang besar, yang sedang2 besar, yang kecik besar kecik besar wa tengok - sebab asyik share panjang2 berkilo2meter tak larat nak baca (read: delete), tu belum masuk group keluarga bakal mentua 😳. Group friend till jannah pun aku okay sebab sayang ok muah ciked.

PM = Personal message. Kau - Aku. Biasanya kalau orang yang rapat, aku constantly reply bila free. 

Bila tak free, haa maka tak kira rapat ke, renggang ke, baru kenal 87534301 milisaat yang lalu, dah lama kenal sejak zaman susuan, yang suka, tak suka, annoying apatah lagi, semua akan jatuh dalam kategori2 yang bakal dibincangkan. Tersebut adalah beberapa kategori mesej (dan cara reply): 

1. Kepentingan.

Please recheck your message before sending. Relevant ke tak mesej tu. Kalau benda tu tak penting, agaknya orang hadap tak nak reply? Sekali-sekala boleh la bermesra mengeratkan silaturrahim, chill2, tanya tengah buat apa, suka apa, tak suka apa kau, jiran masak apa, kucing kau dah mengawan ke belum. Tapi kalau selalu sangat mesej tak berpekdah gitu, bila anak bangsa nak maju kawan. Baik bagi komitmen kat benda yang lebih berfaedah contohnya, tolong Najib fikir cara nak mengatasi kegawatan ekonomi Malaysia.

2. Pernyataan.

Dah nama pun statement, baca je lah. Kalau mood tengah rajin, cakap terima kasih atau komen pasal statement tu. Kalau terlebih rajin sikit, buat research pasal statement tu, lepas tu bahas. Kalau jenis bagi salam seketul, "Assalamualaikum." ni memang aku akan jawab jerit kuat2 verbally without replying.

3. Pertanyaan.

Mesej 2 markah tahu? Pertanyaan pendek2 yang berkait-kait. 2 markah tu sebab jawapan pendek2. Bagi individu yang tak rapat mana pun dengan individu tersebut, soalan sebegini merimaskan. Should I reveal everything? Should you know everything? Should you be in my contact list or blocked list? Haaa. Berpada-pada saja okay ☝🏻️

4. Sambutan.

Ni salah satu cara pancing receiver untuk reply message. Contoh, "Aku ada something nak bagitahu ni...", "Weh kau tau tak..." dengan harapan receiver reply sebab eager to know. Benda ni tak berkesan untuk aku. Nak cerita, cakap. Taknak cerita, sudah. I won't wait atau sambut titik-titik tu.✌🏻️

5. Ngayat.

Dari segi susunan ayat dan ejaan pun aku dapat tahu orang tu macam mana dan tujuan orang tu mesej. Untuk kategori ni, "Maaf", tu je kata pemutus dia. Please stahp it. Aku tak bagi dan taknak bagi harapan kat sesiapa pun. Jenis ni memang jatuh hukum makruh aku reply. Best tengok orang cakap sengsorang ni sebenarnya. Tapi tu lah, tak sedar diri tu annoying.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Yang mana dah masak cara reply aku tu, faham lah kot. Yang tak boleh faham, terus call kalau penting okay. Simple. Aku suka conversation yang tenang, menyenangkan, gembira, bijak dan sarkastik.

MY BAD, I'm not that type of person who will start a conversation unless it is important or you are important 😌

Satu lagi, "Kata study/busy, kenapa online?" 

Yes dear, I memang guna Whatsapp untuk berfoya2 pun. Memang. I mana join group kelas yang bincang pasal assigment, group program yang bincang pasal kerja, group thesis yang meroyan pecah kepala pasal next meeting and update. Lepas tu mana ada nak Whatsapp classmate pasal subjek yang tak faham, semua belajar sendiri lah boleh kata. Apatah lagi nak Whatsapp lecturer untuk bertanya, memang tak lahhh. Kerja semua faham sediri je, tak payah gedik Whatsapp orang lain pun.

Nampak?

Tak kuasa nak layan perangai sorang2. Feel free to block me. Peace!

Kadang2 attitude orang tu sendiri yang bagi kesan, orang reply mesej dia ke tak. Pernah tak, orang semua tengah rancak borak, tetiba masuk dia semua senyap. See? Sama la kalau PM. Kita okay je reply mesej orang lain, tiba mesej dia, terus rasa nak offline, takmau tengok, buat kusut je. Moga kita tak tergolong dalam golongan itu.

Be wise in conversation. Let's try our best not to be blue-ticks-zoned!

Selamat berpuasa ;)




No comments:

Post a Comment